Glutation jest najważniejszym i najsilniejszym przeciwutleniaczem znajdującym się w organizmie człowieka. Przeciwutleniacze to substancje, które mają za zadanie ograniczyć działanie stresu oksydacyjnego poprzez zredukowanie ilości wolnych rodników. Podczas gdy większość przeciwutleniaczy znajduje się w żywności (głównie w warzywach i owocach), tak [...]
[...] estrogenów chronią i zwiększają wrażliwość insulinową, nadmiar estrogenów (aromatyzacja po SAA, doustne środki hormonalne u kobiet) zwiększają oporność tkanek na insulinę. W badaniach ponadfizjologiczne dawki estradiolu hamowały wyjściowe i powodowane insuliną utlenianie glukozy w mięśniach, z kolei niskie stężenia estradiolu korzystnie wpływały [...]
[...] wśród osób otyłych. Najczęściej w ich przypadku mamy do czynienia z obżarstwem, czyli modelem otyłości prostej (za dużo energii z pożywienia = przyrosty tłuszczu). Niektóre badania wskazują, iż podwyższone BMI może mieć związek z występowaniem raka tarczycy - nie są to jednak dane najwyższej jakości. Niemniej, choćby z tego względu warto dbać o [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
[...] pytany o różne środki farmakologiczne i ich wpływ na zdrowie. Widzę tu dwa zasadnicze problemy. Po pierwsze, nigdy nie wiesz, czy jesteś zdrowy. Nawet jeśli wykonujesz badania krwi, to możesz mieć rozmaite, ukryte choroby, miażdżycę, nadciśnienie, stan zapalny, ograniczenie przepływu krwi w nerkach, gruczolaki wątroby, guzy tarczycy, guzy [...]
W Internecie zwykle masz do czynienia ze skrajnościami. Niestety w życiu zjawiska niezwykle rzadko mają charakter zero-jedynkowy, bez odcieni szarości, bez zróżnicowania i bez przyjęcia pewnej skali. To znaczy, nie można definitywnie określić, iż cukier jest trucizną, bez podania, w jakiej ilości jest codziennie zjadany, bez określenia czy dana [...]
Sterydy anaboliczno-androgenne (SAA) zadomowiły się na dobre i dla wielu stały się rutynowym elementem planu, takim samym jak trening i dieta. Nie zawsze warto po nie sięgać. Oczywiście powinienem szczerze odradzać wszystkim kontakt z farmakologią, ale to nic nie da. Kto chce, znajdzie sposób i wygospodaruje finanse, pozwalające na cykl [...]
[...] opisane są dziesiątki przypadków śmierci po użyciu tej trucizny). Winstrol posiada potężny, niszczący potencjał, w stosunku do nerek i wątroby, na co wskazują liczne badania. Może spowodować włóknienie i martwicę komórek nawet w stosunkowo niewielkich dawkach (liczonych w miligramach). Kolejnym mitem jest „stosowanie osłonek”. Nie [...]
[...] zwiększało ryzyko śmierci, po przekroczeniu 65. roku życia ryzyko było „tylko” dwukrotnie wyższe w porównaniu z osobami, które nie paliły przez całe życie. Cytowane badanie jasno pokazuje, iż istnieje pewna granica, po której przekroczeniu „szczęściarze” genetyczni są narażeni na o wiele mniejsze ryzyko śmierci spowodowanej sięganiem po [...]
[...] kręgosłupa. Otyłość indukuje stan zapalny, który sprzyja, chociażby uszkodzeniom stawów. Otyłość sprzyja nie tylko kalectwu, ale i zwiększa ryzyko śmierci W retrospektywnym badaniu z Lille we Francji analizowano związek między wskaźnikiem masy ciała BMI a koniecznością stosowania inwazyjnej wentylacji mechanicznej (IMV) u 124 kolejnych pacjentów [...]
[...] Coraz częściej słyszy się argumentację, iż mięśnie brzucha wcale mocno nie pracują w trakcie przysiadów. Mało tego, twórcy filmów i artykułów coraz częściej podpierają się badaniami naukowymi. Niestety raczej nie rozumieją cytowanych przez siebie publikacji. Dlaczego? Roland van den Tillaar i współpracownicy na łamach „Journal of Human [...]
Starzenie się związane z upośledzeniem funkcji poznawczych to poważny problem zdrowia publicznego, wpływający na około 50% osób w wieku 60 lat i starszych na całym świecie. W wieku 80 lat około jednej na osiem osób dotyka demencja. Wciąż poszukiwane są skuteczne strategie wczesnej diagnostyki i leczenia. Potrzebne są również nowe podejścia [...]
[...] Jak widać, duża zawartość amylozy (skrobia oporna, słabo przyswajalna u człowieka) upośledziła odtwarzanie zasobów glikogenu mięśniowego u kolarzy. W cytowanych poprzednio badaniach używano vitargo mającego w składzie 78% amylopektyny oraz 22% amylozy, a więc odpowiednie proporcje. Niestety, po 24 h rzekoma przewaga produktu przypominającego [...]
Systemów żywienia znamy wiele, jednym z nich jest dieta paleo, której zasady opierają się na tym, co jadali nasi przodkowie, zanim przeszli do osiadłego trybu życia. Czym jest ta dieta, na czym się opiera? Jakie są jej zasady? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
[...] sugerują, iż pełny zakres ruchu przyczynił się do powstania większej liczby mikrourazów. Być może bolesność mięśni nie zawsze znajduje przełożenie na hipertrofię, ale badania wskazują, iż istnieje korelacja. Kolejne badanie sugeruje, iż pełne powtórzenia dają większe efekty siłowe. Jedna grupa wykorzystywała pełny zakres ruchu, druga trzy [...]
Większość informacji przekazywanej na siłowniach okazuje się nie mieć podstaw naukowych, a część jest sprzeczna nie tylko z podstawową wiedzą, którą każdy powinien wynieść ze szkoły, ale nawet ze zdrowym rozsądkiem. Dlatego z reguły odradzam konsultacje w klubach, szczególnie jeśli kwestia dotyczy np. profilu hormonalnego, zdrowia czy nawet [...]
[...] produkty mleczne i zielone warzywa liściaste. Magnez jest obecny w różnych produktach pełnoziarnistych, warzywach liściastych, orzechach i nasionach. Podsumowanie W kilku badaniach wykazano, że dieta DASH pomaga obniżyć stężenie glukozy we krwi, trójglicerydów, transportera LDL-C i zmniejszyć insulinooporność (wstępna faza cukrzycy typu II [...]
[...] (słodziki), jeszcze inni że przyczyną raka jest cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Czy cukier ma z nim związek? Dane dotyczą 61 226 kobiet w wieku od 40 do 74 lat. Zbadano związek między spożyciem sacharozy, żywności o wysokiej zawartości cukru (na początku lat 1987-1990 i 1997) a ryzykiem raka endometrium. W ciągu 18.4 lat obserwacji u [...]
[...] oczywiście dołożyć aktywność ruchową, która znana jest z tego, że „sama” sobie potrafi wzmacniać układ kostny. Wapń a zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) Niektóre badania sugerują, że zwiększone spożycie wapnia (w tym z suplementacji) rzędu 500-1000 mg, może zmniejszać objawy zespołu przedmiesiączkowego. Naukowcy odnotowali między nimi [...]
[...] g chałwy czekoladowej pewnej wiodącej na rynku firmy. Marchew zawiera kilkukrotnie więcej karotenów w porównaniu do sałaty (15000 vs 3200 j.m. na 100 g produktu). W pewnym badaniu sprawdzano, ile potrzeba soku z marchwi, tartej marchwi lub szpinaku dla utrzymania odpowiedniego stężenia witaminy A w ustroju. Okazało się, że podaż 3350 [...]