DIete wstaw z podziałem na posiłki Na pewno brakuje tłuszczy Źródła tłuszczy: tłuste ryby, olej lniany, jajka, oliwa z oliwek, orzechy, masło, olej kokosowy i wiórki, sery podpuszczkowe, olej rzepakowy, awokado, nierafinowany olej rzepakowy Tempo odchudzania wg mnie ok, im wolniej tym lepiej, mniejsze straty w mięśniach i metabolizmie
dobrze kombinujesz, ale zamiast białka i carbo możesz robić szejki np. białko: twaróg/serek wiejski, węgle: owoce, płatki jaglane, owisiane, ryżowe, tłuszcz: olej kokosowy/masło orzechowe/awokado albo białko jako źródło białka a węgle i tłuszcz z tych produktów podanych przeze mnie
[...] że przyjęta strategia żywieniowa kuleje i opiera się na przesądach, ze zdrowy posiłek, to posiłek beztłuszczowy. Wrzuć całą dietę do oceny. A co do podsmazania krewetek sprawdzi się i oliwa i masło klarowane, olej kokosowy równiez plus czosnek, chilli a do dekoracji posiekana natka pietruszki. Zmieniony przez - deja vu w dniu 2017-08-11 06:01:57
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
nie rodzielaj żółtka od jajka, dawaj całe podbij tłuszcze do min,. 1 g na kg Źródła tłuszczy: tłuste ryby, olej lniany, jajka, oliwa z oliwek, orzechy, masło, olej kokosowy, sery podpuszczkowe, olej rzepakowy jogovita to nie posiłek i odpada więcej warzyw, bardziej smaznie jedz. Sam twaróg to słaby posiłek
[...] się te oleje nie nadają. poza tym podbijac kalorie należy tym makro, którego mamy w dobowym zapotrzebowaniu za mało, wiec jeśli piszesz np. o gainerze i rzeczywiście masz braki w węglach to nie możesz podbic kalorii tłuszczami, tylko wlasnie węglowodanami. zrodla tłuszczu w diecie to oleje zimnotłoczone, orzechy, olej kokosowy, tłuste ryby, etc
[...] 2000kcal to chyba będzie za mało. Zacząłbym od większego pułapu i zmniejszał co tydzień o 100 jeżeli nie będzie spodków. Dodatkowo przydałby się trening siłowy. Odnośnie samej diety, zdecydowanie za mało tłuszczu, przynajmniej 1g/1kg masy ciała. Dodaj orzechy, oliwę z oliwek, olej kokosowy. Zmieniony przez - Yurati w dniu 2016-08-01 13:14:50
[...] poziomie kalorycznym rzedu 4500-5000 kcal (naturalne) wiec leogicznym jest ze podbijalem glownie z tluszczow - wybieraj te zdrowe kombinacje olej z oliwy (extra vergin), kokosowy, Slawek Ambroziak lubi tahini, dalej: naturalne maslo orzechowe oraz oczywiscie olej MCT stopniowe dodawanie kalorii jest bardzo dobra taktyka - obserwuj postepy [...]
@góra-forte W mojej diecie też jest sporo oliwy z oliwek. Ale należy pamiętać, żeby te jednonienasycone aż zanadto nie przeważały. Nasycone są cholernie ważne dla zdrowia, czego wiele osób nie wie. A nasyconych w oliwie jest tyle, co kot napłakał. Olej kokosowy, masło, śmietana, tłuste sery, etc. służą pomocą.
Tak jak powiedziałeś lniany/ tran, oliwa z oliwek. Warto dorzucić MCT (olej kokosowy jest źródłem MCT, ale w temp. pokojowej ma postać stałą), szczególnie przed treningiem. Z rzepakowym ostrożnie. Nie ma co przeginać w żadną stronę, ważne są proporcje kwasów tłuszczowych, nie tylko ilość. Jeśli chodzi o mieszanie oliw to nie widzę sensu, chyba że [...]
jak dodasz kcal to i BTW się zmieni. %-) ale białko może zostać. ;-) Urozmaicenie czyli nie sama pierś, ryż, owsiane, twaróg i oliwa, a wołowina, wieprzowina, chude i tłuste ryby, kasze wszelkiego rodzaju, awokado, oleje, masło, smalec, kokosowy itp, itd.
ja do smażenia używam tłuszczy w sprayu, nie wyobrażam sobie gotowania bez puszki obok, masz teraz mnóstwo różnych rodzajów w postaci smaków, jak potrawa się do tego nadaje to na suchej patelni, a jak potrzeb trochę tłuszczu npormalnego do najlepiej do smażenia nadają się smalec, olej kokosowy, masło klarowane
[...] i w dość wysokiej temperaturze. Chociaż jeśli jest to marynata z dodatkiem ziół i przypraw, to antyoksydanty w nich zawarte częściowo na pewno niwelują szkodliwe zmiany zachodzące w oleju pod wpływem temperatury. Lepszy jednak byłby typowy tłuszcz odporny na wysokie temperatury i dłuższą obróbkę, jak olej kokosowy, smalec, masło klarowane.
[...] akurat go lubię, więc kupuję mimo to. Gwoli sprawiedliwości, trzeba jednak dodać, że takie same wątpliwości można mieć kupując jakikolwiek inny tłuszcz - olej lniany, oliwę, kokosowy, smalec, masło itd. Jedno to napisy na etykietach, a drugie - z jakich surowców i w jaki sposób (przyjazny wartościom odżywczym bądź nie) został on wyprodukowany... [...]
Przeczytajcie co pisze na opakowaniu, najczesciej jest napisane, ze do stosowania na zimno i smazenia ale krotkotrwalego. Do smazenia tluszcze nasycone typu olej kokosowy, palmowy, smalec. ______ Kawosz ____________________________ Kucharek w Jadlodalni Zajrzyj i moze cos dopisz: http://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=114662
@koles08 Olej kokosowy w temp. pokojowej jest w stanie skupienia stałym, więc do kielona go sobie nie wleje, dopiero po podgrzaniu/rozpuszczeniu - ale kto by się w to bawił, w dodatku pilnując temp. aby tego tłuszczu nie przegrzać i nie zniszczyć tego co wartościowe. Widzę, że KLINKU mnie uprzedził ;] Zmieniony przez - meriadoc w dniu 2009-05-18 [...]
[...] a olej rzepakowy nierafinowany tłoczony na zimno, salvadori jest ok pod względem pozyskiwania, ale sam smak mnie odrzuca, nie smakuej jak prawdziwa oliwa, jednak jeśli Ci smakuje to ok takie źródła polecane : Źródła tłuszczy: tłuste ryby, olej lniany, jajka, oliwa z oliwek, orzechy, masło, olej kokosowy, sery podpuszczkowe, olej rzepakowy
[...] Można odjąć białka z posiłków troche i wrzucić coś na noc , ale nie musisz . rozkład makro fajnie wygląda jak na początek . Dorzuć suplementację omega 3. Co do smażenia olej kokosowy moze być :) . Co do smażenia na oliwie z oliwek to sam nie wiem jak to w końcu jest . Ja osobiście smażę na niej , oliwa też jest potrzebna w diecie jeśli chodzi o [...]