SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

choroby

  • [...] gdyż wiele dowodów sugeruje, że stres oksydacyjny i wynikająca z niego peroksydacja lipidów są zaangażowane w różne i liczne stany patologiczne, w tym zapalenie, miażdżycę, choroby neurodegeneracyjne i nowotwory. Przy wysokich stężeniach ROS (reaktywne formy tlenu) mogą wpływać na: tłuszcze zawarte w błonach komórkowych, powodując zmianę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2688 Data: 2021-07-13 10:35:15
  • [...] W drugiej części artykułu wymienimy dodatki do diety, które będą przynosić korzyści, jeżeli mowa o funkcjonalności stawów. Część I Wszelkie kontuzje stawów, ich bóle, choroby zwyrodnieniowe i reumatologiczne, powiązane są z występowaniem stanu zapalnego. Jest to stan fizjologiczny, który prowadzi do wzmożonej aktywności wszelkiego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4002 Data: 2021-11-20 10:49:30
  • Katarzyna Matella na stronie 33 książki „Body logistic system. Poradnik trenera” napisała: „W porze potreningowej musimy zregenerować wyczerpane treningiem mięśnie, uzupełnić ich glikogen. Jest to podstawowy element regeneracji potreningowej, bez którego nie będziemy w stanie poprawiać wyników treningowych. Tej potreningowej porcji węglowodanów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3727 Data: 2020-05-04 07:45:30
  • Testosteron a koronawirus i COVID-19

    Artykuł
    Aktualności

    Paolo Pozzillia i Andrea Lenzi podchwycili modny temat i zaczęli spekulować na temat roli testosteronu w kontekście COVID-19 Dane pokazują, że SARS-CoV2 dotyka w 58% mężczyzn. Różnica w liczbie przypadków zgłaszanych według płci wzrasta stopniowo u mężczyzn w grupie wiekowej 60–69 lat i 70–79 lat. W grupach 20–29 lat i 30–39 lat częściej chorują [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5342 Data: 2020-05-19 18:09:04
  • Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6091 Data: 2020-10-27 08:45:53
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 18 - Cholina

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru choliny – niezbędnego składnika pokarmowego, którego niedobór w diecie może nieść ze sobą bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Jak uważają specjaliści, wyłaniające się z tych badań wnioski są o tyle niepokojące, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 327 Data: 2023-07-31 07:07:36
  • Cholesterol i jego frakcje

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    Od lat 80’ XX wieku HDL uznaje się za ważny czynnik diagnostyczny dla chorób serca i układu krążenia. Czy słusznie? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. Po pierwsze bezsensowne jest pisanie o HDL, gdyż to niejednorodna grupa lipoprotein o różnych właściwościach.  Podsumowanie Same wskazania stężenia HDL we krwi nic nie znaczą, a w określonych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5369 Data: 2017-08-01 09:19:31
  • Amfetamina – pierwszy raz synteza związku pochodnej amfetaminy nastąpiła w roku 1887. Siarczan amfetaminy – synteza w roku 1927. Wprowadzono ją do obrotu w 1932 roku (patent). Smith, Kline & French wprowadziło w latach 30’ XX wieku do obrotu benzedrynę w postaci inhalatora w postaci 325 mg roztworu amfetaminy z dodatkami. Podsumowanie Biorąc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 32626 Data: 2018-08-17 09:45:07
  • Robisz wszystko tak, jak należy - ćwiczysz, trzymasz dietę, wysypiasz się - i wciąż tyjesz? Czasem zastanawiasz się, czy trudność w zgubieniu kilogramów wynika z popełnianych błędów, czy może ze stanu zdrowia. Jedna z pierwszych rzeczy, jaka przychodzi Ci do głowy to tarczyca. Sprawdziłaś już jednak TSH i mieściło się ono w normie. Czy nadal [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7921 Data: 2018-11-01 12:39:24
  • [...] podlega szybkiej przemianie do fruktozo-1-fosforanu poprzez oddziaływanie fruktokinazy (enzymu wysoce specyficznego). Brak fruktokinazy prowadzi do wystąpienia rzadkiej choroby fruktozurii. Charakteryzuje się ona wydalaniem fruktozy z moczem (uwaga: w mięśniach szlak jest krótszy, a enzymem jest heksokinaza, nie fruktokinaza). W wątrobie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10055 Data: 2019-03-06 08:51:34
  • Jak podaż glukozy, fruktozy i cukru wpływa na zdrowie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zdrowych młodych mężczyzn, co ma szczególne znaczenie dla młodych konsumentów. Komentarz Podwyższone stężenie glukozy na czczo zwiastuje cukrzycę, a z cukrzycą są powiązane choroby sercowo-naczyniowe, udary mózgu i nowotwory. Fruktoza w większej dawce potrafi uszkodzić wątrobę, podanie dożylne dużej dawki czystej fruktozy zabija człowieka. W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3559 Data: 2021-11-20 11:58:10
  • Intensywny trening i doping, a ryzyko uszkodzenia nerek

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    [...] gryzoni. W badaniu kliniczno-kontrolnym długość nerki oceniana za pomocą USG była zwiększona o ok. 5 cm (55%) u osób z aktywną akromegalią i o i 2 cm (20%) w trakcie remisji choroby. Małe dawki GH są korzystne dla nerek (szczególnie, jeśli ktoś ma niedobory GH), duże (dopingowe) już niekoniecznie. W latach 70. i 80. XX wieku w kulturystyce nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2860 Data: 2022-09-02 12:42:54
  • Doskonale ma się u nas antynauka, leczenie wodą, uzdrawianie, bioprądy, homeopatia, biorezonans, alternatywne, szkodliwe dla zdrowia diety, podejrzane środki „spod lady” (np. chińskie zioła odchudzające). Bardzo często za efekty wspomnianych terapii odpowiada efekt placebo. Wyniki Grupa, której zasugerowano, iż placebo poprawi wyniki w sprincie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7394 Data: 2019-08-29 16:17:00
  • Kwas foliowy należy do syntetycznych witamin rozpuszczalnych w wodzie, które są stosowane w suplementacji sportowej, ale i nie tylko. Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować tej witaminy, dlatego też dostarczenie jej z zewnątrz jest niezwykle ważne. Zbyt wysokie spożycie kwasu foliowego może maskować niedobory witaminy B12 Wynika to z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2521 Data: 2020-06-27 09:01:46
  • Starzenie się związane z upośledzeniem funkcji poznawczych to poważny problem zdrowia publicznego, wpływający na około 50% osób w wieku 60 lat i starszych na całym świecie. W wieku 80 lat około jednej na osiem osób dotyka demencja. Wciąż poszukiwane są skuteczne strategie wczesnej diagnostyki i leczenia. Potrzebne są również nowe podejścia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 690 Data: 2023-08-02 12:02:31
  • [...] z wyjściowo zdiagnozowaną cukrzycą większe spożycie świeżych owoców wiązało się z: niższym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny (o 17%), niższym ryzykiem zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i choroby naczyń obwodowych (o 13%), niższym ryzykiem powikłań z powodu wystąpienia nefropatii, retinopatii i neuropatii (o 28%). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1685 Data: 2019-02-07 12:34:39
  • [...] dopiero w latach 40. XX wieku. Przykładowo salmeterol, formoterol, indacaterol oraz vilanterol znalazły zastosowanie w astmie oraz w leczeniu przewlekłej obturacyjnej choroby płuc. Jak działają β-receptory w organizmie? Receptory beta-1 (β1 adrenergiczne) – ich pobudzenie zwiększa częstotliwość pracy serca, siłę skurczu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2317 Data: 2019-05-27 10:54:34
  • [...] jego poziom. Organizm z odpowiednią ilością glutationu będzie szybciej się regenerował, będzie odporny na stany zapalne i infekcje oraz mniej podatny na przeziębienia i choroby. Warto zadbać o jego prawidłową ilość w okresie cięższych treningów siłowych czy zwiększonej podatności na infekcje i wirusy.  Na podstawie: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2461 Data: 2020-05-23 13:43:58
  • Diety niskowęglowodanowe a poziom testosteronu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Utarło się wiele mitów dotyczących stężenia testosteronu. Niedawno przeczytałem, iż diety niskowęglowodanowe powodują spadek stężenia testosteronu. Podsumowanie Nie jestem zwolennikiem żadnych skrajności, bo nigdy nie są one zdrowe. Każdy musi sam znaleźć swoją drogą i dietę dopasowaną do profilu hormonalnego, wieku i aktywności sportowej. Nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5641 Data: 2020-09-25 10:58:09
  • Olej kokosowy a cholesterol

    Artykuł
    Zdrowie

    Olej kokosowy obecnie jest najczęściej wykorzystywanym olejem w naszych domach. I to nie tylko do smażenia potraw, doskonale sprawdza się również jako krem czy nawet produkt do natłuszczania np.: drewna. Zastosowań ma kilka, ale na patelni razem z rybą czy mięsem, ląduje najczęściej. Podsumowanie Nie ma złych tłuszczów, są tylko takie, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15107 Data: 2017-11-19 11:48:46