[...] powoduje ślepoty, jest nieprzyjemna i zwykle ma charakter przewlekły. Suszone śliwki zawierają też witaminę B6, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Badania łączą niski poziom witaminy B6 z wyższym ryzykiem depresji i lęków. Warto też wiedzieć, że suszone śliwki są doskonałym źródłem żelaza, które jest niezbędny do utrzymania zdrowych [...]
Nie będziemy namawiali Pań do wstrzykiwania sobie syntetycznego testosteronu, gdyż niewątpliwie wiąże się to z wieloma skutkami ubocznymi. Takie praktyki mają oczywiście miejsce w sporcie, ale stanowczo je odradzamy. Syntetyczny testosteron może "zmienić" dziewczyny w chłopców, a systematyczne przyjmowanie testosteronu przez chłopców odbiera im [...]
Gdy do każdego koktajlu, sałatki, zupy czy pesto, wrzucasz kilka garści szpinaku, masz przeczucie, że robisz coś bardzo dobrego dla swojego organizmu. W końcu szpinak to zielone warzywo liściaste, które ma wiele właściwości odżywczych i powinno znaleźć się w naszej diecie. Podsumowanie Jest wiele dobrych powodów, by jeść zielone warzywa liściaste [...]
[...] to także wpływać na suchość oczu, a już wiesz, że jest to jedna z przyczyn niewyraźnego widzenia po przebudzeniu. Nieprawidłowy poziom cukru we krwi Zbyt wysoki lub zbyt niski poziom cukru we krwi może być również przyczyną porannego rozmycia obrazu. Jednak w tym przypadku wystąpią również inne objawy, takie jak zawroty głowy i osłabienie. [...]
Witaminę D postrzega się obecnie bardziej jak hormon niż jak typową witaminę. Jest niezwykle ważna dla osób aktywnych, sportowców i osób, które przekroczyły 45 rok życia. Zapobiega ona chorobom kości związanym z wymianą wapnia i fosforu. Utrzymuje właściwe stężenie wapnia w płynie zewnątrzkomórkowym. Infekcje skóry: Witamina D ma działanie [...]
[...] i bogata w białko (ilość IGF-1 spada pod wpływem węglowodanów), wydzielanie hormonu wzrostu GH, estradiol – niezależnie od GH ma wpływ na syntezę i uwalnianie IGF-1, niski poziom tkanki tłuszczowej (osoby otyłe mają mniej IGF-1, co w sumie nie powinno dziwić, gdyż wykazano także związek z mniejszym poziomem testosteronu u otyłych), rhGH [...]
[...] i innych źródeł Omega-3, tym mniejszy ich odsetek cierpiał na depresję i jej odmiany. Im więcej Omega-3 w diecie, tym mniejsze ryzyko depresji. Ponadto wydawałoby się, że niski poziom EPA i DHA jest związany z większym ryzykiem samobójstw i chorób sercowo-naczyniowych, czyli najczęstszych przyczyn śmierci osób z depresją. Suplementy kwasów [...]
[...] niższe u dzieci, które były bardziej podatne na infekcje w porównaniu ze zdrowymi osobami z grupy kontrolnej. W badaniu poziomu cynku wśród ciężarnych kobiet z Malawi, niski poziom cynku we włosach był związany z zachorowalnością na malarię po uwzględnieniu liczby ciąż. Cynk, a biegunki Biegunka zwiększa tempo utraty endogennego cynku z [...]
Stwardnienie rozsiane (SM) jest chorobą ośrodkowego układu nerwowego. Powoduje ona uszkodzenie mieliny, warstwy ochronnej wokół komórek nerwowych, co prowadzi do spowolnienia lub zatrzymania sygnałów nerwowych. Osoby ze stwardnieniem rozsianym mogą odczuwać objawy, takie jak utrata pamięci, skurcze mięśni, utrata równowagi, dyskomfort w okolicach [...]
[...] i bogata w białko, ilość IGF-1 spada pod wpływem węglowodanów, wydzielanie hormonu wzrostu czyli GH, estradiol – niezależnie od GH ma wpływ na syntezę i uwalnianie IGF-1, niski poziom tkanki tłuszczowej (osoby otyłe mają mniej IGF-1, co w sumie nie powinno dziwić, gdyż wykazano także związek z mniejszym poziomem testosteronu u otyłych), [...]
[...] Robiłem inne rzeczy jak jazda na rowerze, joga, wędrówki i inne zajęcia fitness, więc nie przejmowałem się próbą utrzymania wszystkich mięśni”. Yates wyjaśnił, że utrzymywał niski poziom białka, dając swojemu organizmowi przerwę po latach spożywania jego ogromnych ilości. Jednak wszystko się zmieniło, gdy nadszedł czas, aby wyleczyć się ze [...]
[...] Podsumowanie Kluczem do skutecznej redukcji jest dieta, warto różnicować trening, pracując np. od czasu do czasu z większą intensywnością, ale nie pomijając również niskiej intensywności pracy długotrwałej. Wydaje się, iż kluczowy jest okres 4-5 h przed treningiem aerobowym czy mieszanym (aerobowo-interwałowym), wtedy należy ograniczyć [...]
Gdzie te czasy, kiedy na zawodach sylwetkowych w fitness bikini była tylko jedna kategoria wzrostowa, a połowa zawodniczek nie wiedziała, co tak naprawdę ma robić. Bikiniar przybywa jak grzybów po deszczu, tak samo, jak i… sztucznych biustów. W dzisiejszym artykule poruszymy jakże kontrowersyjną dla większości osób kwestię. Czy biust to legalny [...]
Sylwetka biegaczy nie kojarzy nam się ani z masywnymi ramionami, ani rozwiniętymi pośladkami. Są szczupli, mają niski poziom tkanki tłuszczowej, a mocno rozbudowane mięśnie nie są im szczególnie potrzebne do osiągania wyników. Nie znaczy to jednak, że trening siłowy nie przynosi żadnych korzyści biegaczom. Wręcz przeciwnie - dobrze przeprowadzony [...]
Ból brzucha to taka dolegliwość, której doświadczył chyba każdy. Może być skutkiem różnych zaburzeń — zarówno tych błahych, jak i poważniejszych. Może charakteryzować się różną intensywnością, częstotliwością występowania i dodatkowymi objawami. Może być on epizodyczny i pojawiać się w nieprzewidywalnym momencie, ale może się pojawiać zawsze o [...]
[...] do prowadzenia aktywnego trybu życia, jakiś czas temu toczyła się dyskusja, czy jego sylwetka to efekt czegoś więcej niż tylko diety i ćwiczeń fizycznych, aby mieć tak niski poziom tkanki tłuszczowej przez cały rok. W niedawnym poście na Instagramie Crews prezentuje swoje masywne, prążkowane mięśnie klatki piersiowej i bicepsa. Powiedział, [...]
Zbyt niski poziom podaży białek w diecie jest śmiertelnie niebezpieczny. Organizm bowiem jest w stanie z białek wytworzyć substancje energetyczne, natomiast nie ma możliwości wyprodukowania substancji budulcowych z tłuszczy i węglowodanów. Odżywienie białkowe ważne jest jednak nie tylko dla samego życia, ale również dla efektywnego funkcjonowania [...]
Zielone warzywa liściaste to jedne z najbogatszych w składniki odżywcze pokarmów, które można włączyć do swojej diety. Na szczycie opublikowanej w 2014 roku listy najbardziej gęstych odżywczo pokarmów znalazły się rukiew wodna, kapusta pekińska, burak liściowy, botwinka oraz szpinak. Podsumowanie Jest wiele powodów, by jeść zielone warzywa [...]
Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 należą do najcenniejszych tłuszczy w ludzkiej diecie. Głównie mowa tutaj o kwasach EPA (eikozapentaenowym) oraz DHA (dokozaheksaenowym), które charakterystyczne są dla organizmów morskich. Ich znaczenie zdrowotne przybiera szczególny wymiar w czasach, w których prym wiedzie dieta wysoko przetworzona i mało [...]
Zapalenia zatok niezależnie od przyczyny sprawiają duży dyskomfort i obniżają efektywność w niemal każdej podejmowanej czynności. Niektórych rodzajów zapalenia uniknąć można m.in. dbając o właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego za pośrednictwem diety. Jednym ze związków o wyraźnym wpływie na procesy immunologiczne organizmu jest witamina [...]