tanieodzywianie - sam glukagon nie powoduje insulinooporności. Podobnie też - insulina sama w sobie nie powoduje insulinooporności (choćiaż plotki głoszą co innego). Glukagon nasila jednak glukoneogeneze. Niekiedy jednak nasilenie glukoneogenezy może przyczyniać się do obniżania wrażliwosci insulinowej, ale nie wynika to z własciwosci samego glukagonu. Wspominam o tym tutaj: http://potreningu.pl/articles/4708/w-jaki-sposob-otylosc-przyczynia-sie-do-insulinoopornosci-watrobowej/page/1
Co do obniżania poziomu insuliny - to nie wiem. Żadnego z tych zabiegów nie stosuję, bo uważam, że przy dobrej wrażliwości insulinowej duże zwyżki tego hormonu nie są żadnym problemem, a przy słabej wrażliwości - koncetruję się na jej poprawieniu. Wprowadzenie oleju lnianego może w dłuższej perspektywie prowadzić do obniżenie poziomu insuliny poprzez poprawę wrażliwości insulinowej, obniżenie poziomu triglicerydów,
obniżenie poziomu wolnych kwasów tłuszczowych. obniżenie poziomu czynników zapalnych (TNF-alfa i IL-6), ale dzieje się to za sprawą kwasu alfa-linolenowego. Lepsza opcją mogłoby być jednak siemię lniane Własciwosci oleju z czarnuszki nie analizowałem, ale w 60% składa się z kwasu linolowego, co dla mnie nie jest jakąs szczególną zaletą...
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-05-10 10:36:32