mąka z płatków owsianych,jajka,jabłko,banan,odzywka białkowa i troszkę proszku do pieczenia /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/44a3d605eec14d0f9ad99f82a5c975fc.jpg
Moja pizza. Ciasto: Mąka żytnia typ 1150 Nasiona słonecznika Płatki owsiane Oliwa /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/dbb20650974a40ebb5101e7ba19e09b0.jpg Zmieniony przez - tyxck w dniu 2014-12-14 15:28:18 /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/e37aa1cc9d844257b88b01d38ea67bee.jpg Zmieniony przez - tyxck w dniu 2014-12-14 15:32:36
Brak inspiracji w ten deszczowy dzień, dobrze, że w pobliżu był Kenny. Ta kroma to nowy eksperyment, zmielone migdały w stosunku 1:1 z mąką kokosową złączone kleikiem z lnu i chia, niestety bardzo kruchy, trzeba dopracować :D /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/23f07c7c548141a3bfacf497bfd881a8.jpg
Właśnie skończyłem śniadanie, dziś test omleta pół na pół (płatki owsiane+mąka razowa żytnia typ 2000. /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/d2bbfe5c8c0c445d82f89710e86e4e4e.JPG
Greku, podpowiedz jak zrobiłeś taką piękną marynatkę! :) To rozmełtane jajka z odrobinką mleka i soli. A panierka to wymieszana mąka z bułką tartą. Moczysz w jajcu i przesolidnie 500 razy obtaczasz w mące. Smażysz grzbietem do góry, a pózniej przerzucasz na odwrót i wjeżdżasz z przykrywką. Taka sytuacja :-) 8-)
%-) Robiłeś z mąką czy bez? bo mi się coś rozwalały na patelni a posmarowałem oliwą ;/,ale bez słodzika w tym twarogu to bym tego nie ruszył nawet %-) nie używałem mąki tylko zmielonych płatków owsianych ;) patelni też niczym nie smarowałem /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/3dbb5fa957f641439226e2a4ebea4d71.jpg Zmieniony przez - FrenchKiss w dniu [...]
Pierś z indyka (mielona) warzywa "po meksykańsku" ryż pasta chili placek - jajka, mąka owsiana, mleko /SFD/Images/2015/4/11/aa9e3601b94c494897aca60c169f50ca.jpg /SFD/Images/2015/4/11/bf40d39eb3564d878b599f6d9d0d5345.jpg /SFD/Images/2015/4/11/0c10a2f79d7442fbb48c3e9c8299f654.jpg /SFD/Images/2015/4/11/e3a09d534157472d8effc8c23a64efe9.jpg
Co do chleba bo powstal taki ladny przepis. To tylko dopisze wersje dla leniwców Starczy zmieszać po równo maki żytniej i cieplej wody codziennie tak samo dodajac i mieszając i zakwas sie zrobi, dla niecierpliwych dodanie bakterii probiotycznych przyspieszy proces a dalej juz idzie zakwas karmimi i dolewamy wody i tak codzinnie. Chleb tez banał, [...]
A no to kolejne pytanie, które się nasuwa. Chlebek ma być razowy - wiadomo. Ale TYLKO żytni razowy czy mieszany albo pszenny też git, byle była mąka tym 2000? Rozjaśnijcie proszę ciemnocie we łbie :-)
[...] ani żadnej regulacji, ale dał radę. Piekłam ok. godziny. Potem po wyłączeniu postał jeszcze w piekarniku. Wyszedł genialny :) Lekko mokry w środku (bo jednak razowa mąka ciężka jest i zawsze będzie chleb gliniasty), ale nie klei się tak jak mój pierwszy ;-) Zostawiłam na noc do przeschnięcia, następnego dnia można już jeść. Pycha :-)
[...] zbite, chyba zależy ile dodasz mąki. Ja robiłam zaczyn w sumie w trzech fazach z ok. 300 g mąki i potem ciasto właściwe - dodałam ok. 0,5 kg mąki. Odnośnie pytań - fakt, mąka razowa jest dosyć ciężka, ja nie dodaję nic, lubię taki zbity chleb. Ad. 2 - u mnie skórka jest twardsza niż chleb w środku, ale nie jakoś tragicznie twarda, da się ją [...]
miałabys za duże zakwaszenie i Twój chleb byłby niesmaczny, przyjmuje sie, że przy chlebie żytnim zakwasu powinno byc nie więcej niż 50 % w stosunku do maki, przy chlebie pszennym do 25 % zakwas reszta mąka zakwas albo do zlewu, albo upiecz dwa chleby drugi możesz zamrozić :)