SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG] Dziennik faftaqa Vol. 2

temat działu:

Odchudzanie i forma po męsku

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 769784

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Dremor - ja nie twierdzę, że liczenie jest bez sensu - liczenie ma sens. Ale producenci wysoko przetworzonej żywności i właściciele barów szybkiej obsługi zaniżają trochę wartości podawane na deklaracjach. Chodzi o to, że jak ktoś sobie zamieni 500kcal domowego posiłku (mieso, ziemniaki, warzywa), na burgera który rzekomo ma tyle samo kcal, to de facto może się machnąć w ten sposób np. o 100 - 200kcal. Ja zmierzam do tego, że dania serwowane w fastfoodowniach są bardziej kaloryczne niż nam się wydają. Dla mnie to nie jest informacja podważajaca sens liczenia, ale bardzo konkretna informacja z której można zrobić użyetk włąsnie podczas dokonywania podliczeń kcal i b/t/w.

No i najważniejsze - napisałeś, że miałbyś opory by uwierzyć, zę kanapka z McD to tylko 500kcal. To powiem tak - jestem zaskoczony tą deklaracją z Twojej strony, bo wg McDonalda 1 przeciętny hamburger (porcja) to około 250kcal, a BigMcD to 500kcal. Oszem przy BIgMaku jest wartosc 970, ale nie kcal tylko kJ, więc możliwe że źle zerknąłeś na jednostki...

http://mcdonalds.pl/files/Tabela-alergenow-i-wartosci-odzywczych.pdf



Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-05-21 14:59:47
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5123 Napisanych postów 13126 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 771230
Wartości mojego ulubionego McFlury lion na potreningu są inne niż te podane przez McDonald's...tyle czasu żyłem w błędzie


Ha, a ja brałem z polewą i jadłem 200 kcal więcej niż myślałem


Zmieniony przez - Cayek w dniu 2016-05-21 15:05:56

"Wszystko co teraz potrzebujesz to odrobina wyobraźni...Wasza wyobraźnia czy w to wierzycie czy nie, jest zwiastunem szczęścia jakie zagości w waszym życiu. Jeśli nie jesteś w stanie wyobrazić sobie tego jak może być, to nie oczekuj, że kiedykolwiek to ujrzysz spoglądając w lustro"

Dziennik treningowy:
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cayek__Road_to_Aesthetics_2015/16_-t1062933.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2515 Napisanych postów 12794 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 841469
Faftaq ja mówię konkretnie o kanapce drwala, która jest dużo większa od innych.

http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Kanapka-Drwala-Mc-Donald-s.html

http://potreningu.pl/kitchen/products/18727/kanapka-drwala---mcdonalds

I na tabelach jest tak samo;) I nie, nie pomyliłem - nawet smutno mi, że wziąłeś mnie za takiego janusza co mógłby pomylić kj z kcal

Po prostu kiedyś podczas cheata kolega namówił mnie na tę kanapkę, bo mówił że najlepsza w maku tylko że ma prawie 1000 kcal. Ja tez nie wierzyłem w to, bo normalnie tyle nie mają, no ale sprawdziłem i było tam właśnie około 900. Masz teraz całą genezę:D

Po prostu dla mnie ona jest dość dobrym przykładem na to, że mak niekoniecznie zaniża kalorie;)






Zmieniony przez - Dremor w dniu 2016-05-21 16:52:02
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1125 Napisanych postów 3777 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68479
Jeśli można się wtrącić - wszędzie tam, gdzie coś się ręcznie nakłada, porcjuje - może wystąpić błąd człowieka. Wystarczy, że będzie łyżeczka, dwie jakiegoś sosu majonezowego więcej, kilka frytek, większy kawałek kurczaka w panierce, trochę napoju czy lodów (jakiegoś sosu do lodów) - produkty w tego typu barach są na tyle kaloryczne, że ziarnko do ziarnka uzbiera się trochę kcal, choć nawet klient tego specjalnie nie zauważy i nie odczuje. Dodatkowo, jeśli klient jest sympatyczny, to takie błędy mogą się nasilać, bo pani z całą premedytacją sięgnie po większe i ładniejsze kawałki albo nałoży więcej majonezu do bułki .
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 50 Napisanych postów 378 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 12412
Dremor, może ta kanapka i ma 900 kcal ale raczej nie na 100g produktu.

900kcal w 100g ma olej
a tu jeszcze dochodzą węgle z bułki
warzywa coś tam pewnie ważą
jeszcze trochę białka

nie ma prawa być 900kcal na 100g masy...

@Mka
sugerujesz być niemiłym w restauracjach w trosce o smukła sylwetkę?


Zmieniony przez - wakor w dniu 2016-05-21 17:55:41
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 345 Napisanych postów 9131 Wiek 27 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 111381
wakor, na tej stronie to jest wpisane pewnie jako jedna sztuka, bo nie wiedzieli ile waży..
nawet masz napisane
"Przykładowa porcja: 1 kanapka - 100 g"


To mój pierwszy i ostatni post w tej kwestii, nie ma co u Tadzia spamu robić

'There is no secret
Secret is just CONSISTENCY WITH HARD WORK'

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 133 Wiek 38 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2046
jak się ładnie uśmiechniesz do pani/pana to CI więcej polewy czekoladowej poleje na loda :) ale makro się rozjedzie . Ktoś zaryzykuje ? ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 38 Napisanych postów 646 Wiek 42 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 81602
ta kanapka to waży jakieś 400g wiec kaloryka by się zgadzała :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
Tam się yebli. Nie ma 100g tylko 1 kanapka = 1 porcja.
Na innych stronach tez tyle jcal podaja http://mobile.fatsecret.pl/kalorie-wartości odżywcze/mcdonalds/kanapka-drwala/1 porcja

Sorry Tadziu.



Zmieniony przez - solaros w dniu 2016-05-21 22:02:33

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1125 Napisanych postów 3777 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68479
@wakor - w żadnym wypadku! Sugeruję jedynie doliczyć nieco kcal proporcjonalnie do własnego uroku osobistego .
A poważnie, to myślę, że jeśli ktoś chce być dokładny, to te 10-15% może na spokojnie doliczać. W restauracjach (szczególnie typu fast-food) nie ma czasu na ważenie każdej porcji, a liczy się, żeby klient wyszedł zadowolony, więc częściej będzie błąd w górę, niż w dół.
2
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Seminarium z L. Nortonem - zapytanie

Następny temat

[BLOG] CZAJA MASA IF

WHEY premium