Dieta to kluczowy element naszego zdrowia. Wielu z nas interpretuje to słowo jako okres, w którym zostają ograniczone kalorie i niektóre produkty. Zwykle pełen głodu, uczucia zmęczenia i niejednokrotnie frustracji. Dla sprostowania dieta to sposób naszego odżywiania. Każdy sposób, bo może być zdrowa, pożywna, ale i uboga w składniki odżywcze, [...]
[...] ponieważ ściskając jajko z obu stron, wywierasz na niego równą siłę, która rozkłada się na całe jajko. Im większe mięśnie, tym bardziej równomiernie wywierany jest nacisk na jajo, co oznacza, że bardzo trudno jest je zmiażdżyć. Z tego samego powodu tak trudno jest rozbić jajka, ściskając je w dłoni. Można je łatwo rozbić ostrymi przedmiotami [...]
[...] będzie świetną alternatywą. Otóż różnie to bywa. Czasami sałatka ma więcej kalorii i tłuszczu niż wcześniej wspomniana mała tortilla. Jeżeli znajduje się w niej dużo sera, jajo, mięso, duża ilość sosu, a do tego podane są grzanki, to może okazać się, że właśnie masz przed sobą bombę kaloryczną. Oczywiście zgadzamy się z tym, że kaloria kalorii [...]
Jak się okazuje białko to nie tylko budulec mięśnia czy makroskładnik pomagający szybciej osiągnąć sytość. Białko może również kontrolować ciśnienie krwi. W Boston University przeprowadzono badania, które wykazały, że dorośli spożywający większą ilość białka dziennie (około 100 g) byli o 40% mniej narażeni ryzyko nadciśnienia, niż ci, którzy [...]
Dla wielu osób poranne wstawanie to nie lada wyzwanie. Szczególnie jeśli ktoś musi wstawać o bardzo wczesnej porze albo siedzi do późnych godzin nocnych. Poranki po krótkiej nocy mogą być jedną wielką walką ze sobą, żeby wstać z łóżka i z pewnością znajdą się wśród Was specjaliści od wielokrotnego włączania tzw. drzemek w telefonie, który służy za [...]
Myśląc o białku jako wartości odżywczej, większość z nas w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest [...]
Aquafaba zyskuje na popularności, ale co to właściwie jest? Być może kojarzy się z jakimś superbohaterem z komiksów, to jednak uspokajamy — wciąż pozostajemy w tematyce żywności. Aquafaba, pomimo swojej nietypowej nazwy, nie jest niczym nadzwyczajnym — ot woda po ugotowaniu (lub z puszki) roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. I do czego [...]
[...] przykładów produktów zawierających istotne ilości lecytyny: 100 g wątroby wołowej zawiera prawie 3500 mg lecytyny 100 g steku wołowego daje prawie 500 mg lecytyny 1 duże jajo dostarcza ponad 1000 mg lecytyny A dla przeciwwagi 1 średnie jabłko dostarcza mniej niż 30 mg lecytyny 1 średni banan dostarcza mniej niż 4 mg lecytyny Zarówno lecytyna, [...]
Składniki: ciasto 1 jajo 250g twarogu półtłustego 80g mąki z brązowego ryżu sól dodatki 10g oleju kokosowego 100g borówek 150g jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Twaróg z jajkiem zmiksować na gładką masę, dodać szczyptę soli, mąkę i ugnieść ciasto. Blat posypać mąką, gdyż ciasto będzie się lepić do rąk. Z ciasta uformować długi [...]
JAJO - ile gram białka ma 1 jajo ?, jakbyście mogli mi dać jeszcze jakis link do tabel prduktów sporzywczych, to było by super, http://www.republika.pl/ikoiko/tabele.html http://www.optymalni-centrum.com/tabele_btw.htm te znam więc ich nie podawajcie
[...] węglan wapnia). Skorupa zabezpiecza zawartość jajka przed zanieczyszczeniami oraz umożliwia wymianę gazów. Bialko stanowi ok. 60% masy jajka, natomiast właściwa komórka jajowa (żółtko) ok 30% jego masy. Żółtko zawiera materiały zapasowe niezbędne do rozwoju zarodka. Skład chemiczny jajka jest stosunkowo stały i niezwykle bogaty. W dalszej [...]
zaczne moze od tego ze od lat gdy tylko wybieram bialko, jakos intuicyjnie ciagnie mnie w kierunku jajecznym. O zachwytach nad EGG Olimpa czy EGG Megabola juz pisalem - serwatkowe samo z siebie nie za bardzo mi lezy. Ostatnio prawie jednoczesnie czytalem 2 niezalezne artykuly o bialku. Serwatce oberwalo sie ze az szkoda. 1) BV typu 104, 159 to [...]
Następna szamka p.t. Jajko po Szkocku :) Skład w zrzucie (robiłem z 500g mięsa plus jajo ale podzieliłem na porcje) Sposób przygotowania: -mięso mielimy lub kupujemy zmielone przyprawiamy dodajemy jajo i mieszamy -gotujemy jajko na miękko -na dłoń rozkładamy płasko mięso, wkładamy jajo i mokrymi dłońmi najłatwiej otulić jajo w mięsie [...]
wlasnie czytam sklad jaja strusiego - wazy okolo 1500g, posiada 1kg bialka, zoltka 300g, kosztuje 60-70 zl. jedliscie je kiedys? Zmieniony przez - Precedens w dniu 2010-01-12 01:18:32
[...] na patelnię z łyżką margaryny by trochę odparował z wody, jak zrobi się zbita masa to rozbić 3 do 4 jaj - do tego popieprzyc posolić dla smaku i wymieszać całość, aż się jajo zetnie :)! Calość można odnieść również do makaronu jak Wam zostanie np po pomidorówce albo po sosiku :) Z ziemniakanmi pociętymi w plastry tez super smakuje! A jaki [...]
Może jakaś refleksja i podsumowanie działań "betonu" i tego co zrobili dla naszej profesji ?? Jak dla mnie to związek traktuje nas jak niechciane dziecko. Zaniedbuje dyscyplinę w której jesteśmy europejska i światowa potęgą. Wystarczy spojrzeć na międzynarodowe osiągnięcia kulturystów i porównać z 3boistami i wyciskaczami. Wynik będzie oczywisty. [...]
[...] do pracy ciężko zabrać surowe zbić i na oczach kolegów i koleżanek wyżłopać z niego białko bo połowa osób puściłaby pawia. Można zabrać elegancko gotowane na przykład pokrojone ładnie na kanapeczce z razowym chlebkiem (mniam) ale czy takie gotowane jajo nie traci białka ?? przecież białko się ścina i czy ma te same właściwości co surowe ???