...
Napisał(a)
Przecież ktoś już pytał o coś więcej i była odpowiedź, że w skrócie spada aktywność poza treningowa.
...
Napisał(a)
tadeusz czyli WYSOKO PROTEINOWY SZEJK ( bialko zwieksza wydzielanie glukagonu, wyrzut insuliny bez udzialu glukozy nasila najbardziej produkcje glukagonu, tak?) + MCT ktory sam w sobie zwieksza ilosc cial ketonowy, moze rownie dobrze zadzialac przed treningowo co trening robiony na czczo a nawet korzystniej. Wiec trening robiony na czczo wcale nie zadziala lepiej niz bialko + mct, czy lepsza opcja by byl wrecz sam mct, bo wtedy insulina nawet nie zostanie podniesiona, a tylko zostanie zwiekszony glukagon od zwiekszonej produkcji ketonow przez mct.
lub tez wydaje sie byc fajna opcja wszystko co obniza insuline + bialko + mct. wtedy insulina dość szybko sie ustabilizuje, glukagon bedzie b.wysoko i mamy produkt wrecz doskonaly ?
Dziekuje za odp i tak juz wiele mi to rozjasnilo :)
Zmieniony przez - tanieodzywianie w dniu 2016-05-07 23:30:32
Zmieniony przez - tanieodzywianie w dniu 2016-05-07 23:31:03
lub tez wydaje sie byc fajna opcja wszystko co obniza insuline + bialko + mct. wtedy insulina dość szybko sie ustabilizuje, glukagon bedzie b.wysoko i mamy produkt wrecz doskonaly ?
Dziekuje za odp i tak juz wiele mi to rozjasnilo :)
Zmieniony przez - tanieodzywianie w dniu 2016-05-07 23:30:32
Zmieniony przez - tanieodzywianie w dniu 2016-05-07 23:31:03
...
Napisał(a)
sebaMarszA mnie ciekawi jak mozna kontrolowac swoj metabolizm, cos wspominales ostatnio ze jak bd spadac metabolizm to latwo to zauwazyc. Cos wiecej bys powiedzial Tadziu :)
było, było
w skrócie, jak przestaje Ci się chcieć wynosić śmieci to znaczy że metabolizm spada - resztę sobie sam dopowiedz
KREW POT I ŁZY TYLKO NA TO NAS STAĆ
...
Napisał(a)
tanieodzywianie - insulina sama z siebie nie podnosi glukagonu a go obniża. Ale wzrost produkcji insuliny obniża glukozę, a spadek poziomu glukozy podnosi glukagon. Poza tym glukagon podnoszą też aminokwasy glukogenne, takie jak alanina, glicyna, seryna, treonina. Dodatkowo - wzrost pridukcji glukagonu prowadzi do wzrostu poziomu glukozy. Podstawowym zadaniem glukagonu jest bowiem wyrównanie glikemii czyli - nasilenie glukoneogenezy. czy bardzo wysoki glukagon jest korzystny? Nie podpisałbym się pod tym twierdzeniem...
Odnosząc się do Twojego pytania - widzisz, ja uważam, że dobrą opcją może być trening po weglach i sam preferuję treningi po posiłkach węglowodanowych. Również na redukcji. Podobną praktykę stosuję i sportowców, których prowadzę i dochodzą oni jakoś do 4 - 5% bf (niektórzy bez SAA, efki czy T3). Czy wycięcie węglowodanów z okresu przedtreningowego i wrzucenie tam MCT dałoby lepsze efekty? Wątpię.
Z racji tego, że poruszyłeś ciekawy temat to teraz odniosę się trochę szerzej do omawianego zagadnienia - wykraczjąc poza kwestię "na czczo" czy "po MCT". Otóż wielu osobom się wydaje, że jak je się węglowodany przed treningiem to przez to, ze skoczy insulina dojdzie do zablokowania spalania tłuszczu zapasowego. To ja się pytam co będzie spalane gdy dostępnośc glukozy ulegnie obniżeniu? Aminokwasy z mięśni? Wydaje się to mało prawdopodobne bo przecież insulina działa antykatabolicznie nie tylko na tkankę tłuszczową ale i mięśniową... To może zacznie się produkcja glukozy z mleczanu i glicerolu? Znowuż pytanie: jak ma sie to stać skoro glukoneogenezę inicjuje glukagon a insulina ją blokuje? To może banalny glikogen? No ale jak skoro insulina blokuje jego rozpad i nasila syntezę?...
I kolejna wazna kwestia. Insulina blokuje spalanie tłuszczu zapasowego poprzez supersję HSL (ten enzym inicjuje lipolizę). Mało kto jednak pamięta o tym, że wzrost poziomu lipidów we krwi (np. po spożyciu tłuszczu) działa dokładnie tak samo. Poposiłkowy wzrost poziomu lipidów również wpływa na HSL tak samo jak insulina. Czyli jak zamienimy węglowodany na tłuszcz pokarmowy to pomimo braku wzrostu poziomu insuliny efekt może być dokładnie taki sam (mowa o efekcie na poziomie komórek tłuszczowych). I jest to logiczne bo przecież jak dostarczamy energię z zewnątrz w dawce która przekracza nasze choćby chwilowe potrzeby to organizm w tym czasie nie będzie sięgał do rezerw bo i po co?
No i jeszcze w kwestii glukagonu - to jest hormon któego podstawową rolą, najważniejszą jest wyrównywanie poziomu glukozy we krwi. Nie spalanie tłuszczu zapoasowego (to przy okazji też się dzieje, ale znaczenie tego faktu bywa uznawane za polemiczne), ale właśnie wzrost poziomu glukozy. Organizm glukozy nie jest w stanie wyprodukować z kwasów tłuszczowych, wieć jako substraty wykorzystuje: glicerol, mleczan i aminokwasy. O tym fakcie też warto pamietać. Bo hormony takie jak insulina mają 2 oblicza. A z niewiadomych dla mnie powodów w przypadku insuliny zazwyczja mówi się o tym złym, a w przypadku glukagonu - o tym dobrym
Postrzeganie kwestii redukcji tkanki tłuszczowej jedynie przez pryzmat dwóch hormonów może prowadzić do nie do końca słusznych wniosków zwłaszcza jeśli koncentrujemy się tylko na krótkim oknie czasowym (przedtreningowym lub potreningowym).
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-05-08 09:31:23
Odnosząc się do Twojego pytania - widzisz, ja uważam, że dobrą opcją może być trening po weglach i sam preferuję treningi po posiłkach węglowodanowych. Również na redukcji. Podobną praktykę stosuję i sportowców, których prowadzę i dochodzą oni jakoś do 4 - 5% bf (niektórzy bez SAA, efki czy T3). Czy wycięcie węglowodanów z okresu przedtreningowego i wrzucenie tam MCT dałoby lepsze efekty? Wątpię.
Z racji tego, że poruszyłeś ciekawy temat to teraz odniosę się trochę szerzej do omawianego zagadnienia - wykraczjąc poza kwestię "na czczo" czy "po MCT". Otóż wielu osobom się wydaje, że jak je się węglowodany przed treningiem to przez to, ze skoczy insulina dojdzie do zablokowania spalania tłuszczu zapasowego. To ja się pytam co będzie spalane gdy dostępnośc glukozy ulegnie obniżeniu? Aminokwasy z mięśni? Wydaje się to mało prawdopodobne bo przecież insulina działa antykatabolicznie nie tylko na tkankę tłuszczową ale i mięśniową... To może zacznie się produkcja glukozy z mleczanu i glicerolu? Znowuż pytanie: jak ma sie to stać skoro glukoneogenezę inicjuje glukagon a insulina ją blokuje? To może banalny glikogen? No ale jak skoro insulina blokuje jego rozpad i nasila syntezę?...
I kolejna wazna kwestia. Insulina blokuje spalanie tłuszczu zapasowego poprzez supersję HSL (ten enzym inicjuje lipolizę). Mało kto jednak pamięta o tym, że wzrost poziomu lipidów we krwi (np. po spożyciu tłuszczu) działa dokładnie tak samo. Poposiłkowy wzrost poziomu lipidów również wpływa na HSL tak samo jak insulina. Czyli jak zamienimy węglowodany na tłuszcz pokarmowy to pomimo braku wzrostu poziomu insuliny efekt może być dokładnie taki sam (mowa o efekcie na poziomie komórek tłuszczowych). I jest to logiczne bo przecież jak dostarczamy energię z zewnątrz w dawce która przekracza nasze choćby chwilowe potrzeby to organizm w tym czasie nie będzie sięgał do rezerw bo i po co?
No i jeszcze w kwestii glukagonu - to jest hormon któego podstawową rolą, najważniejszą jest wyrównywanie poziomu glukozy we krwi. Nie spalanie tłuszczu zapoasowego (to przy okazji też się dzieje, ale znaczenie tego faktu bywa uznawane za polemiczne), ale właśnie wzrost poziomu glukozy. Organizm glukozy nie jest w stanie wyprodukować z kwasów tłuszczowych, wieć jako substraty wykorzystuje: glicerol, mleczan i aminokwasy. O tym fakcie też warto pamietać. Bo hormony takie jak insulina mają 2 oblicza. A z niewiadomych dla mnie powodów w przypadku insuliny zazwyczja mówi się o tym złym, a w przypadku glukagonu - o tym dobrym
Postrzeganie kwestii redukcji tkanki tłuszczowej jedynie przez pryzmat dwóch hormonów może prowadzić do nie do końca słusznych wniosków zwłaszcza jeśli koncentrujemy się tylko na krótkim oknie czasowym (przedtreningowym lub potreningowym).
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-05-08 09:31:23
5
...
Napisał(a)
Ja myślałem, że na tym foto z kotem to on na tego szczura na stole poluje
ale widzę kto inny go skonsumował
choć faktycznie smakowicie wygląda trzeba przyznać - aż ślinka cieknie
Z tym glukagonem i lipidami we krwi to dla mnie nowość, kolejny raz się przekonuje że w życiu żadne skrajności nie są dobre.
Zmieniony przez - wakor w dniu 2016-05-08 09:42:01
ale widzę kto inny go skonsumował
choć faktycznie smakowicie wygląda trzeba przyznać - aż ślinka cieknie
Z tym glukagonem i lipidami we krwi to dla mnie nowość, kolejny raz się przekonuje że w życiu żadne skrajności nie są dobre.
Zmieniony przez - wakor w dniu 2016-05-08 09:42:01
3
...
Napisał(a)
Szczur mega smaczny Polecam.
Co do glukagonu to dopowiem tak: jego aktywność jest wyraźna przede wszystkim w obrębie watroby. W obrębie tkanek obwodowych takich jak mięsnie i tkanka tłuszczowa glukagon nie ma aż tak dużego znaczenia dla lipolizy - kluczowe są katecholaminy takie jak adrenalina i noradrenalina.
Jeszcze ciekawostka: od wczoraj poleciało 1,5kg %)
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-05-08 10:17:53
Co do glukagonu to dopowiem tak: jego aktywność jest wyraźna przede wszystkim w obrębie watroby. W obrębie tkanek obwodowych takich jak mięsnie i tkanka tłuszczowa glukagon nie ma aż tak dużego znaczenia dla lipolizy - kluczowe są katecholaminy takie jak adrenalina i noradrenalina.
Jeszcze ciekawostka: od wczoraj poleciało 1,5kg %)
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-05-08 10:17:53
...
Napisał(a)
Poposiłkowy wzrost poziomu lipidów również wpływa na HSL tak samo jak insulina. Czyli jak zamienimy węglowodany na tłuszcz pokarmowy to pomimo braku wzrostu poziomu insuliny efekt może być dokładnie taki sam (mowa o efekcie na poziomie komórek tłuszczowych).
Idealnie ;) dzieki
Jeszcze cos mi sie obilo o uszy ze podczas treningu zaczynaja dominowac inne hormony ktore obnizaja insuline
Zmieniony przez - tanieodzywianie w dniu 2016-05-08 10:50:04
Idealnie ;) dzieki
Jeszcze cos mi sie obilo o uszy ze podczas treningu zaczynaja dominowac inne hormony ktore obnizaja insuline
Zmieniony przez - tanieodzywianie w dniu 2016-05-08 10:50:04
...
Napisał(a)
tanieodzywianie - to chyba logiczne, że podczas treningu spadnie insulina bo przecież wysiłek powoduje spadek glukozy we krwi ze względu na jej wykorzystanie.
faftaq - bardzo fajnie napisane, ja tylko dodam, że odnosze wrażenie, że ludzie myśla o tylko o insulinie bo blokuje lipolize ale nie biorą pod uwage, że" pozbycie" się tłuszczu to dwa elementy - jego mobilizacja a nastepnie wykorzystanie (tak jak napisałeś wcześniej - co z tego, że został uwolniony skoro nic się z nim dalej nie dzieje).
Mam jeszcze pytanie odnośnie autofagocytozy o której pisałeś wcześniej w kontekście IF - czy ten aspekt można wykorzystać w walce z nadmiarem skóry po redukcji wagi?
faftaq - bardzo fajnie napisane, ja tylko dodam, że odnosze wrażenie, że ludzie myśla o tylko o insulinie bo blokuje lipolize ale nie biorą pod uwage, że" pozbycie" się tłuszczu to dwa elementy - jego mobilizacja a nastepnie wykorzystanie (tak jak napisałeś wcześniej - co z tego, że został uwolniony skoro nic się z nim dalej nie dzieje).
Mam jeszcze pytanie odnośnie autofagocytozy o której pisałeś wcześniej w kontekście IF - czy ten aspekt można wykorzystać w walce z nadmiarem skóry po redukcji wagi?
"Kazdy jest swirem - kwestia tylko na ile."
...
Napisał(a)
tanieodzywianie - nie ma spr. Mało tego - w trakcie wysiłku uruchomieniu ulegają mechanizmy transportu glukozy do komórek - niezalezne od insuliny (dlatego diabetycy - jak wypiją w trakcie wysiłku izotonik to nie muszą wbijać insuliny)
__Logan__ - co do autofagocytozy i nadmiaru skóry - nic mi o tym nie wiadomo. Nawet nie bardzo sobie wyobrażam jak miałoby to tutaj działąć - tzn jaki miałby być skutek w/w?
__Logan__ - co do autofagocytozy i nadmiaru skóry - nic mi o tym nie wiadomo. Nawet nie bardzo sobie wyobrażam jak miałoby to tutaj działąć - tzn jaki miałby być skutek w/w?
1
Poprzedni temat
Seminarium z L. Nortonem - zapytanie
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201
- 202
- 203
- 204
- 205
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210
- 211
- 212
- 213
- 214
- 215
- 216
- 217
- 218
- 219
- 220
- 221
- 222
- 223
- 224
- 225
- 226
- 227
- 228
- 229
- 230
- 231
- 232
- 233
- 234
- 235
- 236
- 237
- 238
- 239
- 240
- 241
- 242
- 243
- 244
- 245
- 246
- 247
- 248
- 249
- 250
- 251
- 252
- 253
- 254
- 255
- 256
- 257
- 258
- 259
- 260
- 261
- 262
- 263
- 264
- 265
- 266
- 267
- 268
- 269
- 270
- 271
- 272
- 273
- 274
- 275
- 276
- 277
- 278
- 279
- 280
- 281
- 282
- 283
- 284
- 285
- 286
- 287
- 288
- 289
- 290
- 291
- 292
- 293
- 294
- 295
- 296
- 297
- 298
- 299
- 300
- 301
- 302
- 303
- 304
- 305
- 306
- 307
- 308
- 309
- 310
- 311
- 312
- 313
- 314
- 315
- 316
- 317
- 318
- 319
- 320
- 321
- 322
- 323
- 324
- 325
- 326
- 327
- 328
- 329
- 330
- 331
- 332
- 333
- 334
- 335
- 336
- 337
- 338
- 339
- 340
- 341
- 342
- 343
- 344
- 345
- 346
- 347
- 348
- 349
- 350
- 351
- 352
- 353
- 354
- 355
- 356
- 357
- 358
- 359
- ...
- 360
Następny temat
[BLOG] CZAJA MASA IF
Polecane artykuły