W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]
[...] efektów warto suplementy łączyć z indywidualnie dopasowanymi dietą i treningami, a w przypadku brak odpowiedniej wiedzy, konsultować się z ekspertami zarówno medycyny, jak i żywienia. Dieta powinna być zasobna w białko oraz błonnik, gdyż ze źródłami tych substancji często spożywa się inne, cenne dla zdrowia i procesu odchudzania związki. W [...]
[...] A. Schwarzenegger, Bill Dobbins „Nowa encyklopedia kulturystyki” lub klasycznych opracowań Marka Kruszewskiego np. „Kulturystyka dla każdego”, „Metody treningu i podstawy żywienia w sportach siłowych” oraz „Podnoszenie ciężarów i kulturystyka”. Dziesiątki bardzo dobrych opracowań są dostępne w wersji PDF, wystarczy tylko poszukać, używając, [...]
Dieta śródziemnomorska to model żywienia znany nie tylko dietetykom, ale również lekarzom. To jedna z najbardziej popularnych i uznana za najzdrowszą dietę świata. Od wielu lat króluje w rankingu pisma U.S. News & World Report gdzie przy pomocy ekspertów, oceniane są najpopularniejsze modele żywienia. Fundamenty diety Ten model żywienia [...]
W Internecie, prasie oraz książkach spotkasz bardzo dużo wątpliwej jakości diet i metod treningowych. Niektóre są tak absurdalne, iż proszą się o słowo komentarza. Dlaczego nadal spotyka się podobne „wynalazki”? Po prostu większość odbiorców podobnych treści nie dysponuje odpowiednią wiedzą i krytycyzmem. Dodatkowo ludzie z reguły są leniwi, więc [...]
[...] 16 miejsce w klasyfikacji generalnej IFBB Masters Olympia & Pro World. Andreas znalazł się na okładkach wielu czasopism, a także pisał artykuły na temat treningów i żywienia. Co ciekawe, od prawie 30 lat jest wegatarianinem i jego obsesją jest jedzenie wyłącznie naturalnej żywności, nieprzetworzonej i ekologicznej. Krążyła plotka, że [...]
Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
[...] białych), m. ramienno-promieniowy (45%-70% włókien białych), m. piersiowy większy (45%-70% włókien białych). Dane na podstawie M. Kruszewskiego „Metody treningu i podstawy żywienia w sportach siłowych”. Podsumowując Zwiększanie liczby powtórzeń może mieć sens dla mięśni zawierających więcej włókien typu I (powolnych oksydacyjnych, [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
[...] latach modne staje się wyważanie otwartych drzwi i szukanie nowych, najlepszych sposobów odżywiania się oraz treningu. Jednym z takich rozwiązań dietetycznych jest system żywienia intuicyjnego. Przede wszystkim, czy posługiwanie się przykładami dziko żyjących zwierząt ma sens? Moim zdaniem nie ma żadnego. Człowiek czy afrykański pies? [...]
Hipoglikemia, czyli spadek poziomu cukru we krwi poniżej normy, jest coraz częściej diagnozowanym problemem, dotykającym zarówno osoby z cukrzycą, jak i zdrowe. Dolegliwości hipoglikemii mogą być nieprzyjemne, a nawet niebezpieczne, dlatego istotne jest posiadanie wiedzy na temat sposobów radzenia sobie z nimi. Co jeszcze ma znaczenie? Warto [...]
[...] „Insulin sensitivity: modulation by nutrients and inflammation” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2522344/ Emilia Kolarzyk „Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka”. Pradeep Kumar, Dipendra K. Mahato,2 Madhu Kamle, Tapan K. Mohanta and Sang G. Kang „Aflatoxins: A Global Concern for Food Safety, Human Health and Their [...]
[...] zwycięzcą zawodów Arnold Classic. Kris Gethin Kris Gethin jest znaną gwiazdą fitnessu i członkiem zespołu Kaged Muscle, który udowadnia swoją wiedzę na temat diety i żywienia, a jego budowa ciała jest dowodem na wieloletnie treningi na siłowni. Mike Rashid Mike Rashid to coś więcej niż docięta sylwetka. Rashid uważa, że należy rozwijać [...]
Z wielu względów nie jesteś w stanie trenować jak profesjonalni kulturyści. Często dzieje się tak dlatego, iż zawodowcom przypisywane są objętości treningowe, których nie da się powtórzyć. „Oficjalne programy” są wielokroć obszerniejsze, niż to, co faktycznie robi zawodnik na treningu. Taki PR robi się, aby wzbudzić zainteresowanie i szacunek u [...]
[...] wskoczenia w nowy, zwariowany program, który właśnie zobaczyłeś w popularnym magazynie i skup się wykonywaniu podstawowych liftów – wyciskanie na klatkę, przysiad, martwy ciąg. Nie rób z żywienia fizyki kwantowej. Pilnuj bilansu kalorycznego i odpowiedniej ilości makroskładników. Tylko i aż tyle wykonywane konsekwentnie zaprowadzi Cię do celu.
[...] siłowni, aby ćwiczyć. Wypróbuj niektóre z jego treningów! #2 Jane Mukami Jane Mukami, znana również jako Fit Kenyan Girl, jest trenerem fitness i konsultantem ds. żywienia z Atlanty w stanie Georgia. Jane dokumentuje swoje codzienne treningi na swoim kanale na Instagramie i daje wskazówki, jak wyglądać tak, jak ona. Często porusza [...]
Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]
[...] in muscular strength and size in resistance-trained men”https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4562558/ M. Kruszewski „Metody treningu i podstawy żywienia w sportach siłowych” Marshall PW Eur J Appl Physiol. 2011 Dec;111(12):3007-16. doi: 10.1007/s00421-011-1944-x. Epub 2011 Mar 31. “Strength and [...]
[...] L.H. Kushi, T. Byers, C. Doyle, E.V. Bandera, M. McCullough, T. Gansler, K.S. Andrews, M.J. Thun oraz Komitet Badawczy American Cancer Society ds. wytycznych dotyczących żywienia i aktywności fizycznej 2006 „Wytyczne American Cancer Society dotyczące żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nowotworom złośliwym: zmniejszanie ryzyka [...]
[...] „OŁÓW – CZY JEST SIĘ CZEGO OBAWIAĆ?” https://www.pum.edu.pl/__data/assets/file/0006/38157/56-02_118-128.pdf Emilia Kolarzyk „Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka”. Albert C. Kolbye, Kathryn R. Mahaffey „Food Exposures to Lead” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1475136/pdf/envhper00497-0066.pdf H. Gertig, [...]