[...] zidentyfikowali białko, które jest specyficzne dla naczyń krwionośnych tkanki tłuszczowej - prohibitynę. Następnie opracowali krótki peptyd, składający się z dziewięciu aminokwasów (cysteina-lizyna-glicyna-glicyna-arginina-alanina- lizyna-kwas apraginowy-cysteina, w skrócie CKGGRAKDC), który może wiązać się z prohibityną. Co więcej, do peptydu [...]
[...] które rozkładają białko i oczyszczają jelita. Wyjątkowo bogate w żelazo, błonnik, beta-karoten i witaminę C są botwina oraz szpinak. Te warzywa zawierają jednak również kwas szczawiowy, którego unikać powinny osoby chorujące na kamicę nerkową. Jedz bez obawy Zanim więc w sklepach pojawią się pierwsze letnie warzywa, rozkoszujmy się [...]
[...] ujawniła, że istnieje między nimi silna zależność. Zdaniem autorów, można ją uzasadnić tym, że picie większych ilości napojów gazowanych powoduje silne i długotrwałe zakwaszenie nabłonka przełyku. Po pierwsze, napoje te mają kwaśny odczyn, gdyż zawarty w nich dwutlenek węgla tworzy z wodą kwas węglowy, a po drugie sprzyjają one refluksowi, [...]
[...] zimowym stosować niewielkie dawki witaminy D, która nie dopuszcza do większych uszkodzeń stawowych. Niezależnie od wspomnianych już preparatów wskazane jest zażywanie kwasu gamma-linolenowego. Ten produkt jest akurat dość popularny i niezbyt drogi. Występuje w dwóch postaciach. Pierwsza to Biogal produkcji polskiej. Są to kapsułki oleju z [...]
[...] FCF, Food Yellow 3, żółcień pomarańczowa - żółty;dodatek do marmolady, żeli, gum do żucia, powłok tabletek) E 111 zabroniony E 120 niebezpieczny (koszenilina, kwas karminowy, Natural Red 4 - czerwony, naturalny) E 121 zabroniony E 122 podejrzany (azorubina, niedopuszczona w Polsce, chromotrop FB - czerwony, syntetyczny, w [...]
[...] że zawiera on 2333 potencjalnych genów. Część z nich koduje enzymy, odpowiedzialne za niszczenie składników ludzkich komórek skóry (jak tłuszcze - np. ceramidy, wielocukry - kwas sialowy i hialuronowy) oraz wykorzystywanie ich np. jako źródła pożywienia. Inne geny kodują związki (np. porfiryny), które mogą uszkadzać komórki nabłonka, wywoływać [...]
[...] nie wystarczyłby do przeżycia nawet jednego dnia. A kiedy już wypełnią się zapasy glikogenu, jak jest przechowywany cukier? Pod postacią któregoś z trójglicerydów lub kwasu tłuszczowego? Kwasu palmitynowego, a dokładniej, tłuszczu nasyconego, którego 98 procent stanowi kwas palmitynowy. Tak więc pomysł lekarzy, aby żyć na diecie bogatej w [...]
[...] Mogą wtedy rozpuścić parę gram proszku w niewielkiej ilości wody i wypić, co pomaga zlikwidować ochotę na słodycze między posiłkami. Dieta wysokobiałkowa podnosi zakwaszenie organizmu, podczas gdy dieta z wysokim poziomem tłuszczu niekoniecznie. Warzywa i jarzyny mają właściwości alkalizujące, więc jeśli razem z białkiem zjada się ich [...]
[...] wyraźnie spowalniały wzrost guzów, jak również ich przerzuty do innych organów i tkanek, wydłużały też życie zwierząt" - komentuje dr Orsolic. Propolis i zawarty w nim kwas kawowy znacznie ograniczały wzrost guzów podskórnych i sprzyjały dłuższemu przeżyciu zwierząt. Miód podawany przed wstrzyknięciem komórek nowotworu hamował przerzuty [...]
[...] wykazano, iż wraz ze zwiększoną konsumpcją kawy, spada ryzyko zachorowania na cukrzycę. Kawa wpływa pozytywnie na przemianę cukrów. W badaniach laboratoryjnych wykazano, że kwas chlorogenowy, odgrywający ogromną rolę w kształtowaniu się bukietu smaku i aromatu, powoduje absorpcję glukozy przez wątrobę. Są to pierwsze badania, które być może w [...]
[...] gromadzą się w nim większe ilości toksyny. Chodzi tu o związek nazywany w skrócie HNE (4-hydroksy-trans-2- nonenal), który powstaje w procesie utleniania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (np. kwas linolowy). Ich najbogatszym źródłem są olej kukurydziany, słonecznikowy i sojowy. Dlatego specjaliści w zakresie żywienia od pewnego czasu [...]
[...] cynku, błonnika pokarmowego - warzywa i owoce, których ok. 60 dag dziennie zapewnia organizmowi wystarczającą ilość witaminy C i beta-karotenu. Dostarczają one również kwasu foliowego (witamina z grupy B), flawonoidów, składników mineralnych i błonnika. Potas zawarty w warzywach i owocach obniża podwyższone ciśnienie krwi. - chude mleko, [...]
[...] zaczął mi się świat kończyć, a potem jak odjechałam to zbudziłam się po ponad 5 godzinach %-) Do tego pewnie jako że było wytrawne, cały kolejny dzień czułam jak mi się ten kwas cofa do przełyku :sorry: O nie, nie, zdecydowanie postoję ;-) Jak kiedyś byłam cienias, tak teraz awansowałam na Mega Cieniasa %-) A w szafie czeka 1,5litrowe Clos [...]
Dostałam od sąsiadki sok z kiszonych buraków i kwas z kapusty. Wypiłam po szklance każdego. Dobre :-D Możliwe, że noc spędzę nie koniecznie w łóżku %-) obli ten burak mogę sobie pić kiedy chcę? Burak-korzeń liczę w bilans, ale tego nie umiem.
[...] tak częstego treningu są najlepiej zauważalne. Czyli mięsień nie musi się w pełni regenerować. Oczywiście regeneracja tutaj jest bardzo ważna. Bo powstały w trakcie treningu kwas mlekowy może zaburzyć regenerację, dlatego można wspomóc jego usuwanie przez prysznice lodowato-ciepłe, przez nie długi ruch aerobowy po treningu siłowym, wypicie [...]
[...] - dorzucenie owocu (rodzynek,ananasa,banana) -> wkroj sobie do ryzu i kuraka i zjedz na slodko! Nie musza to byc wazrywa - wskazane cos co zrownowazy posilek od strony kwas-zasada (a kazde wrzywo i kazdy owoc odkwasza!) I tu teraz kolejna zmiana - po tym juz nie pij nic - tylko odczekaj te 60-90minut. Wypisj shocka przygotuj sobie wszystko [...]
[...] - Radix Urticae. Liście i korzenie przechowuje się w szczelnym opakowaniu w miejscach suchych, chłodnych i ciemnych. Podstawowe związki czynne. W liściach znaleziono kwasy organiczne (m.in. glikolowy i glicerowy), witaminy (m.in. C, K, B2 i kwas pantotenowy), flawonoidy, garbniki, karotenoidy, ksantofil, chlorofile A i B (do 0,75%), [...]