Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6256
Napisanych postów
75952
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754408
waceq
Chciałem sobie zrobic masło orzechowe z orzechów włoskich. Czy przed blendowaniem koniecznie trzeba blanszowac? I czy taka obróbka termiczna nie wpłynie na utrate właściwości odzywczych orzeszków? :)
Kwasy tłuszczowe z orzechów włoskich mogą zdecydowanie szybciej ulec utlenieniu niż np z migdałów.
Szacuny
6
Napisanych postów
222
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
2263
domer
waceq
Chciałem sobie zrobic masło orzechowe z orzechów włoskich. Czy przed blendowaniem koniecznie trzeba blanszowac? I czy taka obróbka termiczna nie wpłynie na utrate właściwości odzywczych orzeszków? :)
Kwasy tłuszczowe z orzechów włoskich mogą zdecydowanie szybciej ulec utlenieniu niż np z migdałów.
Czyli nie blanszowac? a wyjdzie tez dobre w smaku ? :P
Szacuny
11148
Napisanych postów
51557
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Mam takie pytanko, otóż mam jeść 2g/kg MC białka, 1g/kg MC tłuszczu i reszte węgle.. a na % jak ktoś zaleca. dajmy na to 25% białka to wychodzi ponad 4, a tłuszczy prawie 2, dodam że jestem ekto i zatrzymałem się na 3700kcal.. na mase
Szacuny
11148
Napisanych postów
51557
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
mam pytanie, otóż, jestem ekto, robie mase, czy mam liczyć tylko białko zwierzęce?? bo jeśli tak to mam jeść załóżmy 180g Białka, to jest samo ze zwierzęcych, a z innych źródeł np.: pieczywa jest kolejne białko, co w moim przypadku daje: 180g (zwierzęcego) + 97g (z m.in. pieczywa i innych produktów). to daje 277g Białka, czyli w moim przypadku jest to ponad 4g.. to jak jest z tym w końcu, mam liczyć to razem, i zmniejszyć zwierzęce, czy nie patrzeć się w ogóle na te -97B dodatkowego nie pochodzenia zwierzęcego..
Szacuny
135
Napisanych postów
324
Wiek
27 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
2260
Blanszowanie to zalanie wrzątkiem. Ja kiedyś dodałam wody (chciałam zamiast oliwy) i mimo trzymania w lodowce mi spleśniało szybko, wiec juz lepiej podprazyc choć wg mnie to zbędny punkt
Szacuny
1
Napisanych postów
86
Wiek
40 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
9184
Jestem juz 6 miesiecy na redukcji.stwierdzilem ze juz czas przejsc na mase i stad pytanie.na redukcji przyjmowalem 2.0g bialka i 1g tluszczy reszta ww. Po ostatnim artykule o reversie diet stwierdzilem ze od razu przejde na swoje wyliczone 0 i teraz znajomi podpowiadaja mi z silowni abym obcial na masie bialko na 1.8g a tluszcze zwiekszyl do 1.2 reszta to oczywiscie ww czy taka zmiana ma rece i nogi?
Bez rozstepow niema postepow,a kazdy rozstep to postep :)
Szacuny
6
Napisanych postów
407
Wiek
29 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
4867
Daemian
mam pytanie, otóż, jestem ekto, robie mase, czy mam liczyć tylko białko zwierzęce?? bo jeśli tak to mam jeść załóżmy 180g Białka, to jest samo ze zwierzęcych, a z innych źródeł np.: pieczywa jest kolejne białko, co w moim przypadku daje: 180g (zwierzęcego) + 97g (z m.in. pieczywa i innych produktów). to daje 277g Białka, czyli w moim przypadku jest to ponad 4g.. to jak jest z tym w końcu, mam liczyć to razem, i zmniejszyć zwierzęce, czy nie patrzeć się w ogóle na te -97B dodatkowego nie pochodzenia zwierzęcego..
Z tego co mi wiadomo to liczysz kazde bialko, jakbys mial liczyc tylko z pochodzenia zwierzecego to musialbys jesc dziennie np. 800g fileta z piersi kurczaka, troche duzo, nie sadzisz?:D
Szacuny
4499
Napisanych postów
35780
Wiek
34 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
263040
Nie w tym rzecz czy te np "800 fileta" dziennie to duzo czy nie, sęk w tym że przecież to białko niezwierzęce nie znika w jakiś magiczny sposób w organizmie bo Ty sobie postanowisz, że liczysz tylko zwierzęce