Siłownia zamknięta! Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko [...]
[...] mocnej kawy i woda gazowana. 2. 100 g owsianki z serwatką i ¼ szklanki jagód 3. 150 g piersi z kurczaka, 130 g ryżu basmati i 100 g brokułów 4. Intra workout out BCAA 5. 100 g płatków z serwatką 6. 140 g dorsza, 130 g ryżu basmati i 100 g zielonej fasolki szparagowej 7. 140 g indyka 150 g słodkich ziemniaków i 1 gram szparagów.
O tym, że są bogatym źródłem witamin i minerałów oraz że zawierają cenne kwasy tłuszczowe, wie niemal każdy z nas, ale mimo to spożycie ryb jest w Polsce zdecydowanie zbyt niskie. Na pewno spory wpływ na tę sytuację ma cena, która czasem pozostawia wiele do życzenia, ale też w ostatnim czasie pojawiło się wielu wegetarian, którzy nie jedzą między [...]
[...] wspierający wątrobę, N-acetylocysteina, mała dawka aspiryny i kwasy tłuszczowe Omega-3. Posiłek 2 Drugi, jak to określił „lekki” posiłek w ciągu dnia zawiera: 220 g dorsza 200 g ryżu 11 g awokado Posiłek 3 i Posiłek 4 Trzeci posiłek to posiłek przedtreningowy. Woli dodać do posiłku zdrowe tłuszcze, takie jak olej kokosowy, awokado lub [...]
[...] w wieku od 20 do 40 lat. Naukowcy wprowadzili ścisłą dietę na okres 8 tygodni. Podzieleni zostali oni na trzy grupy: grupa I spożywała chude mięso, grupa II 150 g mięsa z dorsza 3 razy w tygodniu zamiast mięsa chudego, grupa III 150 g mięsa z dorsza 5 razy w tygodniu zamiast mięsa chudego. Wyniki Osoby, które spożywały największą ilość dorsza [...]
[...] czynności błon śluzowych, witamina A warunkuje funkcjonowanie dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, układu moczowo-płciowego, oczu itd. Bogate źródła witaminy A to: tran z dorsza wątroba bydlęca, cielęca, wieprzowa ser fermentowany, tłusty masło ser biały, tłusty twaróg nerki śmietana jaja śledź wędzony Natomiast źródłami karotenu są [...]
Witamina D ma kluczowe znaczenie dla dobrego samopoczucia i zachowania pełni zdrowia. W dzisiejszych czasach, gdzie przetworzona żywność jest normą, a spędzanie wielu godzin w pomieszczeniach m.in. siedząc przed komputerem, sprawia, że zbyt rzadko wystawiamy ciało na działanie promieni słonecznych, warto zwrócić na witaminę D szczególną uwagę. [...]
Nie od dziś wiadomo, że ryby, w tym łosoś, zawierają wiele cennych substancji, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Ale czy wszystko wiemy na temat łososia hodowlanego? Czy aby na pewno ma on pozytywny wpływ na nasze zdrowie? I przede wszystkim, czy jego obecność w naszej diecie jest dobrym posunięciem? Na te oraz inne [...]
Witamina D jest tak naprawdę hormonem, a nie typową witaminą. Jest badana od wielu dekad i obecnie naukowcy sugerują, że ma wpływ np. na toczące się infekcje (np. dróg oddechowych i pozaszpitalnego zapalenia płuc). Podsumowanie Latem może wystarczyć słońce, o ile ekspozycja jest wystarczająca i nie stosuje się nadmiaru filtrów UV, hamują one [...]
Jeśli jesteś szczupłą osobą, której celem jest przybranie na masie mięśniowej, jeśli ciężko przekroczyć Ci swoje zapotrzebowanie kaloryczne, jeśli nie masz pomysłów jak upchnąć więcej kalorii w swoim menu - ten artykuł jest dla Ciebie. Dowiesz się w nim, co zrobić, by bez problemu dostarczać wraz z dietą więcej kalorii i budować masę mięśniową. [...]
Sezon jesienno-zimowy to czas, w którym chorujemy dużo częściej, niż zwykle. Katar, kaszel, bóle zatok, osłabienie – zastanawiasz się, czy możesz zrobić coś, by tego uniknąć? Nie ma suplementu, który zagwarantuje, że na pewno nie zachorujesz, jednak są takie, które mogą znacząco wpłynąć na wzmocnienie Twojej odporności i zmniejszyć ryzyko rozwoju [...]
[...] podzielono na 4 grupy o podobnej ilości makroskładników w diecie. Stosowali oni kolejno: kapsułki oleju słonecznikowego, bez owoców morza w diecie chude ryby, 3 x 150 g dorsza w tygodniu tłuste ryby, 3 x 150 g łososia w tygodniu olej rybi, kapsułki EPA+DHA, bez owoców morza w diecie Po przeprowadzonym badaniu otrzymano następujące wyniki w [...]
[...] warzywa nie są źródłem witaminy B12! Jeśli chodzi o witaminę D, to również weganie są narażeni na ryzyko niedoborów, gdyż do najlepszych jej źródeł należą: tran (z tuńczyka, dorsza, halibuta), śledź, sardynka, jajka, czyli produkty, które wykluczyli. Problem w mniejszym stopniu dotyczy wegetarian. Weganie mogą mieć problem z dostarczaniem [...]
[...] do 1-2 dwóch porcji w tygodniu, a to ze względu na dużą zawartość rtęci i innych zanieczyszczeń. A jeśli lubisz ryby, to nie zaszkodzi, jeśli sięgniesz po inny rodzaj np. dorsza, mintaja, halibuta, łososia. Wszystkie są świetnym źródłem białka oraz kwasów omega-3. Możesz je jeść zamiennie. Jakie inne źródła białka pozytywnie wpłyną na Twój [...]
Niedawno w pewnym artykule, który miał się rozprawiać z kłamstwami na temat węglowodanów, napisano: „Ogólnie wszystkie rodzaje chleba mają podobny długoterminowy wpływ na zdrowie. Wysokoprzetworzone produkty zbożowe, takie jak biały chleb, są często wzbogacane witaminami i minerałami, więc jedyną zauważalną różnicą jest zazwyczaj wyższa zawartość [...]
[...] stanowi dobre źródło kwasów omega-3, a jedzona raz na jakiś czas nie wyrządzi nam wielkiej krzywdy. Większość zaleceń sugeruje jedzenie ryby dwa razy w tygodniu i taka ilość nie powinna stanowić problemu. Warto też zmieniać ryby np. raz łososia, innym razem dorsza czy halibuta. Wtedy będziemy czerpać jeszcze więcej z tego rodzaju pożywienia.
[...] Jak smakują i pachną Roślinne kotleciki à la rybne? To ciekawe, ale podczas przyrządzania czuć zapach ryby. W smaku także ma się wrażenie, że zjadamy rybę — coś jakby dorsza, może mintaja… Nawet konsystencja jest taka inna niż te wszystkie à la mięsne produkty. Naprawdę ma się wrażenie, że to kotleciki ze zmielonych kawałków ryby. Skład [...]
Czego potrzebujemy: 450 g mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa 5 g oleju kokosowego 50 g jogurtu naturalnego 250 g fileta z dorsza 2 plasterki cytryny Jak wykonać: Zamrożony szpinak wkładamy na rozgrzaną patelnię i podgrzewamy do momentu rozmrożenia. Dodajemy przyprawy, wyciśnięty lub posiekany czosnek oraz olej [...]