Zależy od ryżu. Dunnes Stores albo Tesco gotuje sie na ogół szybko. Za to Roma 40minut. Roma ma 3.5g błonnika a pozostałe 2.5 w suchej masie. Kicham na taka ilość i kasza lepsza czy ciecierzyca np, ale jeśli mam jeść Roma. Są specjalne urządzenia do gotowania ryżu, ale ja podziękuję.
Z warsztatów kuchni azjatyckiej orgajizowanych przed knorr patak's i knorr blue dragon wyniosłem wiele, w tym metodę na ryż.
Odrobina oleju w garnku do podgrzania. Na olej wrzucacie kawałek kory cynamonu, najlepiej chiński cynamon, kmin, star anis (anyż), kardamom. Wyprażyć na małym ogniu żeby przyprawy nie paliły się. Uprażone do sitka (specjalne sitko do przypraw) i garnek zalać wodą, tylko tyle ile trzeba. Każdy ryż ma inną ilość wody potrzebną. Basmati w stosunku 1/1.6.
Szklanka ryżu i 1.6 szklanki wody. Na paczce podają instrukcję gotowania. Ryż przykrywa się szczelnie i gotuje pod przykryciem cały czas. 5 minut pełny gaz/płomień, 5minut mały gaz, 5minut odstawia na bok. Efekt super jeśli chodzi o smak i aromat ryżu.
Oczywiście sitko z przyprawami cały czas w wodzie/ryżu.
Problem z brązowym ryżem, bo czas odpowiednio wydłuży się. w przypadku mojej romy byłoby to 5min na całym gazie, 25 na małym, 10-20min na boku. Sprawdza się.
Spróbujcie przed odstawieniem wmieszać do ryżu curry lub chociaż kurkumę, rodzynki i orzechy, suszone śliwki, migdały itp.
Nazywa się to pilau rice. Yummy...