[...] a ryby są dobrej jakości. Pieczony okoń z kurkami Składniki: około 1,5 kg okonia 50 g oleju kokosowego (do smażenia) sól, pieprz 200 g kurek 400 g pomidorów 2 liście sałaty nasiona kopru 100 ml przecieru pomidorowego lub soku pomidorowego 20-25 g ksylitolu Przygotowanie: Należy oczyścić oraz obrać i wyfiletować rybę. Tniemy ją na pojedyncze [...]
Wyzwania młodego sportowca, czyli garść podpowiedzi, jak sobie radzić z wybranymi problemami. Pogodzenie aktywności sportowej, na poziomie ciut wyższym niż zupełny amator, z nauką w szkole, stanowi często trudne wyzwanie, stojące przed młodym sportowcem. Czy naprawdę chcesz, przystępować w takim stanie do swojego treningu? Wątpię! A przecież [...]
Witamina K należy do grupy czterech witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Jej odkrycie przypisuje się duńskiemu naukowcowi Henrikowi Dam, który w roku 1934 eksperymentując na kurczakach, zauważył, że jakieś do tej pory nieznany czynnik wpływa na stopień krzepliwości krwi. Tę nieznaną substancję nazwał witaminą K, od duńskiego słowa [...]
Dla osób, które nigdy wcześniej nie miały do czynienia z dietą ketogeniczną, jej rozpoczęcie i utrzymanie może być dość trudne. Smaczne posiłki nie zawsze są tutaj ułatwieniem, bowiem przestawienie się organizmu na inne źródło energii zajmuje trochę czasu i pewne czynniki fizjologiczne są nie do przeskoczenia. Dlatego też warto się dowiedzieć, [...]
[...] produkty, które sprawiają, że spożywanie ich umożliwia nam zaspokojenie zapotrzebowania na wapń w organizmie. Tymi produktami są: mak - prawie 1300 mg wapnia na 100 g nasiona chia - w 100 g produktu znajduje się go około 630 mg sardynki - około 330 mg wapnia na 100 g migdały - około 230 mg wapnia na 100 g suszone figi - około 200 mg na 100 [...]
[...] czy zapiekanek. Rośliny strączkowe są również bogate w witaminy i minerały takie jak witamina C, kwas foliowy i magnez, których potrzebuje nasz organizm. Spożywaj orzechy i nasiona Orzechy i nasiona to proste i wygodne rozwiązanie, by dodać więcej protein do naszego dziennego zapotrzebowania na ten makroskładnik. Można spożywać je samodzielnie [...]
[...] pasty do kanapek lub kawałków surowych warzyw. Nie mogło zabraknąć także hummusu. Wersja klasyczna to po prostu ciecierzyca, woda, olej rzepakowy zamiast oliwy, pasta z nasion sezamu i delikatne przyprawy. Skład sprawia wrażenie godnego uwagi, nie wiadomo jednak, co się kryje pod hasłem "mieszanka przyprawowa". Biorąc jednak pod uwagę inne [...]
Zielone dodatki mogą być nie tylko ciekawą formą urozmaicenia dania, ale też cennym źródłem witamin i minerałów. Co warto dodawać na talerz? Jaka zielenina jest mile widziana? Co w sobie kryją? Poniżej zestawienie czterech najbardziej znanych zielonych dodatków do dań na zimno i na ciepło. Wniosek Zachęcam do korzystania z tych niepozornych [...]
Jeśli chcemy w tym artykule pomówić o tym, jakie tłuszcze są najlepsze, to wpierw musimy dowiedzieć się (w największym uproszczeniu), jakie ogólnie są rodzaje tłuszczów. W tym miejscu warto wspomnieć również o tym, że wielu specjalistów poleca, aby stosunek kwasów omega-6 do omega-3, w naszej diecie był jak najbliższy wartościom 1:1. Niestety [...]
Sportowcy, w szczególności młodzi, którzy są na początku rozwijania swojego potencjału, dążą do osiągnięcia optymalnej wydolności sportowej, w związku z czym często sięgają po różnego rodzaju pomoce. Aby wesprzeć swój organizm w dążeniu do celów, wielu z nich zwraca uwagę na suplementację diety. Przed suplementacją Pamiętać należy, że każdy [...]
[...] Najlepszym sposobem na zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości błonnika jest spożywanie warzyw, roślin strączkowych, owsa, owoców, produktów pełnoziarnistych, orzechów i nasion. Są to produkty, które łatwo można dodać do każdego posiłku i z pewnością zawierają błonnik dobrej jakości, a poza nim mnóstwo innych witamin i minerałów. Najlepiej [...]
[...] EPA i DHA może zwiększać aktywność anaboliczną mięśni, czyli ich przyrost. Nasz wojownik powinien zatem swoje tłuszcze dostarczać głównie z ryb głębinowych, orzechów, nasion, olejów z nich pozyskiwanych oraz oleju MCT. Olej MCT ma ciekawą właściwość, gdyż „bardzo niechętnie trafia” do komórek magazynowych, czyli tłuszczowych, ale „bardzo [...]
Kiedyś z przekonaniem twierdzono, że określone składniki żywieniowe są główną przyczyną miażdżycy i zawałów. Jeszcze inni upatrywali źródeł chorób sercowo-naczyniowych w konsumpcji tłuszczów nasyconych, później modna stała się „walka” z cholesterolem i jego źródłami w diecie. Co zapamiętać? Istnieją kontrowersje odnośnie powiązania konsumpcji [...]
[...] jesienią, zimą i wczesną wiosną, gdy ekspozycja na promieniowanie UV jest niewystarczająca. W badaniach naukowych suplementacja olejem rybnym (kwasy omega-3), olejem z nasion czarnej porzeczki, witaminą E, witaminą C i likopenem u kobiet z łysieniem androgenowym spowodowała wzrost gęstości i grubości włosów w grupie interwencyjnej po 6 [...]
Choroba Leśniowskiego-Crohna to przewlekłe zapalne schorzenie układu pokarmowego, które dotyka miliony ludzi na całym świecie. Osoby cierpiące na tę chorobę często zmagają się z problemami trawiennymi, bólami brzucha, biegunką i utratą wagi. Skuteczną terapią może być odpowiednia dieta i suplementacja, która pomaga złagodzić objawy i poprawić [...]
Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]
Czy obserwowałeś kiedyś, jak długo po zjedzeniu posiłku ponownie jesteś głodny? Zdecydowanie za szybko? Być może warto przeanalizować skład tego posiłku. Wiele badań wskazuje, że sytość posiłków zależy nie tyle od samej wartości kalorycznej, ale też od wartości odżywczej. Jedne składniki są bardziej sycące, inne mniej. Podsumowanie Białka [...]
Żeby zdrowo jeść, nie trzeba wcale wielkich wyrzeczeń, wysiłku czy nawet specjalistycznej wiedzy. Łatwo jest wzbogacić swoją dietę o odżywcze produkty. Należy uwzględnić warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze itp. Wszystkie te produkty są łatwo dostępne, a i świadomość społeczeństwa jest na tyle duża, że nie jest to wcale takie [...]
Jeszcze całkiem niedawno często mówiło się, że nasz dzień dzieli się na 3 równe części: 8 h pracy, 8 h odpoczynku, 8 h snu. Jednak w obecnych czasach, dla większości z nas, te proporcje zostały zdecydowanie zachwiane. Więcej czasu poświęcamy na pracę, mniej czasu mamy na odpoczynek i dla rodziny. Znacznemu skróceniu uległ również czas przeznaczony [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru żelaza, którego zapasy w organizmach wegan, jak dowiodły badania, są średnio niższe w porównaniu do osób wzbogacających swoją dietę o produkty pochodzenia zwierzęcego. Najlepsze rozwiązania Jako dobre rozwiązanie [...]