Na pogorszenie wrażliwości insulinowej najsilniej wpływa nieaktywność fizyczna, dieta bogata w cukry proste i niezdrowe tłuszcze. Szybko owocuje przyrostem tkanki tłuszczowej, która jest aktywna metabolicznie i ma wpływ na środowisko hormonalne i glikemię. Czy dieta wegetariańska wpływa na wrażliwość na insulinę? Diety bogate w węglowodany o [...]
[...] Alzheimera zwykle dotyczy osób w podeszłym wieku. W 2011 r. W Stanach Zjednoczonych było około 4,5 miliona osób w wieku 65 lat i starszych, żyjących z klinicznymi objawami choroby Alzheimera. Przewiduje się, że ryzyko pojawiania się demencji podwaja się co 10 lat po przekroczeniu 60. roku życia. Częstotliwość korzystania z sauny została [...]
Słodzone napoje (każdego rodzaju) są powiązane z wieloma rodzajami raka (częściowo wynika to z ich wpływu na powstawanie otyłości, a po części z wpływu na insulinooporność). Jednak w ostatnich latach pojawiło się sporo doniesień o związku napojów typu cola z chorobami autoimmunologicznymi i jego to oparte o całkiem nowe mechanizmy. Co robić? [...]
[...] mięśni. Podsumowanie i wnioski Wyniki badania wskazują, że większe spożycie kawy i/lub kofeiny z innych źródeł wiąże się ze znacznie mniejszą częstością występowania choroby Parkinsona. Wydaje się, że efekt ten jest niezależny od palenia tytoniu. Dane sugerują, że mechanizm ten jest związany ze spożyciem kofeiny, a nie z innymi [...]
[...] sylwetki w 3 tygodnie lub „pozbycie się 10 kg w miesiąc”. Odradzam przygodę z sektami głoszącymi, iż „dieta wysokotłuszczowa” leczy wszystkie choroby świata lub „iż jest najzdrowsza dla człowieka”. W licznych badaniach wykazano, iż nadmierna podaż węglowodanów wcale nie sprzyja zdrowiu, podobnie jak [...]
[...] całego organizmu jest fundamentalne. Dość powiedzieć, że ma ona do wykonania ok. 400 różnych funkcji, związanych m.in. metabolizmem, wydzielaniem hormonów czy odpornością na choroby i infekcje. Wątroba odpowiada również za trawienie białka, dlatego jego zbyt duża podaż w diecie może ją przeciążać i prowadzić do jej dysfunkcji. Nie istnieją [...]
Napoje typu cola kiedyś były uznawane za dobro luksusowe. Wiem, iż obecnie to brzmi śmiesznie, ale kiedyś dostępność produktów „z zachodu” była u nas znikoma. Tak samo kiedyś posiadanie telefonu komórkowego było wyznacznikiem statusu, a teraz z „komórkami” widzi się kilkulatków. Sprzedaż napojów gazowanych i słodzonych pokazuje, iż ludzie [...]
[...] może być problematyczne. W przypadku cukrzycy typu I nie ma obecnie dowodów na to, że diety niskowęglowodanowe, wysokotłuszczowe mogą opóźniać lub zapobiegać wystąpieniu choroby (która ma źródło autoimmunologiczne). Diety te mogą potencjalnie poprawić kontrolę metaboliczną, ale należy zachować ostrożność ze względu na ryzyko kwasicy ketonowej [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
[...] and V. Dymicka-Piekarska “From inflammation to cancer” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5323483/ Ewa Kaźmierczak, Anna Jabłecka “Zapalne czynniki predykcyjne choroby wieńcowej” Zakład Farmakologii Klinicznej Katedry i I Kliniki Kardiologii Uniwersytetu Medycznego w [...]
[...] gorączkę reumatyczną, zespół Reitera, chorobę zapalną naczyń krwionośnych, zawał serca, zawał płuca, gruźlicę, odrzucenie przeszczepu nerki, zakażenie układu moczowego, choroby nowotworowe, bakteryjne zapalenie opon mózgowych i wiele innych schorzeń. Stosowanie takich rażących uproszczeń jest najgorszym rodzajem propagandy i siania głupoty. [...]
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego niektórzy ludzie wydają się mieć niesamowitą wydolność i wytrzymałość, podczas gdy inni szybko się męczą? Odpowiedź może tkwić w VO2max, czyli poziomie pułapu tlenowego. W artykule skupimy się na wyjaśnieniu definicji VO2max, sposobach pomiaru, przedstawimy normy oraz sposoby na jego poprawę. Źródła: [...]
[...] krążeniowej i śmierci”. Mariusz z kanału „Odmładzanie na surowo” twierdzi, iż: „niedobór jodu powoduje, iż twoja tarczyca jest chora” Komentarz: nikt nie udowodnił, by choroby autoimmunologiczne miały coś wspólnego z niedoborem jodu, wręcz przeciwnie. Niedobory jodu są obecnie rzadkie (jodowana sól, ryby morskie, sery, fasola, jajka itd.), [...]
[...] lub skąpo-objawowy, który charakteryzuje się obniżonym stężeniem hormonu tyreotropowego (TSH, w surowicy, wobec prawidłowych stężeń wolnej tyroksyny oraz trijodotyroniny) choroby podwzgórza i przysadki (wtórna i trzeciorzędowa niedoczynność tarczycy) ciężkie ostre i przewlekłe choroby stany niedoborów żywieniowych (czasem również przy [...]
[...] Ogólnie to badanie nie ma odniesienia do sportowców, przynajmniej pozornie. Miało symulować np. procesy zachodzące u osób po wypadkach, unieruchomionych wskutek ciężkiej choroby itd. Kłóciłbym się o sposób podawania i osiągnięte stężenie hormonów katabolicznych, jednak u sportowców mechanizm będzie ten sam np. po zakończonym ciężkim treningu [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
[...] Anna Galicka „Mutacje genów niekolagenowych we wrodzonej łamliwości kości – znaczenie produktów tych genów w biosyntezie kolagenu i patogenezie choroby” http://www.phmd.pl/api/files/view/28890.pdf https://edraurban.pl/ssl/book-sample-file/kosmeceutyki-seria-dermatologia-kosmetyczna-ii-wydanie/pdf/k2.pdf
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]