[...] rozwój choroby serca lub udaru mózgu. Badanie opublikowano w czasopiśmie Journal of the American Heart Association Korzyści zdrowotne dla matek karmiących piersią Wyniki badania wykazały, że matki, które karmiły piersią, miały o dziewięć procent niższe ryzyko chorób serca i o osiem procent niższe ryzyko udaru niż kobiety, które nigdy nie [...]
Wbrew obiegowym opiniom siłownia to nie jest tylko „pakowanie” i „obrastanie w masę” (budowanie kiepskiej jakości muskulatury oblanej tłuszczem). Trening siłowy przynosi rozmaite korzyści piłkarzom, zawodnikom sportów walki, biegaczom czy pływakom. W jednym z badań wykazano, iż trening siłowy przyniósł znaczącą poprawę wyników np. biegowego testu [...]
Forskolina to substancja aktywna, która zawarta jest w korzeniach rośliny coleus forskohlii. Naturalnie rośnie ona w Indiach, gdzie od setek lat używana jest jako specyfik medycyny tradycyjnej. Roślina ta spokrewniona jest z miętą, a jej główną korzyścią dla naszego organizmu jest wsparcie redukcji tkanki tłuszczowej. Co warto zapamiętać? [...]
[...] COVID nie musi zostawiać trwałego śladu na sercu i możliwy jest u takich osób bezpieczny powrót do profesjonalnej aktywności sportowej. Niemniej jak widać, aż u 30 osób z badanej grupy wystąpiły niebezpieczne zmiany związane z mięśniem sercowym. Trzeba pamiętać, iż zawodowi sportowcy są wyjątkową grupą, więc „zwykli” ludzie mogą przechodzić [...]
[...] podczas menopauzy. W grupie β-alaniny odnotowano znaczący spadek uderzeń gorąca w ciągu dnia, a efekt był tym silniejszy, im dłużej trwała suplementacja. W innym badaniu wzięło udział 36 kobiet w wieku ok. 44 lat, które wcześniej miały przynajmniej 10 epizodów uderzeń gorąca dziennie. Podawano co najmniej 400 mg β-alaniny (większe [...]
Tempo życia, spotkania towarzyskie, czy też relatywnie niskie ceny fast foodów sprawiają, że coraz częściej goszczą one w jadłospisach nie tylko osób młodych, czy też ludzi w trakcie podróży służbowych i wakacyjnych, lecz stają się elementem codziennej diety całych rodzin. O tym, że mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie, mówi wiele badań i [...]
[...] wegetarianie mieli o 22% niższe ryzyko nowotworów jelita grubego. Naukowcy stwierdzili, że choć nauka poczyniła ogromne postępy w zapobieganiu rakowi jelita grubego poprzez badania przesiewowe, to zapobieganie wielu schorzeniom, w tym także otyłości, jest wciąż mocno zależne od naszej diety. Sugerowanie, żeby wszyscy przestali jeść mięso, aby [...]
[...] O co w tym chodzi? Według badań przeprowadzonych przez Centers for Disease Control (CDC) kobiety częściej niż mężczyźni mówią, że są zmęczone, a nawet wyczerpane. W badaniach brały udział osoby w wieku od 18 do 44 lat. Około 15% kobiet przyznało, że czuje się zmęczona lub wyczerpana, natomiast w grupie mężczyzn było to zaledwie 10% [...]
Częstość występowania stanu przedcukrzycowego wśród nastolatków wzrosła ponad dwukrotnie w ciągu ostatnich 20 lat i obecnie dotyczy około 40% młodzieży z otyłością. Cukrzyca typu 2 rozpoczynająca się w młodości, której częstość występowania również wzrasta, prowadzi do powikłań mikronaczyniowych w ciągu pierwszych 20 lat po rozpoznaniu u około 80% [...]
[...] z syntezą związków antyoksydacyjnych). W jednym z badań podawano białko serwatkowe bezpośrednio przed lub po treningu. Siedemdziesiąt starszych kobiet uczestniczyło w tym badaniu i zostały losowo przydzielone do jednej z trzech grup: białko serwatkowe przed treningiem i placebo po treningu (24), placebo przed treningiem i białko serwatkowe po [...]
[...] selenu, może mieć niebagatelny wpływ na zdolność do utrzymania właściwych funkcji mózgu, zwłaszcza u osób starszych. W tym kontekście niezwykle interesujące wydaje się badanie przeprowadzone na osobach starszych, w wieku powyżej 60. lat (średnia wieku prawie 78 lat), którym, w zależności od grupy, polecono spożywanie tylko jednego orzecha [...]
[...] wielu dyscyplin, a szczególnie siłowych. Niewielki niedobór witaminy D (< 20 ng/ml) obniża siłę mięśni szkieletowych, szczególnie mięśnia czworogłowego. Niektóre badania wskazują, że witamina D oddziałuje przeciwzapalnie i zmniejsza uszkodzenia wątroby w trakcie stosowania diety wysokotłuszczowej, prowadzącej do stłuszczenia wątroby. [...]
[...] reakcji alergicznych i dotkliwością ich skutków. Pierwszym potencjalnym mechanizmem działania kwasu askorbinowego w alergii jest aktywność przeciwhistaminowa. W badaniach na komórkach i tkankach, ale również w tych, które przeprowadzone były na zwierzętach oraz z udziałem ludzi zaobserwowano, że obniżony poziom witaminy C w [...]
Mimo że bóle głowy, w tym migreny, częściej występują u osób stroniących od aktywności fizycznej, to sama aktywność również może być czynnikiem wywołującym te bóle. Zazwyczaj jest to konsekwencją źle dobranego planu dietetycznego i / lub treningowego oraz pracowania ponad swoje możliwości regeneracyjne i kiepskiego stanu zdrowia. Każdy, kto boryka [...]
[...] do życia. Niestety, według większości obecnych strategii leczenia nadal uznaje się zmniejszanie jego stężenia za zawsze korzystne dla zdrowia. Niektóre nowsze meta-analizy i badania wcale nie potwierdzają korzyści ze stosowania statyn. Starsze eksperymenty opracowane przez naukowców obficie „wspomaganych” finansowo dały przewidywalne wyniki, [...]
Większość z nas ma wypracowaną rutynę mycia zębów zazwyczaj rano i wieczorem. Zazwyczaj u każdego wygląda to tak samo, bo odkąd byliśmy mali i po raz pierwszy nauczyliśmy się myć zęby, było to tak: szczotkuj, wypluj, wypłucz. Czy faktycznie jest to poprawne i tak powinno wyglądać mycie zębów i jamy ustnej? Fluor a próchnica Fluor jest [...]
[...] reakcji. Poza tym czysta/syntetyczna kofeina (w tabletkach, żelkach, kapsułkach, w żelu) działa inaczej, niż kawa, która zawiera wiele dodatkowych związków. Z cytowanego badania wynika, iż kofeina/kawa działa lepiej na czas reakcji, gdy jesteś wyspany. Przeczytaj także: Kofeina jako spalacz tłuszczu. Kawa, energetyk czy czysta kofeina? Czy [...]
Przyjmowanie antybiotyków, choć bywa niekiedy koniecznie, to najczęściej negatywnie wpływa na stan jelitowego mikrobiomu. Skutkiem stosowania tych farmaceutyków jest zmniejszenie liczby bakterii będących sprzymierzeńcami naszego zdrowia. W efekcie dochodzić może do rozmaitych zaburzeń i zwiększonego ryzyka rozwoju niektórych chorób, w tym również [...]
[...] dziennie). Badani przyjmowali tą dawkę w dwóch równych porcjach. Grupa druga otrzymała suplementy zawierające 20% leucyny, a grupa trzecia 40%. Zarówno przed, jak i po badaniu, naukowcy sprawdzili fizyczne możliwości badanych m.in. siłę dłoni, policzono ile razy badani mogli wstać i ponownie usiąść na krześle w ciągu 30 sek., ile metrów są [...]
Yerba mate, czyli ostrokrzew paragwajski, stał się niezwykle popularny, może nie na skalę kawy czy herbaty czarnej i zielonej, jednak ma zagwarantowane miejsce na rynku i w świadomości konsumentów. Czy faktycznie ostrokrzew paragwajski jest wart uwagi? Biorąc pod uwagę jego właściwości – tak. Przede wszystkim wykazano, iż yerba mate (wraz z [...]