[...] a olej rzepakowy nierafinowany tłoczony na zimno, salvadori jest ok pod względem pozyskiwania, ale sam smak mnie odrzuca, nie smakuej jak prawdziwa oliwa, jednak jeśli Ci smakuje to ok takie źródła polecane : Źródła tłuszczy: tłuste ryby, olej lniany, jajka, oliwa z oliwek, orzechy, masło, olej kokosowy, sery podpuszczkowe, olej rzepakowy
[...] wybierałbym kaszę, ziemniaki, ryż, płatki owsiane, a chleb i makaron jadł okazyjnie. Owoce rano i potreningu, ale nie wyłącznie owoce , max 100kcal z owoców będzie optymalnie W okołotreningowych posiłkach ograniczasz tłuszcze. Wybierasz zdrowe źródła, takie jak mięso, jajka, oliwa z oliwek, olej kokosowy, orzechy A ten Twój koktail proteinowy %-)
no i fajnie. smazenie na smalcu jest akurat najzdrowsze chodzi o to ze jest to tluszcz w formie stalej, naturalny, bez ingerencji czlowieka alternatywa jest olej kokosowy ktory ma tez wysoki stopien utleniania jak smalec. jednak wydaje mi sie ze to nie bedzie dobre do jajecznicy. a co do oliwy to chodzi o to zebys nie doprowadzil do dymienia jej [...]
Problem w tym, że nie mowa tutaj o produktach z górnej półki, co dziennie dziki ryż, czy wołowina, olej kokosowy nierafinowany, orzechy macadamia i piniole...No, nie ;-) Chodzi o to, że na samej kurze, ryżu i brokule przysłowiowej diecie z lat 90...kulturyści badania mieli kiepskawe. Więc pytanie, czy zdrowy tryb życia to tylko trening na 100%. [...]
Jest mnóstwo rodzai mięs, które możesz spożywać. Zdrowe tłuszcze to nie tylko orzechy włoskie. Orzechy ( migdały, nerkowca i.t.p ) nasiona, olej lniany, kokosowy, awokado.
W diecie masz za dużo białka. Spokojnie można go zmniejszyć. Również zbyt duży udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie bazuj na samych orzechach. Olej kokosowy, oliwa, jaja, tłuszcze z ryb, mięs.
Brakuje nasyconych kwasów tłuszczowych: masło, olej kokosowy, wieprzowina. Brakuje również omega 3: tłuste ryby morskie. Masło orzechowe to produkt, który można zjeść okazyjnie, a nie stale. Zamiast owoców suszonych lepiej dać świeże.
Tłuszcze nie trzymane w szczelnych opakowaniach utleniają się- najlepszy przykład olej lniany. Olej kokosowy jest dla kontrastu dużo bardziej stabilny, ale nie wiem jak zakwalifikować same wyrafinowane mct z oleju palmowego. Teoretycznie nie powinno być żadnego problemu, ale spytać nie zaszkodzi.
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] Ja miesiączkuje normalnie, ale jem też kilkadziesiąt gramów tłuszczy więcej od Ciebie. Z dobrych żródeł tłuszczu masz np: migdały, nerkowce, oliwę na zimno, do smażenia olej kokosowy lub masło klarowane. A czemu nie jesz normalnego masła takiego jak np osełka? I napewno nie polecałabym jeść cały czas kurczaka, tylko np udziec z indyka czasami [...]
Omega 3 -około 1-3 g ( EPA, DHA) Możesz dodać z kilka łyżek oleju lnianego to będzie źródło ALA Dodałbym jajka, i jeszcze jakiś olej kokosowy np. Orzechy też ok Ryby i tak są mocno przetworzone, tam omega -3 mało.
[...] ile jakiego rodzaju tłuszczów (omegi, nasycone itp) mają w sobie określone produty? Chodzi mi głównie o tran, omege3, olej lniany, jaja, orzechy, sery, ryby i ten olej kokosowy faktycznie będzie dobrym uzupełnieniem Zmieniony przez - Disciple w dniu 2016-09-11 16:58:35 PS: A mleczko kokosowe ma sens? [...]
Białko na redu liczy się na beztłuszczową masę ciała wrzuciłabym tutaj max 190g, około 90-100tłuszczy reszta węgle. Słonecznik do czasu do czasu, raczej orzechami zastąp, wrzucaj też awokado, tłuste mięsa, olej kokosowy, masło klarowane. Zmień makro w ustawieniach dziennika.
Tłuszcze minimum 1g/kg masy ciała. Nie tylko olej kokosowy. Istotne są proporcje kwasów tłuszczowych. U Ciebie nie ma w ogóle omega 3. Wklej również kilka innych dni diety. Odnośnie aktywności to wrzuć może jeszcze przed treningiem aeroby, żeby było 10 razy w tyg. %-) Aeroby 1 raz w tyg. i raz interwały. Następnie stopniowe zwiększanie aktywności [...]
[...] jak od razu wszystkiego ludziom zacznę zakazywać i narzucać tak jak "powinno być" to z doświadczenia taka osoba machnie ręką i będzie robić dalej tak samo. Na początek olej kokosowy + wegeta, a potem można eksperymentować z przyprawami. Osobiście nie używam wegety, ale wiem że jest to po prostu wygodne, a niektóre osoby z wygody nie zrezygnują [...]
[...] jak od razu wszystkiego ludziom zacznę zakazywać i narzucać tak jak "powinno być" to z doświadczenia taka osoba machnie ręką i będzie robić dalej tak samo. Na początek olej kokosowy + wegeta, a potem można eksperymentować z przyprawami. Osobiście nie używam wegety, ale wiem że jest to po prostu wygodne, a niektóre osoby z wygody nie zrezygnują [...]
[...] na światło, tlen i temperaturę. Pod wpływem ogrzewania tych tłuszczy reagują one z tlenem i powstają toksyczne dla nas związki. Kwas oleinowy z oliwy z oliwek posiada jedno wiązanie podwójne, dzięki czemu może być poddany umiarkowanej obróbce termicznej. Olej kokosowy zawierający głównie tłuszcze nasycone nadaje się dlatego do smażenia najlepiej.