Dlaczego bycie "eko" jest tak modne? W dzisiejszych czasach coraz więcej osób myśli o tym, co dostaje się do ich organizmu, skąd pochodzi żywność, którą spożywają i jakie są tego konsekwencje. Żywności ekologicznej nie znajdziemy w każdym sklepie, aczkolwiek coraz więcej z nich, reagując na potrzeby konsumentów, stara się zorganizować oddzielny [...]
Podejście do treningu kulturystycznego ewoluowało w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat. Zmieniało się również stosowanie zaplanowanej przerwy po danym cyklu treningowym. Przykładowo w książce Arnolda Schwarzeneggera „Nowa encyklopedia kulturystyki” nie znalazłem żadnych informacji na temat roztrenowania, a ogólne zalecenia dotyczące odpoczynku [...]
Bardzo często zastanawiamy się co na talerzu położyć obok mięsa, ziemniaki czy ryż? Co jest bardziej wartościowe? Jakie witaminy spotkamy w ziemniakach, a jakie w ryżu? Jakie potrawy wykonamy z ich udziałem? Poniżej zestawienie ziemniaki vs. ryż. Ponadto ziemniaki zawierają więcej kwasu foliowego, który niezbędny jest do rozwoju wszystkich [...]
[...] "American Journal of Medicine" wspomina, że statystycznie - dorosłe, w pełni zdrowe osoby, które spożywają mniej, niż wspominane 2,300 mg sodu dziennie mają aż o 40% wyższy wskaźnik śmiertelności na skutek chorób układu krążenia i sercowego niż osoby, które spożywają więcej niż 2,300 mg na dzień. Dieta o małej zawartości soli a sylwetka Z [...]
Testosteron jest hormonem kojarzonym z męskością. Jest jednym z najbardziej anabolicznych hormonów, czyli takich, które przyczyniają się do szybkiej rozbudowy naszej masy mięśniowej. Testosteron oprócz tego, że wspomaga rozbudowę naszych mięśni, przyczynia się również do utraty tkanki tłuszczowej, poprawy nastroju czy zwiększenia pewności siebie. [...]
Cytrulina to aminokwas, który zyskuje coraz większą popularność jako element suplementacji sportowej i prozdrowotnej. Cytrulina produkowana jest w organizmie i w niewielkich ilościach znajduje się w niektórych produktach żywnościowych. Przyjmowanie cytruliny w postaci suplementu skutecznie zwiększa jej poziom w organizmie. W tym artykule dowiesz [...]
Bardzo często się zdarza, że po redukcji tkanki tłuszczowej wiele osób dość szybko odzyskuje utraconą masę. Czasami w ciągu paru miesięcy, innym razem szybciej. Dlaczego tak ciężko jest nam utrzymać niższą wagę i zgrabną sylwetkę? Okazuje się, że jednym i dość mocnym winowajcą jest hormon odpowiedzialny za kontrolowanie uczucia głodu. Hormon, o [...]
Firma UA przeprowadziła kampanię wzbudzającą wiele kontrowersji. Reklamy sugerują, że sportowcy muszą biegać. Słowo athlete oznacza też atletę lub lekkoatletę. Czy tak jest w rzeczywistości? Czy specjalistów od marketingu poniosła fantazja? Solidną porcję wstrząsów otrzymuje również staw skokowy. U biegaczy współpracy najczęściej odmawiają: [...]
[...] korzyści zdrowotnych wynikających z ćwiczeń. Oto niektóre z nich. Szybszy metabolizm Jeśli wykonujesz trening o wysokiej intensywności, twój metabolizm spoczynkowy będzie wyższy przez wiele godzin po zakończeniu sesji treningowej. Kiedy wykonujesz treningi w "strefie beztlenowej", powstaje deficyt tlenu oraz inne metaboliczne zaburzenia, które [...]
[...] zawartość powyżej 100 mg histaminy na 100 g produktu. Jak obróbka pokarmu wpływa na zawartość histaminy? W badaniach naukowych ustalono, iż: grillowane owoce morza miały wyższy poziom histaminy niż surowe lub gotowane owoce morza w przypadku mięsa: grillowanie zwiększyło poziom histaminy, podczas gdy gotowanie zmniejszyło jej stężenie w [...]
Wszyscy o tym słyszeliśmy, gdy jesz produkty sojowe to stężenie testosteronu spada, estrogenów rośnie i powstaje hormonalny rozgardiasz. Przede wszystkim, mimo wielu artykułów, nadal liczni autorzy posługują się sformułowaniami typu: „męskie” lub „damskie” hormony. Jest to rażące uproszczenie i na podobnej zasadzie można by klasyfikować np. hormon [...]
[...] łatwiej. W rezultacie większość kobiet musi się nastawić na dużo cierpliwości, trening oporowy oraz dietę bogatą w białko. Mężczyznom łatwiej budować mięśnie, ponieważ mają wyższy poziom androgenów (hormonów takich jak testosteron), które są anaboliczne. Ważnym czynnikiem jest też wiek. Rozwój mięśni jest też trudniejszy dla kobiet po [...]
Wiele szczupłych kobiet marzy o zgrabnej i ponętnej sylwetce. Zazwyczaj pierwszą myślą, jaka przychodzi do głowy, która dotyczy metamorfozy, jest dieta odchudzająca, która ma sprawić, że nogi wysmukleją, brzuch będzie bardziej płaski, a ręce nie będą miały takiej wiotkiej skóry. Jednak czy jest to poprawne myślenie? Białko w diecie na masę [...]
Gotowe mięso mielone to produkt wysoce przetworzony, najczęściej z kiepskim składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia. Choć [...]
Ryż jest jedną z najpopularniejszych form węglowodanów jedzonych na świecie. W krajach azjatyckich ryż jest podstawą wielu potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost [...]
[...] problemami może mieć kluczowe znaczenie. Podsumowanie Jeśli zauważyłeś, że ostatnio Twoja pamięć nie jest już taka jak kiedyś, wówczas warto się przyjrzeć niektórym z powyższych czynników. Być może wystarczy zmienić nieco swoje nawyki, aby usprawnić pamięć i koncentrację. Musisz siebie też obserwować. Sporadyczne sytuacje zagubienia nie są [...]
Mechanizm wzrostu mięśni nadal nie został do końca poznany. Nie ma idealnego, takiego samego dla wszystkich modelu treningowego ani identycznego schematu żywieniowego. Z pewnością mamy do czynienia z osobami, które mogą mniej lub bardziej zwiększać siłę i masę mięśni. Większość ludzi należy do tej największej grupy. Niewielu ma predyspozycje [...]
Istnieje wiele silnych, wręcz niezatapialnych mitów dotyczących treningu siłowego i aerobowego. W dzisiejszym opracowaniu przyjrzymy się treningowi siłowemu i aerobowemu, ich cechom wspólnym i różnicom. Czy da się wyłonić faworyta w tej rywalizacji? Czy może poszczególne rodzaje treningu więcej łączy, niż dzieli? Według wszelkich dostępnych [...]
Zanim przejdę do konkretów, kilka słów wprowadzenia. Nie istnieją dwie takie same osoby. Porady odnoszące się do osób o unormowanej glikemii, bez zespołu metabolicznego (manifestującego się m.in. insulinoopornością), bez problemów z nadwagą lub otyłością – mogą zupełnie nie działać u ludzi cierpiących na podobne schorzenia. Wnioski i zastosowanie [...]
[...] z treningiem (zwłaszcza u początkujących lub po dłuższej przerwie) trening nie będzie dawał możliwości adaptacyjnej, przez co wzrost masy mięśniowej będzie wolniejszy wyższy wskaźnik kinazy kreatynowej świadczy o uszkodzeniu mięśni po wysiłku, jednak jak pokazują badania, im wskaźnik wyższy, tym tempo wzrostu masy mięśniowej również jest [...]