[...] składnik soi, dla którego warto sięgać po produkty spożywcze na bazie tej rośliny. Otóż niektóre inne jej składniki to istne skarby dla naszego zdrowia. Błonnik Pod pojęciem błonnika rozumiemy nietrawione lub trudno trawione węglowodany, nazywane wymiennie prebiotykami, będące pożywką dla probiotyków, czyli pożytecznej i prozdrowotnej mikroflory [...]
[...] z ich dostępności. Są soczyste, bardzo smaczne i z powodzeniem można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Posiadają też wiele walorów zdrowotnych. Są bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jak wykorzystać truskawki w kuchni i stworzyć pyszny fit posiłek? Oto kilka propozycji. Ile kalorii mają truskawki? Wartość [...]
Wiele szczupłych kobiet marzy o zgrabnej i ponętnej sylwetce. Zazwyczaj pierwszą myślą, jaka przychodzi do głowy, która dotyczy metamorfozy, jest dieta odchudzająca, która ma sprawić, że nogi wysmukleją, brzuch będzie bardziej płaski, a ręce nie będą miały takiej wiotkiej skóry. Jednak czy jest to poprawne myślenie? Białko w diecie na masę [...]
[...] 100 g tych wafelków dostarczy 482 kcal, w tym: 9,3 g białka 29 g tłuszczu (w tym 16 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 50 g węglowodanów (w tym 9,7 g cukrów) 0,6 g soli 1,6 g błonnika 7 g polioli. Cena: około 5,49 zł za opakowanie 110 g. Plusy: wafle są produktem ogólnodostępnym, ale mimo wszystko rzadko spotkać je można na sklepowych półkach, [...]
[...] niezwykle zdrową przekąską, a także wykorzystuje się je do produkcji mleka migdałowego, oleju, masła, mąki czy marcepana. Zawierają witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik, a spożywanie ich ma szereg korzyści zdrowotnych. Czy wiecie, jak migdały wpływają na nasze jelita? Bogactwo witamin w migdałach Migdały są bogate w witaminy i [...]
[...] brokuły i cukinię. Brokuły – wartości odżywcze, plusy, minusy W 100 g produktu znajduje się 34 kcal, w tym: białko 3 g tłuszcz 0 g węglowodany 7 g (w tym cukry proste 2 g, błonnik 3 g) Wartości odżywcze: Witaminy: A 623 IU C 89,2 mg E 0,1 mg tiamina 0,1 mg ryboflawina 0,2 mg niacyna 0,6 mg B6 0,3 mg foliany 36 ug B12 0 mg Składniki mineralne: [...]
[...] typ 2. W dzisiejszym artykule znajdziesz 15 prostych sposób na obniżenie poziomu cukru we krwi. Nasiona kozieradki Nasiona kozieradki to doskonałe źródło rozpuszczalnego błonnika, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Kozieradka może być dodawana do wypieków, można z niej również zaparzyć herbatę. Zrzuć nieco na wadze Utrzymanie [...]
[...] Wzdęcia są spowodowane nadmiernym wytwarzaniem gazów lub zaburzeniami ruchu mięśni układu pokarmowego, które przemieszczają pokarm. Niektóre pokarmy, a zwłaszcza te bogate w błonnik, cukier lub specyficzne węglowodany, których organizm nie jest w stanie strawić, powodują dyskomfort po ich zjedzeniu. Nietolerancje pokarmowe, przejadanie się, sibo [...]
Dieta ketogeniczna początkowo może pomóc zgubić nadprogramowe kilogramy szybciej niż tradycyjne diety odchudzające. Tak przynajmniej pokazują badania. Wielu jej zwolenników twierdzi, że przejście na dietę o bardzo małej ilości węglowodanów zwiększa ich energię i pomaga im myśleć jaśniej. Nie podejmujesz współpracy z doświadczonym dietetykiem [...]
[...] glukozy we krwi, jak robią to rafinowane ziarna. Jakie są wartości odżywcze farro? W 100 g produktu znajduje się: 340 kcal 64 g węglowodanów 2 g tłuszczu 12 g białka 10 g błonnika Witaminy: witaminy A, B, C i E Minerały: żelazo i wapń Dlaczego warto dodać farro do diety? Farro jest sycące Farro ma dużo błonnika i białka, w związku z czym jest [...]
Chociaż chipsy należą do najmniej zdrowych produktów spożywczych, jakie wymyślił człowiek, to po dekadach produkcji ukierunkowanej na tanie surowce coraz częściej spotkać w sklepach można zdrowsze alternatywy z lepszych surowców. Słona, chrupka przekąska, która kojarzy się ze spotkaniami ze znajomymi czy oglądaniem filmów, dostępna jest na [...]
[...] nie przekreślaj ich wszystkich. Możesz kontrolować ilość, którą spożywasz i wybrać złożone węglowodany, które są dla ciebie dobre (produkty z pełnego ziarna, zboża bogate w błonnik i niską zawartość cukru, brązowy ryż, płatki owsiane i owoce). Jak kawa to czarna! Nic nie podjadasz i tyjesz? Zastanów się w takim razie, jak często pijesz słodką [...]
[...] z Wielkiej Brytanii mikrobiom jelitowy może wpływać na wydajność ćwiczeń wytrzymałościowych. Naukowcy odkryli też, że biegacze stosujący dietę wysokowęglowodanową i bogatą w błonnik, cieszyli się większą stabilnością mikrobiomu i osiągali lepsze czasy na tych samych dystansach. Dlaczego dieta bogata w węglowodany daje lepszą stabilność jelit i [...]
[...] zdrowia, mogą prowadzić do problemów z układem pokarmowym, pogorszenia nastroju, obniżenia funkcji poznawczych oraz niedoborów witaminowych. Co więcej, są to diety ubogie w błonnik dostarczany wyłącznie z produktów roślinnych. Dorosłym, zdrowym osobom zaleca się dzienne jego spożywanie w ilości ok. 30 g. zaś w dietach Kwaśniewskiego i Atkinsa [...]
Umiejętność radzenia sobie z żywieniowymi pokusami jest czynnikiem decydującym o sukcesie w odchudzaniu. Spróbuj zastosować się do wskazówek wymienionych w dzisiejszym artykule, by utrzymać apetyt w ryzach. Mniejsze talerze Możesz też zastosować nieco psychologii, by oszukać swój mózg i w efekcie jeść mniej. Spróbuj używać mniejszych talerzy. [...]
[...] Nie dodawaj octu, ani innych kwaśnych składników, zanim ziarna nie zmiękną. Może to wydłużyć czas gotowania. Podsumowując Warzywa strączkowe są niskokaloryczne, bogate w błonnik oraz minerały i przeciwutleniacze. Stanowią dobry dodatek do niskoprzetworzonej, urozmaiconej diety. Niewątpliwą zaletą warzyw strączkowych jest ich niska cena i [...]
Miażdżyca tętnic nazywana jest wymiennie, krócej miażdżycą lub arteriosklerozą. Ta ostatnia nazwa jest spolszczoną wersją nazwy łacińskiej choroby, oznaczającą w tym języku stwardnienie tętnic. Miażdżyca jest chorobą charakteryzującą się pojawianiem się w tętnicach tzw. zmian miażdżycowych. Podstawowym elementem tych zmian jest tzw. blaszka [...]
Antybiotyki to bez wątpienia cenny skarb medycyny, jednak ich stosowanie wiąże się z pewnymi wyzwaniami. Ze względu na popularność i częstotliwość stosowania antybiotyków ich wpływ na mikrobiotę jelitową każdej leczącej się osoby, a także na całe otaczające środowisko naturalne, stanowi realne zagrożenie. Źródła: MacNair, C. R., Tsai, C. N., [...]
Wśród osób pracujących nad jakością swojej sylwetki, wiele jest takich, których budżet na żywienie jest mocno ograniczony. W sytuacji takiej zdecydowanie warto zwracać uwagę na dobór jak najtańszych źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, [...]
[...] ziarenek. Jest to kasza bezglutenowa, odpowiednia dla osób chorujących na celiakię czy zmagających się z nietolerancją glutenu. Jest lekkostrawna i zawiera małe ilości błonnika pokarmowego. Kukurydza jest produktem genetycznie modyfikowanym, praktycznie nie kupimy już ziaren, które nie pochodzą z upraw GMO. Warto to mieć na uwadze [...]