[...] by się zgadzało, ale... Japończycy jedzą tylko 8,7 g białka sojowego dziennie, Koreańczycy 6,2-9,6 g, Indonezyjczycy 7,4 g, Chińczycy 3,4 g. Więc jakie ma to przełożenie na choroby sercowo-naczyniowe? Pojawiły się sugestie, iż mieszkańcy Azji są zdrowsi, bo jedzą dużo ryżu. Ma to taki sam sens, jak twierdzenie, iż „Włosi są zdrowi, gdyż jedzą [...]
Okres jesienno-zimowy to czas, gdy łatwo zachorować i stracić kolejne tygodnie treningu. W związku z tym, czy opłaca się trenować, gdy warunki atmosferyczne nie sprzyjają zdrowiu? Zawieszać trening, gdy czujemy się źle? Czy mimo brania antybiotyków trenować? Postaram się odpowiedzieć na te pytania. Podsumowanie Nie opłaca się trenować, gdy źle [...]
Sezon na przeziębienie, grypę i inne choroby niestety trwa w najlepsze. Kiedy jesteśmy osłabieni, mamy katar i boli nas gardło albo mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, często zdarza się, że ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest spożycie posiłku, zwłaszcza odżywczego i zdrowego. Katar Gdy dopadnie Cię przeziębienie, jednym z [...]
[...] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2598434/ Beręsewicz A. i in. Miażdżyca — choroba całego życia i całej populacji krajów cywilizacji zachodniej https://journals.viamedica.pl/choroby_serca_i_naczyn/article/viewFile/12175/10053 Sebely P. Acute effects of whey protein isolate on cardiovascular risk factors in overweight, post-menopausal women [...]
[...] do 7% redukcji produktu krajowego brutto (PKB) w tych krajach. Badanie naukowe Naukowcy badali wpływ mięsa, ryb, produktów mlecznych i jajek na ryzyko pojawienia się choroby niedokrwiennej serca (IHD) w kohorcie EPIC (European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition). Dieta 409 885 mężczyzn i kobiet w 9 krajach europejskich [...]
[...] względu na to, czy mamy 20 czy 70 lat. Warto również systematycznie się badać, gdyż im szybciej wykryty nowotwór –, tym większa szansa na jego wyleczenie. Dlatego też lepiej zapobiegać, aniżeli leczyć, a sposób naszego, w jaki się odżywiamy, może nie tylko zapobiegać rozwojowi choroby nowotworowej, ale także zminimalizować ryzyko jej wystąpienia.
5-alfa-reduktaza występuje we wszystkich narządach androgenozależnych – gruczołach łojowych, potowych, potowych apokrynowych i dużej części mieszków włosowych. Przekształca ona testosteron do dwuhydrotestosteronu (zwanego też dihydrotestosteronem), co wg jednej z teorii jest związane z łysieniem. Dlatego przypisuje się potencjał przyspieszania [...]
[...] jego sportowa dusza jest nie do złamania. W filmie na YouTube Phil Heath stwierdził, że w pełni już wyzdrowiał, a teraz celem jest przywrócenie jego ciała do formy sprzed choroby. Aby to zrobić, 41-letnia legenda kulturystyki jest wyjątkowo ostrożna w kwestii diety i treningu. Heath już wrócił na siłownię, jednak stwierdził, że zacznie od [...]
Gdy przyjrzymy się bliżej temu, co dzieje się na siłowniach, może okazać się, że treningi są… dość obrzydliwe. Ogrom potencjalnych infekcji czai się na każdej siłowni. Zarazki znajdują się wszędzie - od szafek, przez ławki, po bieżnie. Wizyta na siłowni może narazić cię na wszelkiego rodzaju zarazki, grzyby, bakterie i wirusy. Podsumowanie Jeśli [...]
Nawodnienie jest krytycznie ważne dla sportowców wszelkich dyscyplin, szczególnie wytrzymałościowych. Przy wysiłku długotrwałym konieczne jest zapewnienie nie tylko odpowiedniej ilości wody, ale też elektrolitów. W większości składamy się z wody, a kulturyści często umierają nie tylko przez sterydy anaboliczno-androgenne, nie przez insulinę, a [...]
[...] cholesterolu, cukrzycy typu 2 i otyłości. Pomoże to zmniejszyć przedwczesne starzenie się mózgu i zmniejszyć ryzyko demencji. Styl życia jest bardzo związany z ryzykiem choroby Alzheimera. Wiele zależy od Ciebie, od tego, jak się odżywiasz czy jesteś aktywny fizycznie, czy palisz i pijesz. Podsumowując Na szczęście wiele zależy od nas [...]
[...] być spowodowane wytwarzaniem toksycznych ROS, takich jak nadtlenek wodoru czy rodniki ponadtlenkowe. Notabene, „szamani XXI wieku” głoszą, iż woda utleniona leczy wszystkie choroby, nawet raka. W rzeczywistości wiele rodzajów nowotworów wytwarza nadtlenek wodoru, ze względu na jego reaktywne, niszczące okoliczne tkanki właściwości. Występuje on [...]
[...] właściwego funkcjonowania układu ruchu. Interwencje chirurgiczne Dobrze zaprojektowane badania kliniczne, dotyczące zastosowania chirurgii artroskopowej w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego, nie wykazały żadnych korzyści. Całkowitą wymianę kolana należy traktować jako ostateczność. Wiąże się ona z określonym ryzykiem. [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Podsumowanie Metaanaliza Biancy Marques i in. sugeruje, że doustna suplementacja Mg może poprawić funkcję śródbłonka. Należy stosować magnez co najmniej 6 miesięcy i ma on największe znaczenie u osób z nadwagą, w wieku powyżej 50 lat lub nie do końca zdrowych. Czyli tak naprawdę w te widełki można chwycić dużą [...]
Kreatyna bywa postrzegana jako suplement wspomagający budowę siły, masy, mocy i wytrzymałości mięśniowej. W rzeczywistości jej rola się na tym nie kończy. Coraz częściej bywa stosowana w zapobieganiu sarkopenii (wyniszczeniu mięśni związanemu z wiekiem) lub innym zaburzeniom związanym ze starzeniem się. Co więcej, suplementacja kreatyną może [...]
[...] Suplementacja witaminą E jest zalecana u osób Z niedoborem witaminy E występującym np. z powodu złego wchłaniania tłuszczu. Dodatek witaminy E do diety spowalnia postęp choroby Alzheimera i chroni starszych pacjentów przed infekcjami dróg oddechowych. Witamina E a atopowe zapalenie skóry (AZS) Ostatnie badania wskazują również na udział [...]
[...] ciała. Zaburzenia jej pracy kojarzone są m.in. z ciągłym uczuciem przemęczenia. Prowadzić do nich mogą takie czynniki jak zbyt niska dostępność jodu dla organizmu czy choroby autoimmunologiczne i inne. Kolejnymi (po trzustce i tarczycy) strukturami o aktywności hormonalnej w organizmie, które mają znaczenie dla poziomu energii w ciągu dnia [...]
[...] osłabiające cały organizm. Choroby przewodu pokarmowego związane ze stresem Układ pokarmowy jest wraz z układem nerwowym, czy sercowo-naczyniowym, najbardziej narażonym na choroby o podłożu stresowym układem w organizmie. W kontekście układu pokarmowego do najczęstszych zaburzeń zalicza się syndrom jelita drażliwego (IBS), czy wrzody żołądka. [...]
Wiele produktów spożywczych stosowanych przez starożytne ludy z całego świata odkrywane jest obecnie na nowo. Niektóre z nich występują powszechnie, porastając wystarczająco żyzne gleby w regionach o umiarkowanym klimacie, a inne można nazwać bardziej egzotycznymi. Dobrym przykładem są tutaj słodkowodne algi znane najczęściej jako spirulina. Czym [...]
[...] aktywność fizyczna, tym występuje mniejsze ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia. Ryzyko jest mniejsze nawet u osób genetycznie predysponowanych do wystąpienia np. choroby wieńcowej czy migotania przedsionków. Referencje, badania: Emmi Tikkanen i in. Associations of Fitness, Physical Activity, Strength, and Genetic Risk With [...]