Wiele osób postrzega dietę jako sposób na szybką utratę wagi. Jednak to, co jesz, wpływa również na Twoje zdrowie psychiczne i fizyczne. Dlatego ważne jest, aby jeść to, co najzdrowsze dla Twojego organizmu, a nie ulegać modnym dietom cud, które oferują szybkie efekty w krótkim czasie. Podsumowanie Dieta OMAD wiąże się z pewnymi problemami [...]
Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]
[...] a sport Jak pamiętamy, betaina jest prekursorem kreatyny. Dlatego stosowana jest nie tylko do poprawy parametrów zdrowotnych, ale również wspomagania wysiłku sportowca. W badaniach stwierdzano m.in. wydłużenie średniego czasu sprintu do upadku mięśniowego zmniejszenie zmęczenia poprawę siły zwiększenie wytrzymałości mięśniowej zdolność do [...]
Okres redukcji tkanki tłuszczowej to trudny czas. Wymaga od nas silnej woli, rygorystycznego przestrzegania zaleceń dietetyka, zwiększonego wydatkowania energii, w postaci wykonywania dodatkowej aktywności ruchowej - i to mimo zniechęcenia, i zmęczenia wynikających z niedostatków energetycznych. Problemy z przyswajaniem mikroelementów W związku [...]
[...] badań i publikacji wskazuje, że magnez może wspomóc walkę z zaparciami. Jego niedobór w organizmie bardzo często wpływa na problemy z wypróżnianiem. W 2019 roku opublikowano badanie, w którym wzięły udział trzydzieści cztery kobiety, borykające się z łagodnymi lub umiarkowanymi zaparciami. Przez 28 dni przyjmowały codziennie 1,5 g tlenku magnezu. [...]
[...] równowagi immunologicznej, ma wpływ na pojawienie się doraźnego, ostrego stanu zapalnego, ale też przyczynia się do powstawania przewlekłych stanów zapalnych. W połączeniu z badaniami wykazującymi, że wyłączne żywienie dojelitowe przy niskiej zawartości soli wywołało remisję choroby Crohna, spożycie soli jest prawdopodobnie czynnikiem [...]
Skonstruowany na nowo napój izotoniczny jest wynikiem zaawansowanych badań nad optymalnym nawodnieniem i wsparciem organizmu w wysiłku. Ważnymi elementami są tu woda kokosowa oraz kompleks aminokwasów, jednak warto jeszcze zwrócić uwagę na kilka ważnych składników, które mogą poprawić wydolność zarówno na ciężkich treningach, jak i w upalne dni, a [...]
[...] jest naprawdę chorobą w klasycznym sensie, jak choroba serca, rak czy cukrzyca, powiedzenie, że przyczyną jest, brak aktywności może być zbyt dużym uproszczeniem. Niektóre badania sugerują, że skłonność do otyłości zaczyna się wcześnie, już w łonie matki. Jedno z badań wykazało, że dzieci urodzone przez matki, które narażone były na działanie [...]
Dużo mówi się o pokarmach, które szkodzą naszym zębom. Do produktów, które silnie przebarwiają szkliwo zębów zaliczyć możemy kawę, herbatę, czerwone wino. Dużo rzadziej mówi się o pokarmach wykazujących przeciwne działanie. Czy takie produkty istnieją? Jeśli tak, to co jeść i pić, by zęby były bardziej białe? Okazuje się, że odpowiednie pokarmy i [...]
[...] od Reeboka). Portal Fitness Volt podaje informację, że wyniki testu antydopingowego Jon Jonesa były pozytywne i wykryto u niego SAA jakim jest Turinabol. Jon został przebadany w lutym 6 razy, a spośród 6 pobranych próbek wróciło z analizy już pięć, z czego dwie były z dodatnimi wynikami dla Turinabolu. Wyniki z szóstego testu wciąż nie są [...]
Wzdęcia, zwiększony apetyt, płacz, przeplatający się ze śmiechem. Jeśli jesteś jedną z 90 procent kobiet, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS), prawdopodobnie znasz te objawy aż za dobrze i desperacko poszukujesz ulgi. Za nasilonymi objawami PMS może stać stres, przemęczenie, a także rodzinna historia depresji. Jednak również [...]
[...] 2008). Dlatego cytrulina powinna być elementem stałej suplementacji sportowców, a szczególnie tych sięgających po sterydy anaboliczno-androgenne czy beta-mimetyki. W innych badaniach stwierdzono, iż podawanie 8 g jabłczanu cytruliny przed treningiem u kobiet zwiększa wytrzymałość mięśni, pozwalając na wykonanie nawet ~27% większej liczby [...]
Choć gęstość kości kształtuje się do 20. roku życia, to okazuje się, że dzięki odpowiedniej diecie i ćwiczeniom można ją nieco poprawić. Fakt, że z wiekiem gęstość kości maleje, nie oznacza, że nie można podjąć pewnych kroków, by proces ten skutecznie opóźnić. Podsumowanie Jak widzisz, część czynników zdrowych kości wynika z genetyki czy innych [...]
Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Jeśli więc przyjmujesz witaminę D w postaci suplementacji, pamiętaj, aby spożyć ją po posiłku obfitującym w kwasy tłuszczowe - sądzę że 30 g będzie ich wystarczającą ilością. Dobrym pomysłem może być również spożywanie witaminy D łącznie z produktami nabiałowymi. Zawarty w nich wapń doskonale współgra z [...]
[...] za organizm efektywniej buduje mięśnie, gdy zapewnia mu się więcej okienek anabolicznych, czyli częściej, w ciągu dnia, spożywa porcję białka. Choć może kiedyś pojawią się badania, które w sposób jednoznaczny odpowiedzą i na to pytanie. Będę pierwszy, który przyzna, że się myliłem. Bibliografia - link do badania: [...]
Utrzymujący się podwyższony poziom glukozy we krwi, wynikający najczęściej z przekarmienia organizmu, jest sytuacją zagrażającą zdrowiu, a w skrajnych przypadkach nawet życiu. Na zakończenie Przedstawione w tym artykule suplementy, stanowią jedynie wybrany wycinek substancji, które mogą pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi, przyczyniając się tym [...]
[...] nie byłby taki klarowny. 15 g EAA to całkiem spora ilość, z kolei 15 g białka serwatkowego to zdecydowanie za mało, nawet dla osób ważących 70-75 kg. I faktycznie, w innych badaniach synteza białek mięśniowych po podaniu 40 g zbilansowanych aminokwasów (18 g niezbędnych aminokwasów + 22 g pozostałych aminokwasów) była wyższa, niż po podaniu 18 g [...]
[...] autorzy poważnych publikacji naukowych sugerują, by suplementować witaminę D w przypadku występowania jej niedoborów. W naszym kraju jest to zjawisko powszechne, dobrze zbadane i opisane, niebudzące wątpliwości. Mimo to, wiele osób doszukuje się tu „spisku” i opłacania autorów badań. Jeszcze większe kontrowersje budzi kwestia względnie [...]
[...] posiadająca bogatą historię badań naukowych kreatyna, którą opisano w przeglądach międzynarodowego stowarzyszenia żywienia sportowego (ISSN) z lat 2017 i 2007. Przyszłe badania kreatyny Wiele wskazuje na to, że kreatyna może być ergogenikiem nie tylko dla sportowców, ale również i środkiem prozdrowotnym przy wielu schorzeniach. Kierunkami [...]
[...] nie jest korzystny, podobnie jak duża różnica między ciśnieniem skurczowym a rozkurczowym. Utrzymywanie nadciśnienia tętniczego ma wpływ na choroby nerek, mózgu i serca. W badaniach naukowych potwierdzono, iż ograniczenie spożycia soli może przynosić redukcję ciśnienia krwi, zwłąszcza w grupie osób szczególnie wrażliwych na chlorek sodu. [...]