Ciągle otrzymuję różnymi kanałami pytania o budowanie masy. Nie jestem wyrocznią w tej kwestii. Mało tego, sądzę, iż każdy człowiek ma innego rodzaju problemy zarówno w życiu, jak i w klubie. Gdyby uniwersalna recepta istniała, po ulicy chodziliby sami kulturyści w formie startowej, nikt nie cierpiałby z powodu biedy, utraty pracy, nałogów czy [...]
[...] i uginania nóg, wyciskanie obunóż i jednonóż na suwnicy), klatki piersiowej (np. rozpiętki przy wykorzystaniu wolnych ciężarów lub maszyny). A co na ten temat mówią badania naukowe? W jednym z ciekawszych eksperymentów opublikowanych 3 kwietnia 2015 roku, Schoenfeld wybrał 18 mężczyzn, których średni staż treningowy wynosił 3 lata. [...]
[...] 20 g białka zajmie ~ 7 h. W przypadku zwykłego jajka kurzego w 60 g (średnie jajko) znajduje się 7,5 g białka, 0,36 g węglowodanów oraz 5,82 g tłuszczu. Dla porównania, w badaniach rola izolatu skończyła się po ok. 3,5 h po spożyciu porcji 22.6 g protein, kazeina micelarna działała nawet po 6 h od spożycia porcji 23.2 g (energia: 993 kJ). Czy [...]
[...] wzrostu, dostępność składników odżywczych, hormony, stan energetyczny komórki, czynniki stresogenne (np. niedotlenienie, infekcje wirusowe, szok cieplny, uszkodzenie DNA). W badaniu Duplanty AA i wsp. opublikowanym w końcu stycznia 2017 r., 10 wytrenowanych siłowo mężczyzn i 9 wytrenowanych kobiet wykonało 2 takie same sesje treningu siłowego. [...]
[...] psychicznymi. Pope i Katz przeprowadzili wywiady z kulturystami i graczami futbolu amerykańskiego stosującymi SAA- wniosek: 22% z nich miało wahania nastroju. W kolejnym badaniu Pope i Katz wykazali, iż 23% pacjentów nadużywających SAA spełnia kryteria DSM-III dla zaburzeń nastroju, od dużych zaburzeń depresyjnych do zaburzeń dwubiegunowych [...]
[...] stężenie mleczanów do 2.5 mmol/l (norma: 0.5-1.6 mmol/l). Mężczyzna miał prawidłowe stężenie bilirubiny, kwasu moczowego, wapnia zjonizowanego, fosforu. W ostatnim badaniu zawodnicy ćwiczyli 3 dni pod rząd, z intensywnością rzędu 70% VO2 max. Zbadano, jak trening wpływa na kinazę kreatynową, czynniki stanu zapalnego (CRP, IL-6, IL-8, [...]
[...] oznaczonych, jako „E”. A jak jest naprawdę? Joanna Tobacman w 2001 r. przedstawiła pracę dotyczącą wpływu karagenu na zwierzęta, nie na człowieka. Tobacman cytuje badanie np. Kawaura A. i in., w których degradowany karagen sprzyjał pojawianiu się nowotworów, np. jelit – odnotowano wzrost ich występowania od 20 do 50% oraz okrężnicy [...]
Bieganie może być największym wrogiem lub sprzymierzeńcem kulturysty. Jak wyjaśnić tę sprzeczność? W okresie budowania masy każdy dodatkowy wydatek energetyczny jest niewskazany. To nie znaczy, że masz się bać chodzić po schodach, spacerować czy jeździć na rowerze. Po prostu osoby mające problem z nabieraniem masy powinny ograniczać aktywność [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi. [...]
[...] im nie pasuje. Duża część mężczyzn chodzących na siłownię powinna spędzać najbliższe miesiące i lata na diecie redukcyjnej – ale zupełnie się tym nie przejmują. Kolejne badania mówią, iż użytkownicy Facebooka często mają zaburzenia narcystyczne związane ze zniekształconym postrzeganiem swojej osoby (ważnością, niepowtarzalnością, osadzeniem [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
[...] jeść „węglowodany lub warzywa” (oryginalne sformułowania). Przykro mi, ale węglowodany powodują o wiele silniejszy wpływ na insulinę i mam na poparcie mych słów badania. Jak organizm reaguje na podawanie dużych ilości białka zwierzęcego? W historycznych badaniach z 1966 r. Johna C. Floyda i wsp. ustalono, iż nawet zjedzenie 500 g [...]
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezwykle ważne. Dają mnóstwo korzyści zdrowotnych dla naszego ciała, w tym także pracy mózgu. Jest to też jeden z najdokładniej przebadanych suplementów, dzięki temu mamy dostęp do wielu informacji i badań naukowych. Omega-3 są dobre dla Twojej skóry DHA to także składnik strukturalny Twojej skóry. Odpowiada za [...]
[...] anaboliczno-androgenne mogą wyrządzać niedźwiedzią przysługę indukując insulinooporność oraz patologiczne zmiany w wątrobie, przez co sprzyjają cukrzycy typu II. Referencje, badania, literatura: Julie S. Eggleton Highly Active Antiretroviral Therapy (HAART) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554533/ Paulo Adriano Schwingel i in. [...]
[...] ma krytyczne znaczenie w etiologii schorzeń sercowo-naczyniowych, nawet w warunkach optymalnych stężeń lipidów! Poziom cholesterolu całkowitego to nadal zagadka, a liczne badania dają odmienne wyniki. Zapewne zbyt niskie, jak i zbyt wysokie stężenie nie jest korzystne dla zdrowia. Niskie stężenia cholesterolu we krwi powiązano z występowaniem [...]
[...] ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Temat cukrów wrócił na tapetę w 2004 r., gdy dr George Bray, badacz zjawisk powiązanych z występowaniem otyłości, opublikował badanie, w którym wykazano zależność, między spożyciem węglowodanów (produktów zawierających fruktozę) a występowaniem nadwagi/otyłości w USA. Wielu innych badaczy ostrzegało [...]
[...] 20 g białka zajmie ~ 7 h. W przypadku zwykłego jajka kurzego, w 60 g (średnie jajko) znajduje się 7,5 g białka, 0,36 g węglowodanów oraz 5,82 g tłuszczu. Dla porównania, w badaniach rola izolatu skończyła się po ok. 3,5 h po spożyciu porcji 22,6 g protein, kazeina micelarna działała nawet po 6 h od spożycia porcji 23,2 g (energia: 993 kJ). [...]
Istnieją tysiące sposobów na odchudzanie, jednak wysoką skuteczność posiadają tylko nieliczne z nich. Oto zbiór najciekawszych przykładów alternatywnego podejścia do zagadnienia. Ludzie wierzą i będą stosować podobne metody, gdyż nikogo nie kusi niewygodna prawda ani ciężka praca. Lepsze jest kultywowanie złudzeń, stwarzanie pozorów oraz szukanie [...]
Mleko jako produkt odzwierzęcy, znajduje się na czarnej liście wegan. Z różnych powodów na cel wzięli je także autorzy książek, poradników, artykułów. Dlaczego? Niektórzy wskazują, że krowie mleko zawiera za dużo laktozy, inni, iż dorośli nie powinni spożywać mleka, jeszcze inni sugerują, że mleko zawiera substancje uzależniające. Czytałem też [...]
[...] W jednym z badań podawano 2,5 IU hormonu wzrostu na m2 powierzchni ciała, czyli znikomą dawkę. Badanym podano 800 ml wody na m2 powierzchni ciała. Przed terapią GH badani wydalali w ciągu 2 godzin średnio 42% wody a w ciągu 3 godzin średnio 65%. Po 3 dniach terapii GH te same dzieci zatrzymały istotnie wodę i wydalały odpowiednio tylko [...]