[...] nasyconych jest szkodliwa, bo zwiększa stężenie IGF-1, a zmniejsza stężenie białka, które je wiąże (IGFBP-3). Dużo gorsze działanie wykazują: czerwone mięso i produkty nabiałowe. Warzywa obniżały stężenie IGF-1 i jednocześnie sprzyjały występowaniu większej ilości związanego IGF-1 (podwyższały ilość wiążącego je białka). Szczególnie [...]
Według powszechnej opinii nabiał jest świetnym źródłem wapnia, dostarcza nam sporych ilości białka i ma pod wieloma względami prozdrowotne właściwości. Ze spożyciem nabiału, a zwłaszcza krowiego mleka, wiąże się wiele kontrowersji. Przeciwnicy spożycia nabiału wskazują na problemy z tolerancją zawartych w nich składników, takich jak laktoza czy [...]
[...] pula genetyczna poszczególnych narodów, ale no to akurat nie mamy (jeszcze…?) wpływu… O jakie nawyki chodzi? Jak łatwo się domyślić z tytułu artykułu - o ilość spożywanego nabiału. Mieszkańcy Holandii zjadają dużo produktów z tej kategorii żywieniowej i dlatego u nich stwierdza się niski poziom spożycia wapnia jedynie u 8% populacji osób [...]
Z pewnością nie raz słyszeliście teorie o tym, że pewne produkty są dobre i warto je dodać do swojej diety, a inne wprost przeciwnie. Być może nawet słyszeliście, że te dobre produkty kiedyś były w kategoriach tych złych i na odwrót. Trzeba mieć jednak na uwadze, że kawa kawie nierówna. Dlatego należy zwrócić uwagę na jej jakość, wybierać [...]
[...] niezależnie od zawartości wapnia i białka. Podsumowując Spożywanie produktów mlecznych może być pomocne, jeśli próbujesz schudnąć, ale korzyści z samego faktu włączenia nabiału do diety będą prawdopodobnie niewielkie. Najlepszym podejściem jest skupienie się na trzymaniu dobrze zbilansowanej i różnorodnej diety, zawierającej dużej ilości [...]
[...] znajduje się w fazie rozwoju, więc potrzebuje dużej ilości budulca, jakim są właśnie proteiny. Dlatego najmłodszym zaleca się regularnie spożywanie mięsa, jaj, ryb i nabiału. Również z uwagi na rozwijające się w łonie matki dziecko kobiety w ciąży powinny zadbać o wysoki poziom białka w diecie (ok. 1,5 g na 1 kg m.c.). Z kolei osoby po [...]
Siłownia zamknięta! Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko [...]
[...] Gdyby były one tak szkodliwe dla zdrowia, mało kto dożyłby 35-40 roku życia. Cytat 12 17 min. 34 sek. „Badania, które bronią tłuszczów nasyconych są kampanią przemysłu nabiałowego”. Oczywiście, wszyscy naukowcy na świecie spiskują, by bronić przemysłu nabiałowego. Tylko pominięto ważny fakt – prawda broni się sama, liczne, inne publikacje [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
[...] jest dieta wegańska? Dieta wegańska koncentruje się na produktach, napojach pochodzenia roślinnego i wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, łącznie z jajkami i nabiałem. Weganie eliminują również żywność, w której metody przetwarzania wykorzystują zwierzęta w jakimkolwiek stopniu. Mówiąc o weganizmie, skupiamy się głównie na [...]
[...] wkładamy do lodówki, to jest to jogurt. Dzieje się tak dlatego, że jogurt traktujemy podobnie do mleka. A przecież je przechowujemy w lodówce. Ludzie boją się zostawiać nabiał w szafkach dlatego, że obawiają się wielu bakterii, które mogą zagnieździć się w tych produktach. Paradoksalnie sam jogurt w swoim składzie zawiera bakterie, ale te, [...]
[...] wegetariańskiej mówi się już od bardzo dawna po dziś dzień. Jest bardzo cenionym systemem żywieniowym, który wyklucza mięso, a w niektórych przypadkach również jaja, czy nabiał. Mimo wszystko ten fakt nie odstrasza dużej ilości społeczeństwa na całym świecie. Wielu wybiera ten styl życia z powodów religijnych, czy też zdrowotnych. [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
Budowa masy mięśniowej wymaga dostarczenia odpowiedniego paliwa w postaci pokarmów, które powinny stanowić grupę wysokoodżywczą. Oznacza to, że nie powinny być to typowe fast foody, a żywność reprezentująca bardziej jakościowe kategorie naszego menu. Prezentujemy Wam listę 35 wskazówek, które rzucą nieco światła na to, jakimi kategoriami [...]
[...] diecie, dziś jest zalecane, a często nawet określane jako panaceum. W ciągu ostatnich lat cała piramida żywieniowa została zanegowana, zły skutek soli został obalony, nabiał zyskuje coraz to gorszą sławę, a na półkach sklepowych pojawia się coraz więcej zdrowych produktów. Co więcej, spożywanie wyłącznie gotowych posiłków w proszku wiąże [...]
[...] mięso. Jeśli myślisz o przejściu na diety roślinne, ale potrzebujesz nieco więcej czasu, to fleksitarianizm jest świetną opcją. Peskatarianie Co jedzą? Ryby, skorupiaki, nabiał, jajka, produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce, rośliny strączkowe. Czego unikają? Mięsa ssaków i drobiu. Peskatarianie nie jedzą czerwonego mięsa ani drobiu, ale [...]
Kwestia nabiału w dietetyce jest bardzo sporna. Z jednej strony, od lat mówi się nam o jego pozytywnym wpływie oraz konieczności włączenia go do diety. Z drugiej jednak strony, istnieją przeciwnicy tej teorii, którzy mają swoje argumenty. Wskazują na negatywny wpływ nabiału na nasze zdrowie, samopoczucie i sylwetkę. Nie każdy nabiał jest jednak [...]
[...] jest tak istotna? Witamina ta występuje tylko w produktach odzwierzęcych. Wegetarianie, w przeciwieństwie do wegan, zazwyczaj jedzą jajka, sery czy inne produkty nabiałowe. Teoretycznie więc wegetarianie nie powinni obawiać się niedoborów witaminy B12, ale należy uważać, jeśli spożycie nabiału występuje w mniejszym stopniu. Dlatego [...]
[...] odbijać się miała na estetyce sylwetki. Istnieją dowody wskazujące, iż wyższe spożycie produktów mlecznych wręcz sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej. Odchudzająca moc nabiału związana jest z jednej strony z wysoką zawartością wapnia, z drugiej z obecnością witaminy D, a także bioaktywnych produktów aktywności bakterii kwasu mlekowego – w [...]
Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]