[...] duzo roznice w tym jak idzie i gdzie idzie - tzn. odkladanie tkanki tluszczowej znacznie sie zmniejszylo + latwosc czy szybkosc w nabieraniu masy co do ALA to spozywajac kwas alfa linolenowy do tego kwas linolowy (LA) te same enzymy 'walcza' o dalsze ich pzreszksztalcanie - do tego ALA konwertuje od 10-20% do epa/dha spozywajac olej lniany [...]
[...] najbardziej ekonomiczna forma o najlepszej przyswajalności bo do picia. Möller's Tran Norweski 250ml cena w promocji 23zł na 5 ml : Kwasy tłuszczowe omega-3 1,2 g - kwas eikozapentaenowy (EPA) 0,4 g - kwas dokozaheksaenowy (DHA) 0,6 g dodatkowo Witamina E 10 mg (83% ZDS) Witamina A 250 μg (31,25% ZDS) Witamina D 10 [...]
[...] pochodzących wyłącznie z wysokiej jakości ultrafiltrowanego koncentratu białek serwatkowych, bez domieszek tanich białek roślinnych. Dodane aktywatory metaboliczne i aminokwasy (m.in. kreatyna, tauryna, BCAA, L-glutamina, witaminy, minerały) powodują lepsze wykorzystanie białka jako np. budulca masy mięśniowej. Vitalmax Whey 82 zawiera także [...]
[...] dostaw z pożywieniem: produkcja glukozy i oszczędność związków glukogennych w przypadku ich braku, lub też przyspieszone utlenianie* glukozy, hamowanie zużycia kwasów tłuszczowych, zwiększanie rezerw glikogenu, a nawet syn-teza lipidów w przypadku bardzo wysokiego spożycia węglowodanów. Węglowodany grają główną rolę w kontroli [...]
[...] źle diagnozują chorobę, a sam sposób leczenia również pozostawia wiele do życzenie ale odpuśćmy ten temat. IPP swoim działaniem zmniejsza lub całkowicie blokuje produkcję kwasu solnego (w zależności od dawki). To powoduje, że nie przyswajamy witaminy B12 wcale, a inne pierwiastki i witaminy według badań 10-20 razy mniej, bardzo obniżone jest [...]
[...] źle diagnozują chorobę, a sam sposób leczenia również pozostawia wiele do życzenie ale odpuśćmy ten temat. IPP swoim działaniem zmniejsza lub całkowicie blokuje produkcję kwasu solnego (w zależności od dawki). To powoduje, że nie przyswajamy witaminy B12 wcale, a inne pierwiastki i witaminy według badań 10-20 razy mniej, bardzo obniżone jest [...]
KWAS FOLIOWY CHLOR CHROM Kwas foliowy Inne nazwy: folacyna, folan, kwas pteroiloglutaminowy, witamina B9 Kwas foliowy to witamina z grupy B. Jest głównym czynnikiem biorącym udział w procesie podziału komórek organizmu. Kwas foliowy reguluje różne procesy metaboliczne w organizmie, uczestniczy w syntezie puryn, pirymidyn i niektórych [...]
tu chudzi kwas l-asparaginowy i jego amid (aparaginian), oraz ester metylowy l-asparaginianu-l-fenyloalaniny czyli asparatm, a nie kwas d-asparaginowy poza tym ifno raczej średnio wiarygodne. nie bazuj na takiej literaturze
więc jakie powinny być dawki kwasu d-asparginowego żeby nie spowodować nadmiernej stymulacji receptorów NMDA? i kwas d asparaginowy dziala tylko poprzez receptory nmda i ogólnie działa tak samo jak Kwas N-metylo-D-asparaginowy na receptory nmda? mnie osobiscie bardzo zaciekawił DAA bo generalnie wygląda na to że może pomóc zwiększyć wzrost u osob [...]
[...] Aby zahamować przemianę kreatyny do nieaktywnej kreatyniny, sprzęga się cząsteczkę kreatyny z jakąś inną molekułą organiczną – alkoholem lub kwasem. Wskutek sprzęgania jej z alkoholem powstają estry kreatynowe, jak np. ester etylowy kreatyny. Natomiast, w efekcie sprzęgania kreatyny z kwasem powstają amidy [...]
Mam acidum folicum, nie znalazłam w ulotce nic poza tym, że tabletka zawiera kwas foliowy, nie ma info jaki to kwas foliowy "Kwas foliowy jest syntetyczną formą B9, znaleźć ją można w suplementach i wzbogacanej żywności, a folian występuje naturalnie w żywności. Jest niezbędnym składnikiem naszej diety, ponieważ wspiera prawidłowy rozwój, [...]
Fryto - myślę, że dawka mieszcząca się w przedziale 1000 - 2000 IU w ramach profilaktyki niedoborów sprawdzi się bdb. Jeszcze co do wrażliwości insulinowej, to dość ciekawie zapowiada się w tej kwestii kwas korozolowy. Gdybym ja miał wybierać wśród roślinnych ekstraktów, to sięgnąłbym właśnie po ten środek.
Niezdrowe tłuszcze: wytwarzane przemysłowe izomery trans, kwas linolowy (przy spożyciu typowym dla diety zachodniej), utlenione kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Czy tylko węglowodany paskudzą w tym temacie? Wiele czynników ma znaczenie. Uważam nawet, że najczęściej potrzebne są specyficzne warunki do tego, by większe ilości węglowodanów [...]
[...] . 1 g wodoru spalony z 8 g tlenu daje 34,3 kcal. 1 g węgla, po spaleniu z 2,7 tlenu daje 7,87 kcal. Nie wchodząc już w ATP z węglowodanów (2-8 ATP Harper) i tłuszczy (kwas palmitynowy zaniżone ~120 ATP). Cholina ile posiada atomów wodoru?Jaką energię generuje Nie rozumiem tego zapisu , pomożesz mi zrozumieć slaby z anglika jestem. [...]
moim zdaniem natomiast warto obliczyć sobie podaż o3 i o6 w diecie i dbać by przedział relacji wynosił 1:1 - 1:5. Uwzględniłbym jednak i długołańcuchowe o3 i kwas alfa-linolenowy. Można złożyć oczywiście, iż wyjściowa dawka EPA i DHA to np w/w 2g lub więcej. Jesli chodzi o obserwacje - w wypadku o3 trudno jest dobierać dawkę względem efektywności, [...]
[...] z treścią topiku i nie stanowiło autopowielania . Testudos - masz proporcję o3 do 06 2:1, przy niskiej podaży EPA/DHA? Czyli jak rozumiem znaczną częśc o3 stanowi u Ciebie kwas alfalinolenowy? Ile dostarczasz o6 w diecie? masti - nie koniecznie dawka 1 - 2g EPA/DHA musi być jedynie słuszną. Większe dawki też mają swoje uzasadnienie. Z tym, że [...]
"Testudos - masz proporcję o3 do 06 2:1, przy niskiej podaży EPA/DHA? Czyli jak rozumiem znaczną częśc o3 stanowi u Ciebie kwas alfalinolenowy? Ile dostarczasz o6 w diecie? " Cztery gramy O6. Bo spożywam mało tłuszczu, po prostu. Musiałem zmienić dietę na niskotłuszczową, gdyż wysoka podaż tłuszczu powodowała u mnie migreny. Cóż.
Żródło: Men's Health 03 i 04/2011 Omega 3: 1. Mit-Im więcej kwasów tłuszczowych, tym lepiej. Fakt-Zdrowa dorosła osoba potrzebuje jedynie 4,5g kwasów omega-6 oraz 1g kwasów Omega-3 dziennie. Nie mniej istotne są optymalne dla zdrowia proporcje kwasów Omega-6 do Omega-3, które wynoszą 4-5:1. W przypadku tłuszczów rybich, zawierających biologicznie [...]
[...] 06 z reszta chyba tylko ryba,siemie lniane i chia ma przewage 03 nad 06 reszta pozywienia jesli juz ma wnkt to w przwazajacej wiekszosci 06 Ważna jest odpowiednia proporcja kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w diecie. Kwasy omega-6 (a zwłaszcza kwas arachidonowy) ułatwiają produkcję prostaglandyn, czyli hormonów prozapalnych. Z kolei kwasy [...]