[...] progesteron. Wysokie stężenie estrogenów w fazie lutealnej zwiększa ilość składowanego glikogenu, w porównaniu do wczesnej fazy folikularnej (gdy poziom estrogenów jest niski). Jednakże np. ładowanie węglowodanami powoduje superkompensację i pozwala na składowanie zwiększonej ilości glikogenu mięśniowego. Najprawdopodobniej niższe zużycie [...]
Tak, redukcja tkanki tłuszczowej bez wykonywania aerobów jest możliwa. Dlaczego? Gdyż zmiany w sylwetce zależą w największej mierze od przyjętego deficytu kalorycznego, czyli stosowanej diety. Interwały nie są wcale „tajną bronią” w walce z tłuszczem, gdyż bez zmiany stylu życia oraz wdrożenia diety będą nieskuteczne. Najlepsze formy interwałów [...]
[...] warunków z powyższych punktów powinniśmy zabrać się za planowanie użycia odpowiednich środków. W okresie redukcji tkanki tłuszczowej, gdy poziom tłuszczu jest już dość niski, niezbędne może okazać się wykorzystanie takich produktów jak BCAA, kreatyna, termogenik. Aminokwasy, jak i kreatyna, zadbają o to, aby zabezpieczyć muskulaturę, [...]
[...] Terapia fizyczna — rehabilitacja: Ćwiczenia fizyczne i terapia ruchowa mogą pomóc w poprawie postawy i zwiększeniu wzrostu. Wsparcie psychologa: w niektórych przypadkach niski wzrost może wpłynąć na poczucie własnej wartości i samooceny, dlatego może być konieczne uzyskanie wsparcia psychologicznego. O czym należy pamiętać? Twój wzrost zależy [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym. Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]
[...] się różne metody postępowania dietetycznego i zależą one od poziomu występowania objawów po spożyciu tego cukru mlecznego. U osób, u których poziom enzymów jest bardzo niski lub nie występuje on wcale, jak ma to miejsce w przypadku alaktzji, stosuje się ścisłą dietę bezlaktozową. W tym przypadku nie powinno spożywać się produktów, które [...]
Człowiek w kiepskim nastroju ogranicza swoją efektywność w pracy czy nauce oraz sporcie, a dodatkowo swoim negatywnym nastawieniem może „zarażać” innych. Z czasem brak umiejętności radzenia sobie ze stresem może wywołać wiele chorób. Istnieje jednak szereg czynników, które mogą poprawić tolerancję stresu, a jednym z nich jest suplementacja diety. [...]
Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]
[...] Pomiń wersje maseł orzechowym o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Kup takie, które w składzie zawierają orzechy i ewentualnie trochę soli. Makaron Makaron ma zaskakująco niski indeks glikemiczny. Dzięki temu makaron stanowi stabilne źródło węglowodanów, które pomaga utrzymać stały poziom energii. Makaron pełnoziarnisty podnosi poziom glukozy [...]
Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]
[...] na działanie promieni słonecznych. Z oczywistych względów zimą mamy mniej takich możliwości. Co więcej, istnieje większe ryzyko, że nasz własny poziom witaminy D jest za niski, a zimą staje się jeszcze niższy. Dlaczego witamina D jest ważna? Badania łączą fakt niskiego poziomu witaminy D z przyrostem masy ciała, a w niektórych przypadkach [...]
[...] występowania poważnych chorób sercowo-naczyniowych. 9. Diety zawierające produkty o wysokim indeksie glikemicznym powiązano z opornością insulinową, podczas gdy pożywienie o niskim indeksie poprawiało tolerancję węglowodanów u pacjentów z cukrzycą typu II. Jednak warto pamiętać, iż w wielu wypadkach syntetyczny wskaźnik niewiele znaczy, jeśli nie [...]
Współczesne produkty żywnościowe często dostarczają zbyt dużo soli i cukrów prostych. Na największe ryzyko nadmiernego spożycia chlorku sodu są narażone osoby korzystające z wysokoprzetworzonych produktów, w tym fast foodów (pizza, hamburgery, kebaby, hot-dogi, frytki itd.). Sól a choroby serca Nadciśnienie niszczy serce i nerki, więc nie [...]
Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia. Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]
[...] Gdy wybierasz suplementację witaminą D, sprawdź, czy na etykiecie jest wyszczególniony jej rodzaj. Szukaj witaminy D3. Zanim przejdę do omówienia związku między otyłością a niskim poziomem witaminy D, chciałbym zwrócić uwagę na jeszcze częściej występujący problem - jej powszechnych braków. Podsumowanie Wszyscy musimy dbać o właściwy poziom [...]
Im mięsień większy, tym większą siłę powinien generować, jednak nie tylko rozmiar się liczy! Ważniejsze jest tutaj pojęcie sprawności mięśniowej, która jest ściśle powiązana z układem nerwowym. Trening siłowy daje nam możliwość na aktywowanie większej ilości jednostek motorycznych. Korzystaj z rozciągania dynamicznego Badania dowodzą, że [...]
[...] skutecznie odsłonić i pokazać ich walory. Dlatego, zanim ocenimy rozwój poszczególnych części mięśnia, warto upewnić się, że poziom tkanki tłuszczowej jest dostatecznie niski, a masa mięśniowa rozbudowana w znaczącym stopniu. Istnieją pewne opracowania, które wskazują techniki treningowe zaangażowania poszczególnych głów mięśnia [...]
Zanim przejdziemy do samych ciekawostek dotyczących tego suplementu, dosłownie kilka słów wstępu, przybliżających Wam suplement, jakim jest berberyna. Podsumowanie Uzbrojony w informacje zawarte w tym artykule, będziesz w stanie podjąć decyzję, kiedy i w jakich okolicznościach, najbardziej skorzystasz na suplementacji berberyną, w [...]
[...] poniżej 100 ng / dl przed treningiem, zjedz przekąskę zawierającą od 15 do 30 gramów węglowodanów, aby podnieść go na tyle, by ćwiczenia były bezpieczne. Uważaj na objawy niskiego poziomu cukru we krwi, takie jak: niepokój, drżenie rąk, nadmierne pocenie się lub zawroty głowy. Jeśli poziom cukru we krwi spadnie poniżej 70 ng / dl, przerwij [...]
Tłuste ryby znane są z tego, że są zdrowe, gdyż zawierają potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu kwasy tłuszczowe, obniżają ryzyko chorób serca, poprawiają zdolności umysłowe, chronią przed nowotworami, reumatoidalnym zapaleniem stawów i wiele innych. Podsumowanie Jedzenie tłustych ryb to bardzo dobra opcja dla osób chcących [...]