1.Dieta
Jeśli mieliście okazje widzieć moje wcześniejsze rozpiski z diety czy to masowej bądź na redukcji na pewno pamiętacie, że od zawsze unikałem tłuszczy.
Mój organizm źle tolerował oliwę z oliwek czy też olej lniany dlatego pozostawałem przy tłuszczach z ryb,takich jak łosoś czy też masło orzechowe, żółtka jaj.
W końcu poszedłem po rozum do głowy i pewnego dnia jak zwykle robiąc zakupy w markecie zatrzymałem się przy półce z olejami, postanowiłem jeszcze raz spróbować poeksperymentować z oliwą jednak tym razem sięgnąłem po olej z pestek winogron.
Już kilka razy obiło mi się o uszy, że co po niektórzy kulturyści zachwalali ten rodzaj tłuszczy ale zniechęcony nie dobrym smakiem oliwy z oliwek czy też złym samopoczuciem po oleju lnianym, nie chciałem nawet słuchać o innych olejach.
Olej z pestek winogron okazał się strzałem w 10tkę!!
Na początku zacząłem ostrożnie, dodając go do dwóch posiłków po 5gr., mając w pamięci rewolucję żołądkową po pierwszej dawce 15ml.oliwy z oliwek , po której to spędziłem długie godziny na kibelku.
Tym razem obyło się bez rewolucji, smak okazał się bomba tzn.dodatek oleju nie zmienił ani odrobinę smaku posiłku do którego ją dodałem i o to mi chodziło.
Po dwóch dniach zwiększyłem dawkę do 15ml. w dwóch posiłkach i tak trzymam do teraz.
Pierwsze efekty stosowania oleju zauważyłem już kilka dni później, masa drgnęła z miejsca a ja na treningu poczułem wyraźnie większą moc, dlaczego tak się stało było logicznie prostą odpowiedzią, mój organizm świetnie zaadoptował się do nowego rodzaju paliwa, bo tak trzeba nazwać oliwę z pestek winogron i odpowiedział na zwiększoną kaloryczność posiłków. Jakby nie było udało mi się zwiększyć ogólną kaloryczność aż o 300kcal, w dodatku pochodzących z tłuszczy ,których w mojej diecie nie było zbyt dużo. Jak się teraz okazało, było ich za mało.
Jeśli chodzi o inne zmiany w diecie to do śniadania udało mi się dołożyć jeszcze dwa białka jaj i zwiększyłem ich ilość z 8 na 10, odejmując 20 gr.płatków owsianych.
Ten mały ubytek ww.z płatków zrekompensowałem sobie porcją vitargo 50gr.przed śniadaniem, tym samym zwiększyłem nawet ogólną ilość węgli o jakieś 30gr. co daje 120 kcal więcej.
W między czasie omlet z 10 jaj zrobił się jednak ciężki do zjedzenia, dlatego zrezygnowałem z dodatkowych tłuszczy (masła orzechowego/migdałów) na rzecz większej ilości białka, zostawiłem jedynie dwa żółtka.
Dodatkowe info na temat oleju z pestek winogron:
Pestki winogron, z których jest tłoczony, to prawdziwe kapsułki zdrowia.Dzięki niezwykle niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, przy jednocześnie bardzo wysokim poziomie tłuszczów wielonienasyconych, olej z pestek winogron jest jedynym w swoim rodzaju naturalnym lekiem przeciwko miażdżycy i chorobom serca. Z kolei wysoka zawartość kwasu linolowego, jaką może się poszczycić olej z pestek winogron, prowadzi do obniżania poziomu "złego" cholesterolu we krwi. Kwas ten, niezwykle ważny dla ludzkiego organizmu, nie jest produkowany przez organizm człowieka. Tymczasem pełni on rolę naturalnego "transportera" tłuszczów nasyconych, dzięki któremu są one przenoszone w miejsca odpowiednie do ich magazynowania, a więc usuwane z żył (gdzie powodują powstawanie zatorów). Jego źródłem mogą być jedynie pokarmy i dlatego tak ważne jest dostarczenie organizmowi dostatecznej ilości produktów bogatych w kwas linolowy.
Olej z pestek winogron jest także (a może nawet przede wszystkim) niezwykle bogatym źródłem witaminy E. Ten składnik kremów odmładzających, czy popularnych kapsułek witaminowych, reklamowanych jako warunek utrzymania młodości i pięknego wyglądu skóry, jest jednym z najsilniejszych antyutleniaczy.
W przeciwieństwie do wielu bardzo zdrowych produktów, które jednak mało komu smakują, olej z pestek winogron ma szansę zachwycić swoimi właściwościami nie tylko dietetyka, ale i kucharza.
Nadaje się wyśmienicie do sałatek, do smażenia, pieczenia i gotowania. Jego podstawową zaletą jest nieporównywalna z żadnym innym olejem właściwość zachowywania naturalnego smaku składników potraw - potrawy usmażone na oleju z pestek winogron nie przejdą obcym aromatem, nie zmienią swoich subtelnych nut smakowych i zapachowych, a przede wszystkim nie będą miały irytującego tłustego posmaku. Jednocześnie olej z pestek winogron jest produktem niezwykle ekonomicznym. W porównaniu do innych olejów, olej z pestek winogron ma też jedną z najwyższych temperaturę dymienia i zapłonu. Temperatura ta wynosi ok. 251 st. C. Temperatura idealna do smażenia na oleju z pestek winogron to 180? C - uwaga, dania, które spróbujemy usmażyć w takiej temperaturze na oliwie z oliwek zapłoną żywym ogniem! Temperatura tężenia dla oleju z pestek winogron wynosi -18 st. C.
Następny wpis, obejmie szczegółową rozpiskę diety oraz dodatkowe informacje z suplementacji.