Z reguły każdy potrzebuje treningu siłowego, niezależnie od wieku czy stanu zdrowia. Do grupy osób, które tego potrzebują szczególnie, należą ci, których poziom cukru we krwi przekracza normy. I właściwie nie ma znaczenia, czy będzie to trening z ciężarami, czy z masą własnego ciała. Chodzi o to, by zmuszać mięśnie do pracy z oporem. Podsumowanie [...]
Kobiety i mężczyźni różnią się pod względem profilu hormonalnego oraz reakcji na trening. Jednak czy także pod względem hipertrofii? Zerknijmy na jedno z badań naukowych. Kolejny eksperyment Tak samo było w przypadku kobiet, które: trenowały całe ciało w zakresie 3-8 powtórzeń trenowały całe ciało w zakresie 8-12 powtórzeń trenowały tylko górę [...]
Dlaczego bycie "eko" jest tak modne? W dzisiejszych czasach coraz więcej osób myśli o tym, co dostaje się do ich organizmu, skąd pochodzi żywność, którą spożywają i jakie są tego konsekwencje. Żywności ekologicznej nie znajdziemy w każdym sklepie, aczkolwiek coraz więcej z nich, reagując na potrzeby konsumentów, stara się zorganizować oddzielny [...]
[...] "American Journal of Medicine" wspomina, że statystycznie - dorosłe, w pełni zdrowe osoby, które spożywają mniej, niż wspominane 2,300 mg sodu dziennie mają aż o 40% wyższy wskaźnik śmiertelności na skutek chorób układu krążenia i sercowego niż osoby, które spożywają więcej niż 2,300 mg na dzień. Dieta o małej zawartości soli a sylwetka Z [...]
Testosteron jest hormonem kojarzonym z męskością. Jest jednym z najbardziej anabolicznych hormonów, czyli takich, które przyczyniają się do szybkiej rozbudowy naszej masy mięśniowej. Testosteron oprócz tego, że wspomaga rozbudowę naszych mięśni, przyczynia się również do utraty tkanki tłuszczowej, poprawy nastroju czy zwiększenia pewności siebie. [...]
Podejście do treningu kulturystycznego ewoluowało w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat. Zmieniało się również stosowanie zaplanowanej przerwy po danym cyklu treningowym. Przykładowo w książce Arnolda Schwarzeneggera „Nowa encyklopedia kulturystyki” nie znalazłem żadnych informacji na temat roztrenowania, a ogólne zalecenia dotyczące odpoczynku [...]
Cytrulina to aminokwas, który zyskuje coraz większą popularność jako element suplementacji sportowej i prozdrowotnej. Cytrulina produkowana jest w organizmie i w niewielkich ilościach znajduje się w niektórych produktach żywnościowych. Przyjmowanie cytruliny w postaci suplementu skutecznie zwiększa jej poziom w organizmie. W tym artykule dowiesz [...]
Bardzo często się zdarza, że po redukcji tkanki tłuszczowej wiele osób dość szybko odzyskuje utraconą masę. Czasami w ciągu paru miesięcy, innym razem szybciej. Dlaczego tak ciężko jest nam utrzymać niższą wagę i zgrabną sylwetkę? Okazuje się, że jednym i dość mocnym winowajcą jest hormon odpowiedzialny za kontrolowanie uczucia głodu. Hormon, o [...]
Firma UA przeprowadziła kampanię wzbudzającą wiele kontrowersji. Reklamy sugerują, że sportowcy muszą biegać. Słowo athlete oznacza też atletę lub lekkoatletę. Czy tak jest w rzeczywistości? Czy specjalistów od marketingu poniosła fantazja? Solidną porcję wstrząsów otrzymuje również staw skokowy. U biegaczy współpracy najczęściej odmawiają: [...]
[...] korzyści zdrowotnych wynikających z ćwiczeń. Oto niektóre z nich. Szybszy metabolizm Jeśli wykonujesz trening o wysokiej intensywności, twój metabolizm spoczynkowy będzie wyższy przez wiele godzin po zakończeniu sesji treningowej. Kiedy wykonujesz treningi w "strefie beztlenowej", powstaje deficyt tlenu oraz inne metaboliczne zaburzenia, które [...]
Zarówno zwiększanie ciężaru roboczego, jak i liczby powtórzeń są dobrze znanymi i szczegółowo opisanymi metodami progresji. Wbrew powszechnie powielanym, błędnym tezom, progresją nie jest tylko zwiększanie obciążenia. Istnieje wiele innych metod zwiększania obciążenia ustroju. Przyjrzyjmy się kilku z nim. Na koniec dodam, iż sam rodzaj włókna nie [...]
[...] skuteczna i przystępna cenowo forma kreatyny, ale może początkowo powodować u wrażliwych osób wzdęcia. Creatine Malate: Lepsza rozpuszczalność i mniejsza retencja wody, ale wyższy koszt i mniej badań. Creatine HCL: Wysoka przyswajalność, najlepiej tolerowana przez żołądek, ale wyższy koszt i mniej badań. Wybierając kreatynę, warto rozważyć swoje [...]
Budowanie mięśni, szczególnie u kobiet, nie jest takie proste. Wynika to głównie z gospodarki hormonalnej, która jest inna niż u mężczyzn, którym tzw. robienie masy przychodzi łatwiej. W rezultacie większość kobiet musi się nastawić na dużo cierpliwości, trening oporowy oraz dietę bogatą w białko. Podsumowanie Budowanie beztłuszczowej masy ciała [...]
Wiele szczupłych kobiet marzy o zgrabnej i ponętnej sylwetce. Zazwyczaj pierwszą myślą, jaka przychodzi do głowy, która dotyczy metamorfozy, jest dieta odchudzająca, która ma sprawić, że nogi wysmukleją, brzuch będzie bardziej płaski, a ręce nie będą miały takiej wiotkiej skóry. Jednak czy jest to poprawne myślenie? Białko w diecie na masę [...]
Gotowe mięso mielone to produkt wysoce przetworzony, najczęściej z kiepskim składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia. Choć [...]
[...] zawartość powyżej 100 mg histaminy na 100 g produktu. Jak obróbka pokarmu wpływa na zawartość histaminy? W badaniach naukowych ustalono, iż: grillowane owoce morza miały wyższy poziom histaminy niż surowe lub gotowane owoce morza w przypadku mięsa: grillowanie zwiększyło poziom histaminy, podczas gdy gotowanie zmniejszyło jej stężenie w [...]
Wszyscy o tym słyszeliśmy, gdy jesz produkty sojowe to stężenie testosteronu spada, estrogenów rośnie i powstaje hormonalny rozgardiasz. Przede wszystkim, mimo wielu artykułów, nadal liczni autorzy posługują się sformułowaniami typu: „męskie” lub „damskie” hormony. Jest to rażące uproszczenie i na podobnej zasadzie można by klasyfikować np. hormon [...]
Ryż jest jedną z najpopularniejszych form węglowodanów jedzonych na świecie. W krajach azjatyckich ryż jest podstawą wielu potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost [...]
[...] problemami może mieć kluczowe znaczenie. Podsumowanie Jeśli zauważyłeś, że ostatnio Twoja pamięć nie jest już taka jak kiedyś, wówczas warto się przyjrzeć niektórym z powyższych czynników. Być może wystarczy zmienić nieco swoje nawyki, aby usprawnić pamięć i koncentrację. Musisz siebie też obserwować. Sporadyczne sytuacje zagubienia nie są [...]
Mechanizm wzrostu mięśni nadal nie został do końca poznany. Nie ma idealnego, takiego samego dla wszystkich modelu treningowego ani identycznego schematu żywieniowego. Z pewnością mamy do czynienia z osobami, które mogą mniej lub bardziej zwiększać siłę i masę mięśni. Większość ludzi należy do tej największej grupy. Niewielu ma predyspozycje [...]