Powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju nasiona, pestki, czy orzechy mają dla naszego organizmu prozdrowotne właściwości, poczynając od zdrowych tłuszczów przez witaminy, składniki mineralne, czy inne istotne nutraceutyki wpływające pozytywnie na nasz organizm. Podsumowanie Wraz z biegiem lat coraz częściej spotkać można się z problemami [...]
[...] Jeżeli zbyt mało pijemy, cząstki pokarmu będą powodowały, że organizm będzie “ściągał” wodę do układu pokarmowego, co powodować będzie wzdęcia. Oczywiście istnieją jeszcze choroby układu pokarmowego, które będą powodować nieestetyczny wygląd brzucha, jak choćby SIBO (zbyt duży rozrost bakterii w jelitach). Problemem mogą być też stany zapalne [...]
[...] tego drugiego, w wyniku czego nasze ciało będzie samoistnie „zjadało się”, aby móc szybciej i efektywniej zadbać o tkanki. Przykładem są pacjenci chorujący na przewlekłe choroby płucne, gdzie w wyniku przewlekłych stanów zapalnych dochodzi do znacznej utraty masy mięśniowej. Badania naukowe sugerują, że śledząc poziom białka c-reaktywnego we [...]
Postać fizyczna suplementów diety często ma znaczenie dla konsekwencji w dostarczaniu pewnych substancji odżywczych do organizmu. Nie każdy bowiem lubi przełykanie kapsułek i tabletek, czy smak produktów w postaci proszku. Nie każdy jest również w stanie dostarczyć witaminy i składniki mineralne oraz inne substancje odżywcze wraz ze spożywaną [...]
[...] jako konsekwencja zakrzepicy żył głębokich to trzecie po zawale serca i udarze mózgu najczęstsze schorzenie w układzie sercowo-naczyniowym. W przeciwieństwie do żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej, mikrozatorowość związaną z przedostawaniem się oleju do płuc (POME) jest ostrą (np. początek <60 minut) reakcją na wstrzyknięcie związku na [...]
[...] karnacji powoduje spowolnienie procesu przetwarzania prewitaminy D w omawianą witaminę. Niskie jej poziomy powiązane są z podatnością oraz cięższym przebiegiem na takie choroby jak COVID-19, nowotwory, czy choroby autoimmunologiczne. O prawidłowy jej poziom warto dbać również w przypadku osób z zespołem metabolicznym, a szczególnie z [...]
[...] A przecież zdrowie jamy ustnej jest niezwykle istotne i może prowadzić do powikłań zdrowotnych w całym organizmie takich jak zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, choroby Alzheimera, demencji, udaru, zawału serca, infekcji dróg oddechowych (które z kolei mogą prowadzić do zapalenia płuc), reumatoidalnego zapalenia stawów, cukrzycy, a [...]
[...] wirusowa układu oddechowego, która przenosi się drogą kropelkową. Bardzo łatwo na nią zachorować, a chory zaczyna zarażać, zanim jeszcze wystąpią u niego pierwsze objawy choroby. Co robić, a czego nie robić, gdy „bierze Cię” grypa? Objawy grypy Pierwsze objawy grypy pojawiają się zazwyczaj nagle. Jej przebieg może być łagodny lub ciężki, a [...]
Czy zdarzyło Ci się kiedykolwiek stwierdzić, że jesz więcej, niż tak naprawdę potrzebujesz i chcesz? Czy czujesz się wtedy tak jak osoba, która chce rzucić palenie, lub inny nałóg? Oczywiście o ile wiesz, jak może się taka osoba czuć. Z pewnością rzucenie nałogu nie jest niczym prostym. Niby się chce przestać coś robić, ale z jakiegoś powodu jest [...]
Wiele osób uważa, że to za sprawą białka serwatkowego kulturyści mają ogromne mięśnie. Białko serwatkowe słynie z zapewniania przyrostu siły i rozmiaru mięśni. Do tego stopnia, że często kobiety wręcz obawiają się jego spożycia w obawie przed zyskaniem zbyt muskularnej sylwetki. Poprawia profil lipidowy Włączenie białek serwatkowych do diety może [...]
[...] chemioterapii i rzadsze były działania niepożądane związane z chemioterapią. Terapia witaminą C miała minimalny wpływ na przeżywalność oraz wpływ na nawrót / progresję choroby. (Ma i wsp., 2014) Dożylne podawanie witaminy C 3.5–5.6 g dziennie przez 9 dni obok chemioterapii.; zwiększona całkowita remisja po pierwszej indukcji. [...]
Cukrzyca typu 2 jest problemem zdrowotnym ściśle związanym ze stylem życia, jaki prowadzimy oraz codziennymi nawykami. W rzeczywistości, największym czynnikiem ryzyka dla jej rozwoju jest otyłość. Nic zatem dziwnego, że wraz z wzrostem liczby osób z nadwagą i otyłością w naszym społeczeństwie, rośnie też liczba osób z cukrzycą typu 2. Wzrost ten [...]
Stan zapalny w organizmie może rozwinąć się w odpowiedzi na uraz, chorobę i stres. Może być jednak również spowodowany złymi nawykami, spożywaniem dużej ilości przetworzonych produktów, niedoborem snu, brakiem aktywności fizycznej i nadwagą. Spirulina Spirulina to rodzaj szmaragdowoniebieskiej algi, która jest niezwykle bogata w substancje [...]
Magnez to pierwiastek mineralny. Jeśli chcielibyśmy rozebrać nasze ciało na poszczególne pierwiastki, to okazałoby się, że magnez byłby czwarty na tej liście. Zaliczany jest również do grupy elektrolitów, gdzie zajmuje drugie miejsce pod względem występowania w organizmie. Z tych powodów musimy dostarczać go wraz z naszą dietą. Magnez a zespół [...]
Wiele osób uważa, że lepiej jest przechorować np. infekcję koronawirusem-2, zamiast wzmocnić odporność, np. przyjmując szczepionkę. COVID to nie jest jakieś tam „lekkie przeziębienie”. U wielu osób długie miesiące po przechorowaniu nie wrócił węch, takich przypadków są setki tysięcy. Jak widać, COVID-19 to nie jest „jakaś tam infekcja powiązana z [...]
Cukrzyca typu 2 jest rodzajem choroby, która początkowo nie musi dawać żadnych objawów, tak samo, jak nadciśnienie tętnicze. Jeśli masz nadwagę, za duży obwód w pasie, występuje u Ciebie nasilony stan zapalny, nadciśnienie tętnicze i insulinooporność, to jesteś na "dobrej drodze" do pojawienia się cukrzycy, gdyż są to elementy często wymieniane [...]
Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]
Białko jest ważnym budulcem organizmu. Włosy, paznokcie i tkanki mięśniowe potrzebują białka. W dzisiejszym świecie bardzo łatwo o węglowodany, zwłaszcza te mocno przetworzone i produkty bogate w cukier. Gdy nie zwracamy większej uwagi na to, jak się odżywiamy, zaskakująco łatwo doprowadzimy do niedoborów białka w organizmie. Podsumowanie [...]
Przewód pokarmowy człowieka to bardzo złożony ekosystem, zawierający ponad 1012 mikroorganizmów w 1 g treści jelitowej, które należą do około 1000 różnych gatunków drobnoustrojów. Ich skład zależy głównie od rodzaju i składu spożywanego pokarmu oraz wieku i stanu zdrowia. Podsumowanie Szukając probiotyków, warto wybierać preparat o złożonym i [...]
Zdrowe kości umożliwiają człowiekowi funkcjonowanie w środowisku, warunkują też prowadzenie jakiejkolwiek bardziej wymagającej aktywności fizycznej. W trakcie treningu siłowego, skoków czy biegania pojawiają się kolosalne przeciążenia, które absorbuje m.in. układ-kostno mięśniowy. Co to znaczy? FGF23 uznaje się za czynnik w rodzaju fosfatoniny, [...]