Odżywki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o formę i swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich [...]
[...] w składniki odżywcze. Moc błonnika Istnieją dowody na to, że błonnik nierozpuszczalny jest bardziej sycący i bardziej ogranicza głód niż błonnik rozpuszczalny. Ponadto nasiona po zmieszaniu ich z wodą tworzy żelową substancję. Możesz to sam zobaczyć, dodając wodę do nasion chia i odstawiając je na kilka minut. Zauważysz, że wytworzyła się [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]
[...] mięso, ryby, jaja i odżywki białkowe, nie powodują nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi, ponieważ nie zawierają węglowodanów. Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku nasion roślin strączkowych i nabiału, które mogą zawierać pewne ilości cukrów. Jednakże spożywane w odpowiedniej ilości i w połączeniu z innymi produktami, nie powinny one [...]
[...] którego producenci dodają do pieczywa chrupkiego, by wzmocnić jego kolor oraz smak. Z tych mniej kontrowersyjnych składników w pieczywie znajdziemy różnego rodzaju nasiona, ziarna, pestki czy płatki bądź otręby. Zdecydowanie łatwiej znaleźć pieczywo chrupkie z dobrym składem niż tradycyjny chleb, gdyż do wyrobu chrupkiego pieczywa nie [...]
[...] ładowań węglowodanami, aby wspomóc osiągane wyniki. Naukowcy z Uniwersytetu w Alabamie postanowili sprawdzić, jak w kwestiach odżywczych sprawdzi się zastosowanie koktajlu z nasion chia i czy wpłynie to na możliwości treningowe sportowców wyczynowych. Wnioski Zastosowanie dodatkowych kalorii z chia w przypadku sportowców wytrzymałościowych, [...]
[...] związane z przyjmowanie kwasów tłuszczowych omega-3 dla zdrowia człowieka zostały dobrze udokumentowane w niezliczonych badaniach. Kwasy omega-3 możemy czerpać z tłustych ryb morskich, orzechów włoskich, siemienia lnianego, nasion chia, soi i warzyw liściastych. Warto jednak wspomóc się dodatkowo suplementacją wysokiej jakości kwasów omega 3.
Kanadyjscy dietetycy przeprowadzili badanie, którego wyniki pokazały, że spożywanie codziennie kilku łyżek nasion chia może wzmocnić efekty lekkiej diety redukcyjnej. Lekkiej, czyli rozsądnej, w której spożywa się do 500 kcal mniej, niż wynosi zapotrzebowanie. Wyniki badania zostały opublikowane w Nutrition, Metabolism & Cardiovascular [...]
Czy wiesz, czym są nasiona chia? Niech Cię nie zwiedzie ich niepozorny wygląd. Nasiona chia to prawdziwy miks składników odżywczych. Zawierają mnóstwo niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, przeciwutleniaczy, magnezu, błonnika, cynku, wapnia i wielu innych składników odżywczych. Zacznij dodawać nasiona chia do swojej diety i czerpać z tego [...]
[...] jest to ważne podczas diety redukcyjnej. Chrom najkorzystniej przyjmować wraz z posiłkiem zawierającym dużą ilość węglowodanów. Kofeina Kofeina, którą można pozyskiwać z nasion kawy, guarany, ale także syntetyzować sztucznie w laboratorium, jest chyba jednym z najbardziej wielokierunkowo działających suplementów, wspierających wysiłek osoby [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru koenzymu Q10, który uznawany jest za składnik witaminopodobny, czyli związek niezbędny do życia, częściowo wytwarzany w naszym organizmie, częściowo zaś uzupełniany z pożywienia. Kwestia witaminy K2 Z uwagi na [...]
[...] wybieranie produktów mniej przetworzonych, zdrowych źródeł tłuszczu, np. oliwy z oliwek, oleju lnianego, oleju rzepakowego, migdałów, orzechów, kiełków oraz nasion, warzyw i owoców. Poza tym osoby, które są świadome tego, jak się odżywiają, ogólnie mogą prowadzić zdrowszy tryb życia, częściej być aktywne fizycznie, unikać [...]
Kwasy omega-3 słyną ze swojej wszechstronności, jeśli chodzi o działania prozdrowotne. Chociaż nie wszystkie mechanizmy stojące za tym są dobrze poznane, to jednak w dietach typu zachodniego, które powszechne są nie tylko na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało. OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i [...]
W ostatnim czasie zauważyć można coraz większy odsetek ludzi, którzy świadomie rezygnują z jedzenia mięsa i przechodzą na wegetarianizm. Dieta wegetariańska eliminuje z diety wszystkie lub tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianizm nie jest też jednostronnym rodzajem diety. Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a [...]
[...] na niemal całym świecie. Jeszcze kilka lat temu w sklepach dostępne były tylko pojedyncze produkty konopne zawierające CBD, takie jak susz składający się głównie z łodyg i nasion i ubogi w substancje aktywne, a sięgali po nie przede wszystkim fani konopi w ogóle, nie tylko włóknistej. Z czasem potencjał kannabidiolu został odkryty na nowo. [...]
[...] Zjeść w formie sałatki. Pomarańczę można dołożyć do sałatki, można również zjeść osobno. Posiłek 4 150 g awokado 250 ml mleczka kokosowego 40 g szpinaku 120 mg banana 30 g nasion chia woda szczypta cynamonu 20 g wiórków kokosowych Wszystkie produkty należy zblendować, dodać odpowiednią ilość wody, aby móc wypić to w formie szejka. Posypać [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
[...] weźmiesz do ręki pierwsze, co wpadnie Tobie w ręce/do głowy. Trudno będzie się oprzeć pokusie, a wydasz dodatkowe pieniądze. Miej zawsze pod ręką mieszankę orzechów i nasion (np. popularną studencką) czy też gorzką czekoladę (zawartość kakao >80%). Ważne, abyś w zdrowy i tani sposób zaspokoił ewentualny napad głodu. Białko możesz [...]