Kulturystyka ma różne oblicza. Obecnie jest to dyscyplina uprawiana masowo, przez setki tysięcy ludzi. Większość z nigdy nie stanie na scenie, nie robi „formy” pod zawody, ćwiczy dla przyjemności, poprawy wyglądu ciała, pokonania swoich lęków, ograniczeń. Bardzo często niektórzy ludzie budzą się, dopiero gdy pojawią się pierwsze ciepłe dni i [...]
Przeszukując internet w celu znalezienia idealnej diety dla siebie, czy też porad dotyczących odżywiania, można natrafić na informacje dotyczące cudownych diet, które są łatwe, wygodne i efektywne. Jednakże większość tych diet nie ma kompletnie nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem czy skutecznością, w większości przypadków prowadzą do efektu [...]
Wbrew obiegowym, błędnym opiniom wątroba ma ograniczoną zdolność do regeneracji. Nikt nie planował, by miała być ona "bombardowana" 800 mg, 1 g czy ponad 3 gramami sterydów anaboliczno-androgennych tygodniowo, a niektórzy kulturyści sięgają przy tym po wiele innych środków, dodatkowo po alkohol i/lub narkotyki, które nie są obojętne dla wątroby. [...]
Spora część informacji rozpowszechnianych w Internecie sugeruje, iż szczepienia to spisek, że powodują one liczne choroby i znacząco skracają życie. Tego rodzaju plotki są może i ciekawe, ale zupełnie nie współgrają z rzeczywistością. Owszem, szczepionki wywołują określone skutki uboczne, bo nie ma leku, który nie szkodzi. Podsumowanie Biorąc pod [...]
[...] W licznych badaniach wykazano, że spożycie pomidorów i produktów z pomidorów zawierających likopen wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych, takich jak rak i choroby układu krążenia. Poziomy likopenu w surowicy i tkankach są również odwrotnie proporcjonalne do ryzyka chorób przewlekłych. Chociaż uważa się, że właściwości [...]
[...] formalnych kryteriów celiakii, mogą cierpieć z powodu nadwrażliwości na gluten. Celiakia, która występuje u 0,7% populacji USA, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. U takich osób korzystne jest zastosowanie diety wolnej od glutenu, ale nie u całej reszty populacji! Niestety, moda na unikanie glutenu jest nie [...]
[...] które eliminują patogeny. Ponadto maślan sodu może modulować funkcję komórek T i B, co wpływa na skuteczność odpowiedzi immunologicznej organizmu na infekcje i choroby. U osób z chorobami zapalnymi jelit ma to szczególne znaczenie, ponieważ często schorzenia te zaburzają reakcje odpornościowe. Działanie neuroprotekcyjne Maślan sodu [...]
W dobie plagi otyłości istnieje kilka mitów, które są silnie zakorzenione w świadomości i powielane w Internecie. Czasem ogólnie dane stwierdzenie jest prawdziwe, ale tylko dla wybranej, wąskiej grupy osób. Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Oto przegląd trzech wybranych przeze mnie mitów dotyczących tego problemu. Otyłość i nadwaga to problem [...]
[...] aby zapobiec dokuczliwej zgadze. Co ciekawe, w krajach, w których dieta obfituje w kwasy Omega 9, odnotowuje się dużo niższy procent zachorowań na miażdżycę oraz inne choroby serca - są to m.in. kraje śródziemnomorskie. Niestety, nadmiar Omega 9 może być również szkodliwy, tak samo jak kwasów Omega 6. Proporcje są bardzo ważne w [...]
Żurawina, zaraz obok rodzynek, daktyli czy moreli, to ulubiony suszony dodatek do naszych owsianek, omletów i innych ciekawych wypieków. Mało kto wie, co kryje się w żurawinie, jakie jest jej działanie na nasz organizm, z czego słynie, jakie ma zastosowanie w kuchni. Te oraz inne kwestie przybliżę w poniższym artykule. Kruche ciasteczka z [...]
[...] nie napoje słodzone cukrem (ryzyko wyższe o 11%, co naukowcy uznali za nieistotne)? Przecież cukier (w nadmiarze) jest doskonałym środkiem tuczącym i z pewnością ma wpływ na choroby układu krążenia. Skoro naukowcy wykazali większe o 59% ryzyko zgonu z powodu chorób układu pokarmowego przy wypijaniu więcej, niż 1 szklanki dziennie słodzonego [...]
[...] spożyciem choliny. Inne badanie wykazało, że osoby cierpiące na stłuszczenie wątroby, które powstało z innego powodu, niż nadmierne spożycie alkoholu, miały nasilone objawy choroby, gdy spożywały zbyt mało choliny. Nowotwory Niektóre z badań wskazują, że kobiety, które spożywają duże ilości choliny, mogą być narażone na mniejsze ryzyko [...]
[...] czynnik martwicy nowotworów, stężenia rodziny cytokin np. IL-6) stężenie cholesterolu całkowitego, jego frakcje (HDL, LDL), stężenie trójglicerydów predyspozycje genetyczne (choroby sercowo-naczyniowe i cukrzyca w rodzinie) choroby współistniejące (np. cukrzyca znacząco, nawet o kilkadziesiąt procent, zwiększa ryzyko pojawienia się niewydolności [...]
[...] DOI: 10.26717/BJSTR.2020.28.004640 Jak widać na wykresie, umiarkowany trening sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi, masy ciała, stężenia glukozy, wywołuje spadek ryzyka choroby naczyń wieńcowych, obniżenie ryzyka migotania przedsionków, wzrost sprawności i zdrowe starzenie się (trening przeciwdziała wielu negatywnym zmianom związanym ze [...]
Wiele osób używa tarczycy jako argumentu w dyskusji „dlaczego nie chudną”. Twierdzą wtedy, że „mają wolny metabolizm”. W większości wypadków są to niczym nie poparte tezy, funkcjonujące raczej jako wygodne wymówki. W prawie wszystkich wypadkach tycie zależy od utrzymywania dodatniego bilansu energetycznego. Jeśli człowiek objada się wystarczająco [...]
[...] pojawia się poważne uszkodzenie narządu wymagające przeszczepu. Co powoduje niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby? W przeciwieństwie do alkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby, w której to alkohol uszkadza narząd, NAFLD wiąże się z otyłością, insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Częściej rozwija się u osób otyłych niż tych z [...]
[...] można zauważyć, że coraz to młodsze pokolenia mają problemy z układem kostnym. W wyniku osłabienia kości dochodzi do tzw. patologicznych złamań. W stadiach zaawansowanych choroby niewłaściwy ruch może powodować już złamanie. Dlatego też ważny jest wybór odpowiedniego treningu, bazowanie na właściwych ruchach i wykluczenie zagrożeń. Nie [...]
Nieróżnorodna dieta i nadużywanie nawet najzdrowszych pokarmów i związków nie przynosi korzyści zdrowotnych, za to może skutkować pogorszeniem stanu zdrowia. Wiele osób beztrosko faszeruje się dawkami witamin, które wielokrotnie przekraczają zalecane. W Internecie powszechna jest również dezinformacja medyczna. Autorzy rozmaitych poradników piszą [...]
Sterydy anaboliczno-androgenne (SAA) przyjęto z entuzjazmem, gdy pojawiły się one pod koniec lat 40 XX wieku, jednak okazał się on przedwczesny. Niewiele współczesnych terapii obejmuje preparaty z rodziny pochodnych testosteronu czy DHT, głównie ze względu na dotkliwe skutki uboczne. Znany jest też przypadek 26-latka, trójboisty, który po dawce [...]
Zaburzenia erekcji (ED) definiuje się, jako uporczywą i / lub nawracającą niezdolność do osiągnięcia i / lub utrzymania erekcji prącia, wystarczającej do zadowalającego stosunku płciowego. Problem ten powszechnie występuje na całym świecie i jest silnie związany z chorobami towarzyszącymi związanymi z wiekiem. Stąd częstość ED prawdopodobnie [...]