Otyłość to przewlekły stan nadmiernej akumulacji tłuszczu w organizmie, wywołujący poważne problemy zdrowotne. Wśród tych problemów wymienia się najważniejsze śmiercionośne choroby obecnych czasów, czyli sercowo-naczyniowe i nowotworowe. Nadmierna masa ciała ma także negatywne skutki psychologiczne, takie jak depresja, czy niska odporność na [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
[...] dobrze na wszelkie zmiany w naszym odżywianiu, zatem masz ogromną moc sprawczą. Dbając o to, by na Twoim talerzu były zróżnicowane posiłki, produkty pełnoziarniste, bogate w błonnik oraz te fermentowane może wpłynąć na zdrowie jelit, a nawet całego ciała. Rozważ też suplementacje probiotykami, jeśli zaniedbujesz kwestię diety. Źródła: [...]
Gdy sięgniesz pamięcią wstecz i przypomnisz sobie swój pobyt na plaży, z dużym prawdopodobieństwem oczami wyobraźni zobaczysz, z reguły mężczyzn, posiadających bardzo masywny brzuch, wystający znacznie przed linię ich ciała. Być może w rękach trzymali piwo. Trening siłowy lepszy od aerobów? Po ile jestem ogólnie wielkim zwolennikiem teorii, że [...]
[...] pierwsza myśl, która przechodzi wszystkim, gdy analizujemy to, co z reguły powinno się zjadać, podczas spożywania dobrze skonstruowanej diety roślinnej. Bardzo duża ilość błonnika. Z łatwością można sobie bowiem wyobrazić sytuację, gdy nasz weganin będzie konsumował wyłącznie ciastka przygotowane z produktów roślinnych. Wtedy zachodzi obawa, [...]
[...] ziarenek. Jest to kasza bezglutenowa, odpowiednia dla osób chorujących na celiakię czy zmagających się z nietolerancją glutenu. Jest lekkostrawna i zawiera małe ilości błonnika pokarmowego. Kukurydza jest produktem genetycznie modyfikowanym, praktycznie nie kupimy już ziaren, które nie pochodzą z upraw GMO. Warto to mieć na uwadze [...]
[...] przestali jeść mięso, aby zapobiec rakowi jelita grubego, może być przesadą, ale nie da się ukryć, że wśród osób, które je ograniczają, jest mniej zachorowań. Postaw na błonnik i ryby! Dieta bogata w błonnik wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem raka, a błonnik pochodzi z całych pokarmów roślinnych, więc może to być główny powód, dla którego [...]
Wśród osób pracujących nad jakością swojej sylwetki, wiele jest takich, których budżet na żywienie jest mocno ograniczony. W sytuacji takiej zdecydowanie warto zwracać uwagę na dobór jak najtańszych źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, [...]
[...] zdrowia, mogą prowadzić do problemów z układem pokarmowym, pogorszenia nastroju, obniżenia funkcji poznawczych oraz niedoborów witaminowych. Co więcej, są to diety ubogie w błonnik dostarczany wyłącznie z produktów roślinnych. Dorosłym, zdrowym osobom zaleca się dzienne jego spożywanie w ilości ok. 30 g. zaś w dietach Kwaśniewskiego i Atkinsa [...]
Umiejętność radzenia sobie z żywieniowymi pokusami jest czynnikiem decydującym o sukcesie w odchudzaniu. Spróbuj zastosować się do wskazówek wymienionych w dzisiejszym artykule, by utrzymać apetyt w ryzach. Mniejsze talerze Możesz też zastosować nieco psychologii, by oszukać swój mózg i w efekcie jeść mniej. Spróbuj używać mniejszych talerzy. [...]
[...] Nie dodawaj octu, ani innych kwaśnych składników, zanim ziarna nie zmiękną. Może to wydłużyć czas gotowania. Podsumowując Warzywa strączkowe są niskokaloryczne, bogate w błonnik oraz minerały i przeciwutleniacze. Stanowią dobry dodatek do niskoprzetworzonej, urozmaiconej diety. Niewątpliwą zaletą warzyw strączkowych jest ich niska cena i [...]
Miażdżyca tętnic nazywana jest wymiennie, krócej miażdżycą lub arteriosklerozą. Ta ostatnia nazwa jest spolszczoną wersją nazwy łacińskiej choroby, oznaczającą w tym języku stwardnienie tętnic. Miażdżyca jest chorobą charakteryzującą się pojawianiem się w tętnicach tzw. zmian miażdżycowych. Podstawowym elementem tych zmian jest tzw. blaszka [...]
Antybiotyki to bez wątpienia cenny skarb medycyny, jednak ich stosowanie wiąże się z pewnymi wyzwaniami. Ze względu na popularność i częstotliwość stosowania antybiotyków ich wpływ na mikrobiotę jelitową każdej leczącej się osoby, a także na całe otaczające środowisko naturalne, stanowi realne zagrożenie. Źródła: MacNair, C. R., Tsai, C. N., [...]
[...] nie przekreślaj ich wszystkich. Możesz kontrolować ilość, którą spożywasz i wybrać złożone węglowodany, które są dla ciebie dobre (produkty z pełnego ziarna, zboża bogate w błonnik i niską zawartość cukru, brązowy ryż, płatki owsiane i owoce). Jak kawa to czarna! Nic nie podjadasz i tyjesz? Zastanów się w takim razie, jak często pijesz słodką [...]
[...] z Wielkiej Brytanii mikrobiom jelitowy może wpływać na wydajność ćwiczeń wytrzymałościowych. Naukowcy odkryli też, że biegacze stosujący dietę wysokowęglowodanową i bogatą w błonnik, cieszyli się większą stabilnością mikrobiomu i osiągali lepsze czasy na tych samych dystansach. Dlaczego dieta bogata w węglowodany daje lepszą stabilność jelit i [...]
Dieta ketogeniczna początkowo może pomóc zgubić nadprogramowe kilogramy szybciej niż tradycyjne diety odchudzające. Tak przynajmniej pokazują badania. Wielu jej zwolenników twierdzi, że przejście na dietę o bardzo małej ilości węglowodanów zwiększa ich energię i pomaga im myśleć jaśniej. Nie podejmujesz współpracy z doświadczonym dietetykiem [...]
[...] glukozy we krwi, jak robią to rafinowane ziarna. Jakie są wartości odżywcze farro? W 100 g produktu znajduje się: 340 kcal 64 g węglowodanów 2 g tłuszczu 12 g białka 10 g błonnika Witaminy: witaminy A, B, C i E Minerały: żelazo i wapń Dlaczego warto dodać farro do diety? Farro jest sycące Farro ma dużo błonnika i białka, w związku z czym jest [...]
Chociaż chipsy należą do najmniej zdrowych produktów spożywczych, jakie wymyślił człowiek, to po dekadach produkcji ukierunkowanej na tanie surowce coraz częściej spotkać w sklepach można zdrowsze alternatywy z lepszych surowców. Słona, chrupka przekąska, która kojarzy się ze spotkaniami ze znajomymi czy oglądaniem filmów, dostępna jest na [...]
[...] typ 2. W dzisiejszym artykule znajdziesz 15 prostych sposób na obniżenie poziomu cukru we krwi. Nasiona kozieradki Nasiona kozieradki to doskonałe źródło rozpuszczalnego błonnika, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Kozieradka może być dodawana do wypieków, można z niej również zaparzyć herbatę. Zrzuć nieco na wadze Utrzymanie [...]
[...] Wzdęcia są spowodowane nadmiernym wytwarzaniem gazów lub zaburzeniami ruchu mięśni układu pokarmowego, które przemieszczają pokarm. Niektóre pokarmy, a zwłaszcza te bogate w błonnik, cukier lub specyficzne węglowodany, których organizm nie jest w stanie strawić, powodują dyskomfort po ich zjedzeniu. Nietolerancje pokarmowe, przejadanie się, sibo [...]