[...] niedokrwienie jelit, żołądka oraz wątroby. Stąd u biegaczy mogą występować rozmaite zaburzenia żołądkowo-jelitowe, krwawienia z przewodu pokarmowego itd. Kliniczną postacią choroby niedokrwiennej jelit jest przewlekłe niedokrwienie krezki. W 95% przypadków ma pochodzenie miażdżycowe. W badaniach naukowych użytkownicy SAA wykazywali większą [...]
[...] z Tromsø wykazano, iż mężczyźni mający poziom hematokrytu (hematokryt = ilość erytrocytów) większy lub równy niż 46%, mają ponad 1,5 raza większą szansę na incydent żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej (ang. venous thromboembolism; VTE) oraz 2,37 razy większą szansę na nieprowokowany incydent żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej, w porównaniu do [...]
[...] typu 2 to schorzenia, które z pozoru mogą wydawać się niepowiązane. Najnowsze badania sugerują jednak, że istnieją mechanizmy molekularne i metaboliczne, które łączą obie te choroby. Od agregacji białka α-synukleiny, czyli kumulacji toksycznego dla komórek nerwowych białka, do dysregulacji insuliny oraz epizodów hiper- i hipoglikemii, czyli [...]
[...] płuc (VE) w trakcie intensywnej pracy u sportowców wynosi 200 l na minutę. Łatwo sobie wyobrazić, ile trucizn są w stanie wchłonąć płuca z atmosfery. Doskonale znane są choroby związane z dostawaniem się np. azbestu, krzemu czy węgla. Pylica krzemowa dotyczy np. piaskarzy, pracowników kamieniołomów, szlifierzy kamieni. Najgorszy jest fakt, [...]
W Internecie, prasie oraz książkach spotkasz bardzo dużo wątpliwej jakości diet i metod treningowych. Niektóre są tak absurdalne, iż proszą się o słowo komentarza. Dlaczego nadal spotyka się podobne „wynalazki”? Po prostu większość odbiorców podobnych treści nie dysponuje odpowiednią wiedzą i krytycyzmem. Dodatkowo ludzie z reguły są leniwi, więc [...]
[...] winogrono, gr. kókkos – ziarno). Prawdopodobnie istnieje co najmniej 50 głównych gatunków (podgrup) gronkowców. Podsumowanie Niekoniecznie najbardziej nagłaśniane w mediach choroby stanowią dla nas największe zagrożenie. Wydaje się, iż gronkowcowe infekcje (w tym pokarmowe) są powszechne i mogą stanowić duże zagrożenie dla naszego [...]
[...] with dietary carbohydrate restriction https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3076656/ lek. Łukasz Strzeszyński „Rozpoznawanie i leczenie niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby. Podsumowanie wytycznych American Gastroenterological Association, American Association for the Study of Liver Diseases i American College of Gastroenterology [...]
[...] A może powodują cukrzycę? Nikt tego nie udowodnił. Referencje: prof. dr hab. n. med. Danuta Czarnecka, dr hab. n. med. Agnieszka Olszanecka „Zanieczyszczenie powietrza a choroby układu sercowo-naczyniowego” https://podyplomie.pl/kardiologia/31651,zanieczyszczenie-powietrza-a-choroby-ukladu-sercowo-naczyniowego Prof. nadzw. dr hab. med. Łukasz [...]
IGF-1 nie jest “złe”, ani “dobre”. Takie kryteria nie mają sensu w odniesieniu do medycyny, biochemii czy farmakologii. Najlepsze na świecie lekarstwa często mogą wyrządzić spustoszenie w organizmie, a w nadmiarze zabija nawet woda. W nadmiarze insulina potrafi zabić bardzo szybko, ale jej niedobór powoduje „śmierć na raty” (glukoza w nadmiarze [...]
CT Fletcher jest idealnym przykładem osoby, która nigdy nie zmienia poglądów. Miał przeszczep serca, nadal twierdzi, iż przetrenowanie jest mitem. Serce jest jednym z mięśni, jego niewłaściwa „eksploatacja” może znacznie skrócić czas życia. To tak, jakby twierdzić, iż nieważne, czy jeździsz godzinę tygodniowo czy 10 h dziennie czy po wertepach czy [...]
HFCS (ang. High Fructose Corn Syrup; syrop glukozowo-fruktozowy) przez wiele osób jest uznawany za zło wcielone i truciznę. Czy faktycznie jest o wiele gorszy od cukru stołowego, sacharozy? Często porównuje się szkodliwość cukru, fruktozy oraz HFCS. Bez trudu można uzyskać dostęp do niesłychanie obszernych zasobów wiedzy naukowej dotyczącej tych 3 [...]
[...] i w końcu środki mające obniżać stężenie cholesterolu. Kontrowersyjne jest też leczenie cukrzycy (szczególnie typu II), ponieważ zwalcza się objawy, a nie źródło choroby. Podsumowanie Nie wiem, czy należy obniżać stężenie cholesterolu. Większość badań i metaanaliz mówi, że tak, ale wszystkie te dane są obficie „podlewane” dolarami, [...]
[...] do zawężenia drogi odpływu moczu. Jak szacują specjaliści, BPH dotyka ponad 50% mężczyzn w wieku powyżej 60. roku życia, a wraz z wiekiem częstotliwość występowania tej choroby wzrasta. Co jeszcze można zrobić? Jak szacują specjaliści, obecnie w fitoterapii BPH stosowanych jest ponad 30 różnych surowców roślinnych. Oprócz znanej nam już [...]
[...] B12, ze względu na zdolność do obniżenia poziomu homocysteiny, może mieć związek ze zmniejszeniem ryzyka występowania upośledzenia funkcji poznawczych czy na przykład choroby Alzheimera. Wiemy bowiem, że podwyższony poziom homocysteiny może wywierać negatywny wpływ na pracę układu nerwowego i prowadzić nawet do śmierci komórek nerwowych. [...]
[...] glutenu: wywołuje braki mikroskładników oraz błonnika, zwiększa ilość zjadanych tłuszczy, może prowadzić do hiperlipidemii, może prowadzić do hiperglikemii, zwiększa ryzyko choroby wieńcowej, katastrofalnie zwiększa koszty życia, powoduje ograniczenia lub pogarsza funkcjonowanie społeczne. Być może stosowanie diety bez glutenu u osób nie [...]
Wszystko szkodzi! Wszystko powoduje raka! Wszystko nas zabija! Te hasła dotyczące skażonej i trującej żywności są powtarzane przez osoby, które nie interesują się zdrową dietą, po prostu powielają zasłyszaną opinię i nie poświęcają nawet 5 minut, by zweryfikować mit. Ostatnio słyszałem opinię, że nawet oleje roślinne są skażone metalami ciężkimi. [...]
[...] w stanie zejść już dalej, gdyż łydka dotyka uda. Wyjątek od reguły to osoby mające chondromalację rzepki, zwyrodnienie i uszkodzenie łąkotki, uszkodzone więzadła lub inne choroby układu ruchu. W takim przypadku skontaktuj się z dobrym ortopedą i fizjoterapeutą – dowiesz się, co w takim przypadku możesz robić. Ograniczony zakres ruchu [...]
[...] po treningu siłowym, u zdrowych ludzi. Zupełnie inaczej ta kwestia przedstawia się u osób mających początki cukrzycy, nadwagę, zespół metaboliczny lub inne, współistniejące choroby czy zaburzenia glikemii. Kiedy organizm zaczyna spalać tłuszcz? Pewien człowiek zarzekał się, iż wyraźnie czuje przejście na pozyskiwanie energii z tłuszczu w trakcie [...]
[...] ADAPTOGENY RANKING TOP 10 To właśnie gospodarka hormonalna odgrywa tak istotną rolę w zasadzie w każdej kwestii naszego życia. Płodność, samopoczucie, podatność na choroby, kontuzjogenność, libido czy zdolności wysiłkowe. Wszystko to powiązane jest nierozłącznie z hormonami i ich funkcjonowaniem. Dlatego też narastający i otaczający nas [...]