[...] dla wegan, ponieważ oferuje szereg korzyści zdrowotnych ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Zawiera 15,4 g błonnika na 100 g. Orzechy i nasiona o wysokiej zawartości prebiotyków Migdały Migdały są bogate w błonnik pokarmowy i są dobrym źródłem prebiotyków. Zawierają 12,5 g błonnika na 100 g. Kolejną korzyścią [...]
Kasze coraz częściej goszczą na naszych stołach. Na sklepowych półkach jest ich kilka rodzai, każdy zatem może znaleźć odpowiednią dla siebie. Wszystkie są na swój sposób bardzo wartościowe, zawierają sporo błonnika, białka i witamin oraz minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Od pewnego czasu używanie ich w [...]
GMO budzą postrach, jeszcze większy niż szczepionki, pszenica i słodziki. W Europie na najsilniejszy opór napotykają w Wielkiej Brytanii, Austrii, Włoszech, na Węgrzech, w Grecji i Francji. Do tej pory prawie wszystkie zarzuty wysuwane pod adresem słodzików czy szczepionek okazały się sfabrykowane, częściowo prawdziwe lub kompletnie fałszywe. W [...]
[...] do zastosowania jako składnik zupy czy sosu do posiłku. Produkcja soku pomidorowego zaczyna się od rozdrobnienia miąższu świeżych pomidorów, po oddzieleniu skórek i nasion. Wydłużenie przydatności do spożycia takiego soku uzyskuje się metodą pasteryzacji. Często dodaje się do soku odrobinę soli. Spotykane są również dodatki ziół, [...]
W Polsce niesłychanie popularne są szkodliwe dla zdrowia i wyglądu sylwetki trendy. Doskonale przyjęły się u nas: siedzące spędzanie czasu (telewizja, komputery, tablety, smartfony), nieaktywność fizyczna, picie alkoholu, palenie klasycznego tytoniu i wdychanie nowych wyrobów (e-papierosy), wykonywanie tatuaży (kancerogeneza), przekłuwanie skóry [...]
W diecie sportowców i osób dbających o sylwetkę są częstym gościem, bo jak wiadomo, zawierają mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych dla naszego organizmu, ponadto bogate są w kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, a także są bardzo dobrym źródłem białka. Niżej porównanie pod względem ceny, dostępności oraz walorów odżywczych: orzechów włoskich, [...]
[...] marynaty. Służą do obsmażania, smażenia, grillowania czy pieczenia potraw zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Oleje są produktem procesu ekstrakcji i tłoczenia. Pochodzą z nasion i orzechów, takich jak słonecznik, migdały, orzechy włoskie, oliwki, awokado, kokos i wiele innych. Każdy rodzaj oleju ma swój własny skład chemiczny, co oznacza, że [...]
[...] to najzdrowszy model żywieniowy. Dieta plant-based: zachęca do spożywania pokarmów roślinnych w nieprzetworzonej formie, zwłaszcza warzyw, owoców, roślin strączkowych oraz nasion i orzechów (w mniejszych ilościach). Dieta ta ogranicza produkty pochodzenia zwierzęcego. Niezależnie jednak od tego, czy dane produkty są dozwolone, czy zakazane, to [...]
[...] najlepszych na to przykładów jest ostropest plamisty, którego zastosowania w dietetyce i fitoterapii są bardzo specyficzne. Stosować go można zarówno pod postacią suszonych nasion, jak i suplementów zawierających ekstrakt z nasion, bogaty w związki bioaktywne. Czy ostropest jest bezpieczny? Profil bezpieczeństwa ostropestu plamistego jest [...]
[...] osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, nasiona i oleje z nasion, np. z kiełków pszenicy. Podsumowanie Ryzyko niedoborów składników odżywczych rośnie wraz z wiekiem z powodu różnych czynników. Często jest gorsze [...]
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
[...] Dla tych, którzy szukają szybkich rozwiązań, dobrym pomysłem będą koktajle. Połączenie owoców, kefiru i odżywki białkowej lub serka wiejskiego z dodatkiem orzechów, nasion lub wiórków kokosowych oraz płatków, kasz lub otrąb stanowić będzie smaczny i sycący posiłek. Na podstawie: [...]
[...] E, powinniśmy korzystać z tych, które są tłoczone na zimno. Dużo lepszym rozwiązaniem dla osób trenujących jest wykorzystanie migdałów, orzechów laskowych, a nawet zarodków nasion zbóż i kiełków. Zawartość witaminy E w 100 g poszczególnych produktów żywnościowych: mniej, niż 0,5 mg - mleko i produkty mleczne, produkty zbożowe (kasze: jaglana, [...]
Mleka, a właściwie napoje roślinne są coraz częściej spożywane nie tylko przez osoby z nietolerancją laktozy, ale też wegan i osoby aktywne fizycznie, które kupują je dla smaku. Producenci wyszli konsumenckim oczekiwaniom naprzeciw, dlatego dostępne są różne rodzaje napoi. Co powinno, a czego nie powinno zawierać dobre mleko roślinne? Czy roślinne [...]
Węglowodany, jak wiadomo, są bardzo wartościowym źródłem energii. Rzec można, że głównym. Komponując posiłki, bardzo często bywa tak, że nie wiemy, na co się zdecydować. Kasza czy ziemniaki? Sięgnąć po coś tradycyjnego czy bardziej wyszukanego? Zazwyczaj wybór pada na tradycję, bo przecież z ziemniakiem niewiele trzeba robić. Poniżej zestawienie [...]
[...] ziarenka, które pęcznieją pod wpływem wilgoci, pozwalając na piękne warstwowe desery. Oczywiście poza walorami wizualnymi dostarczają one wielu korzyści zdrowotnych. Czym są nasiona chia? Nasiona chia pochodzą z pustynnej rośliny salvia hispanica należącej do rodziny jasnotowatych. Uważa się, że pochodzą z ameryki środkowej, gdzie nasiona miały [...]
[...] prowansalskimi oraz solą himalajską. Posiłek 2 50 g mleczka kokosowego (stała część) 100 g szpinaku, 120 g banana, woda, która pozostała z mleczka, odrobina wody, 20 g nasion chia Wszystkie składniki blendujemy ze sobą tak, aby powstała gęsta masa. Można dodać świeżej mięty do smaku. Posiłek 3 150 g piersi z kurczaka, 60 g kaszy gryczanej [...]
[...] o nadmiarze kalorii. Jednak znamy przecież znacznie lepsze, a przy okazji bardziej odżywcze, pokarmy/produkty, również cechujące się wysoką gęstością kaloryczną. Orzechy i nasiona są znakomitym przedstawicielem takich produktów. Zawierają bogactwo mikroelementów, a przy okazji dostarczają dużą ilość kalorii. Ze względu na to, że nie zajmują [...]
[...] choliny, jeśli mamy do wyboru lecytynę. W sklepach z suplementami oraz w aptekach znajdziemy z łatwością preparaty zawierające lecytynę, którą najczęściej pozyskuje się z nasion soi. Rzadziej można spotkać lecytynę pochodzącą z nasion słonecznika czy jajek. Choć jajka oraz soja, u części społeczeństwa, mogą być przyczyną pojawienia się [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]