[...] głupich pomysłów należy dostarczanie dużych ilości węglowodanów o szybkiej kinetyce, a ich źródłem są np. słodzone jogurty, ciastka, ciasteczka, batoniki, czekolady, napoje cola, „energetyki”, soki owocowe 100% naturalne, woda z cukrem, słodzona herbata czy kawa itd. Obniżenie spożycia węglowodanów (zwłaszcza przetworzonych) może być [...]
[...] ale sytuacja zmienia się, gdy robisz z nich płynny napój czy bardziej skoncentrowany sok. W istocie sok pomarańczowy w tym aspekcie nie różni się wiele od napojów typu cola. Jest podobnym w składzie źródłem węglowodanów. To, że owoce są naturalne, wcale nie znaczy, że powinny być jedzone przed snem lub między posiłkami. W badaniach [...]
W ostatnim czasie modne stało się pokazywanie w mediach społecznościowych osób w większym rozmiarze i przekonywanie o ich atrakcyjności, samoakceptacji i zdrowiu. Pojawia się pytanie, gdzie leży granica? Do którego momentu ciało jest zdrowe i sprawne, a kiedy możemy mówić o zwyczajnej nadwadze czy otyłości, które zdrowe nie są. Podsumowując [...]
[...] rezerwuar metali ciężkich, np. tuńczyk). Tak samo za zdrowe uznaje się soki owocowe (a 100% sok owocowy ma równie negatywne oddziaływanie na ustrój, np. glikemię, jak napoje cola, woda słodzona cukrem czy oranżady). W innym eksperymencie owocowe lemoniady oceniono, jako zdrowsze, niż inne napoje bezalkoholowe o podobnej zawartości cukru. Inni [...]
W ostatnich latach pojawiło się wiele pomysłów w rodzaju jedzenia niekoniecznie zdrowych pokarmów, byle tylko zgadzała się kaloryczność diety. Nie jestem zwolennikiem takiego modelu żywieniowego z prostego powodu: kalorie nie są sobie równe! Ziemniaki Wbrew obiegowym opiniom nie są wcale aż takie złe. Należą do pokarmów o dość niskiej [...]
[...] od demonizowania roli cukru w diecie, problem jest znacznie szerszy. Największy odsetek badanych, którzy regularnie, minimum raz w tygodniu spożywają napoje gazowane typu cola lub inne napoje gazowane, to osoby z przedziału wiekowego odpowiednio 18-29 i 30-44. Jak wynika z badania, najniższy odsetek respondentów, którzy regularnie piją napoje [...]
Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, dotyka coraz większej liczby ludzi w Europie i USA. Śmiejemy się z Amerykanów, a konsekwentnie nadrabiamy braki względem zachodniego świata, często powielając najgorsze wzorce żywieniowe. Skutkiem jest pojawienie się otyłości, upośledzonej tolerancji glukozy, insulinooporności (braku wrażliwości [...]
Kofeina jest prawdopodobnie najczęściej przyjmowaną, aktywną farmakologicznie substancją na świecie. Występuje w napojach (kawa, herbata, napoje bezalkoholowe), w produktach zawierających kakao lub czekoladę oraz w lekach. Ze względu na szerokie spożycie przez większość grup ludności, naukowcy próbowali udzielić odpowiedzi, na ile jej dostarczanie [...]
Wśród przeciwników aspartamu i innych sztucznych substancji słodzących, dość popularne jest przekonanie o ich szkodliwości i wpływie na zwiększone łaknienie, a co za tym idzie dostarczanie większej ilości energii z pożywienia. Podsumowanie Badania naukowe nie potwierdzają rakotwórczego potencjału aspartamu, jego wpływu na zwiększenie apetytu ani [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysokoprzetwarzonych, który zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży. Osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i wskutek tego częściej zapadają na zespół metaboliczny. Podsumowanie Ciężko, by osoby, które czerpią dochody z [...]
Kofeina jest bez wątpienia najczęściej stosowaną, aktywną farmakologicznie substancją na świecie. Znajdziemy ją w wielu napojach (kawach, herbatach, napojach bezalkoholowych), w produktach łączących ją z kakao oraz czekoladą, również w przeróżnych lekach. Podsumowanie Większość ludzi toleruje dawki 3-5 mg kofeiny na kg masy ciała, a biorąc pod [...]
[...] nie wystarczy wino? Niestety, wino zawiera etanol, który niweczy wszystkie korzyści z dostarczania polifenoli. A sok winogronowy? Zawiera więcej cukru niż napoje typu cola, a więc paradoksalnie, przynosi obciążenie trzustki (negatywny wpływ glukozy) i wątroby (stłuszczenie wskutek dostarczania fruktozy). Czy resweratrol ma jakieś wady? [...]
[...] ryzyko zakrzepicy wieńcowej i zawału mięśnia sercowego. Komentarz Soki winogronowe zawierają dużo cukru (nawet 16,4 g węglowodanów w 100 ml, więcej niż napoje typu cola!) i nie są korzystnym składnikiem diety, sportowcy powinni się ich wystrzegać. Dlatego nie wiem, czy działanie flawonoidów zawartych w soku winogronowym jest w stanie [...]
Wiele osób zastanawia się, co może pić podczas redukcji. Wszędzie tylko ta woda, woda, woda... No i my też powiemy, że przede wszystkim woda, ale nie samą wodą człowiek żyje... Dobre nawodnienie organizmu to podstawa jego prawidłowego funkcjonowania. Nawet lekkie odwodnienie ma istotny wpływ na naszą sprawność i ogólną formę sportową. Dobre [...]
[...] czy kupujesz gotowy sok w kartonie, butelce czy w innym opakowaniu. Pod tym względem większość dostępnych na rynku soków nie różni się zawartością cukrów od napojów typu cola. Trudno uznać, by regularne stosowanie dużych ilości tego rodzaju produktów służyło zdrowiu, częściej negatywnie wpływa na stłuszczenie wątroby (metabolizm fruktozy) i [...]
Kreatyna i kofeina należą do najchętniej stosowanych środków ergogenicznych na świecie. Nie stało się tak przypadkiem, gdyż należą jednocześnie do najskuteczniejszych. Antonio i Ciccone badali wpływ czasu podawania monohydratu kreatyny na wyniki siłowe oraz skład ciała. Dziewiętnastu rekreacyjnych kulturystów zostało losowo przydzielonych do [...]
[...] ilości wody. Ile pić płynów? Za wartość optymalną uważa się około 3L wody na dobę. Nie wliczamy tutaj napoi działających diuretycznie jak: kawa, herbata, napoje typu cola. Co więcej, aby podnieść efektywność nawadniania, zaleca się stosowanie roztworów izotonicznych, które posiadają właściwości szybszego przenikania przez błonę komórkową.
Wśród napojów dedykowanych osobom aktywnym, które można umownie podzielić na napoje izotoniczne oraz energy drinki, zdecydowanie to te drugie dominują pod względem wielkości sprzedaży ogółem i to nie tylko wśród sportowców. Potencjalne zastosowania i zasady dotyczące bezpieczeństwa spożycia energy drinków podsumowało w 2013 roku (z późniejszymi [...]
[...] najczęściej przyjmowaną, aktywną farmakologicznie substancją na świecie. Występuje w napojach (kawa, herbata, napoje bezalkoholowe, np. „energetyczne”, napojach typu cola), w produktach zawierających kakao lub czekoladę. Alkaloid ten jest spotykany w suplementach diety („spalaczach tłuszczu”, środkach przedtreningowych). Jakby tego było [...]
[...] enzymu MAO-B, co z kolei będzie wsparciem dla osób mających problem z obniżonym nastrojem. Cały entuzjazm psuje inna kwestia: Czy soki owocowe mogą powodować raka? oraz Co bardziej szkodzi: piwo, napoje cola czy soki owocowe 100%? Czekamy zatem na wyciąg z czarnych porzeczek.... Źródło: J Int Soc Sports Nutr. 2 sierpnia 2019; 16 (1): 33.