SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

czerwone

  • Coraz częściej w Internecie spotyka się twierdzenia, które nie są podparte żadnymi faktami. Czasem „rekomendacje” np. dotyczące stosowania witamin, tworzy bujna fantazja różnorakich autorów. Niesamowite właściwości przypisuje się witaminie B12. Kiedyś niektórzy sportowcy stosowali domięśniowe iniekcje, które miały poprawiać wytrzymałość czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1440 Data: 2021-04-12 17:00:51
  • Cynamon to pyszna przyprawa o silnym działaniu przeciwutleniającym. Kilka kontrolowanych badań wykazało, że cynamon może obniżać poziom cukru we krwi i poprawiać wrażliwość na insulinę. Długoterminową glikemię zazwyczaj określa się mierząc hemoglobinę A1c, która odzwierciedla średni poziom cukru we krwi w ciągu 2-3 miesięcy. Skąd się biorą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9058 Data: 2019-09-13 09:00:59
  • Kiedy zaczynasz spotykać się z kimś nowym, łatwo jest zgodzić się na wszystko. Ona lubi wino? On też je pije! On serwuje bajgle z masłem orzechowym na niedzielne śniadanie? Ona chętnie je zjada! Jedno preferuje białą kawę z odrobiną cukru? Drugie też zaczyna taką pić. Kiedy zagubisz się w błogości nowo odkrytej miłości, ciężko jest powiedzieć NIE [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11125 Data: 2019-09-29 13:08:09
  • [...] zmiennego narażenia na stres, ekspozycji na promieniowanie UV, promieniowanie elektromagnetyczne itd. Niemniej od wielu lat, dzięki pracy naukowców z IARC wiemy, iż mięsa czerwone i wysoko przetworzone mają potencjał rakotwórczy, więc najlepiej jest ich unikać. Referencje: Weller M. Vegetarian diets and cancer risk [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1384 Data: 2022-08-17 06:28:33
  • Różne rodzaje raka stały się prawdziwą plagą XXI wieku. Co roku eliminują przynajmniej 10 milionów ludzi, w tym ponad 608 tysięcy w USA (na 1,9 mln nowych przypadków odnotowywanych każdego roku w Stanach Zjednoczonych). Czy naturalny polifenol resweratrol, występujący w winogronach, winie, orzeszkach ziemnych i suplementach diety ma wpływ na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 802 Data: 2022-11-22 09:55:52
  • Zainteresowanie pulsoksymetrem znacznie wzrosło na skutek pojawienia się epidemii. Badanie, które wskazywało nam poziom tlenu we krwi, było jedną z metod diagnozy, informacją - czy mamy problemy z kondycją płuc. Urządzenie na rynku istnieje jednak już od bardzo dawna i może być ciekawym gadżetem również w kontekście treningowym. Z artykułu dowiesz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 933 Data: 2023-03-01 14:29:26
  • Większość osób podczas treningu skupia swoją uwagę głównie na ilości powtórzeń w serii, samej ilości serii czy obciążeniu, jakie stosowane jest w danym ruchu. Jednak istnieje jeszcze tempo wykonywania powtórzeń, którym również możemy manipulować. Tempo wykonywania serii będzie wpływało bezpośrednio na to, jak długo ciężar będzie oddziaływał na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 656 Data: 2024-01-25 13:46:10
  • [...] na insulinę. W badaniach Dong HU. i wsp. wykazano, iż u ludzi podawanie 1-1,5 g berberyny dziennie miało silny wpływ na obniżenie HbA1c (glikozylowanej hemoglobiny). Krwinki czerwone mają okres życia szacowany na 120 dni, dlatego glikowana (glikozylowana) hemoglobina jest użytecznym testem pokazującym długookresową glikemię w ustroju człowieka (w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1108 Data: 2021-05-10 09:33:37
  • [...] po 36-48 h od ostatniego posiłku (kwasy tłuszczowe służą jako źródło energii i np. mogą zasilać powstawanie glukozy, której potrzebują w pewnym stopniu mięśnie, ale bardziej czerwone krwinki i mózg). U diabetyków stężenie glukagonu po posiłku nie spada! I faktycznie, u osób zdrowych cynamon promował fizjologiczny poposiłkowy spadek stężenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2178 Data: 2022-12-12 12:04:01
  • Choroba wieńcowa jest odpowiedzialna za dużą śmiertelność i zachorowalność na całym świecie. Płytki krwi biorą udział w rozwoju miażdżycy, a zmniejszenie aktywności płytek za pomocą leków zmniejsza częstość występowania i ciężkość choroby. Aspiryna - korzyści i ryzyko Aspiryna bywa stosowana w profilaktyce (bądź leczeniu) zawału serca oraz udaru [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1827 Data: 2021-08-29 10:51:38
  • Tarczyca jest niewielkim gruczołem, który znajduje się w okolicach szyi i posiada kształt zbliżony do "motyla". Pomimo że jest ona mała, odpowiada za bardzo ważne funkcje, wpływając m.in. na tempo pracy serca i tempo metabolizmu. Tarczyca odpowiada również za proces termogenezy, jak i wykorzystanie składników pokarmowych diety.  Co warto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3375 Data: 2020-06-12 17:19:15
  • [...] kilka kroków, aby znacznie zmniejszyć narażenie na te związki. Zanim rozpalisz grilla, poznaj kilka istotnych faktów, aby zminimalizować ryzyko zachorowania. Ogranicz/unikaj czerwonego mięsa i mięsa przetworzonego Jeśli często grillujesz staraj się unikać przyrządzania i spożywania czerwonego mięsa. Badania wykazały, że czerwone mięso wiąże się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 952 Data: 2022-05-02 08:06:06
  • 5 warzyw, które warto dołączyć do diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] uszkodzeniem i śmiercią. Bogaty jest również w kwas chlorogenowy, który działa antyoksydacyjnie. Jest więc warzywem wszechstronnie działającym na organizm człowieka. Buraki czerwone Buraki to warzywa, które dobroczynnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Bogate są w azotany, czyli substancje, które wpływają na ilość syntezy tlenku azotu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4713 Data: 2017-06-14 08:24:33
  • Dużo mówi się o pokarmach, które szkodzą naszym zębom. Do produktów, które silnie przebarwiają szkliwo zębów zaliczyć możemy kawę, herbatę, czerwone wino. Dużo rzadziej mówi się o pokarmach wykazujących przeciwne działanie. Czy takie produkty istnieją? Jeśli tak, to co jeść i pić, by zęby były bardziej białe? Okazuje się, że odpowiednie pokarmy i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3832 Data: 2018-11-28 11:47:03
  • Kiedyś nie zdawano sobie sprawy, jak wielką rolę w rozwoju licznych chorób odgrywa stan zapalny, w tym przewlekły, o niskim natężeniu powiązany nadmiarem tkanki tłuszczowej. Szczególnie chodzi o tłuszcz zgromadzony w głębszych warstwach tułowia (wisceralny), a nie tylko pod skórą. Podsumowanie Należy dążyć do wyeliminowania z diety produktów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2214 Data: 2021-02-19 13:34:52
  • [...] proszku pomidorowego, w porównaniu z żywionymi normatywnie, nowotwory eksponowanej na promieniowanie ultrafioletowe skóry pojawiały się średnio o połowę rzadziej. I chociaż czerwone pomidory wydawały się nieco skuteczniejsze od pomarańczowych, to pojawiające się tutaj różnice zostały uznane ostatecznie przez naukowców za nieistotne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2752 Data: 2021-07-07 10:42:26
  • Pięć warzyw, które po ugotowaniu są zdrowsze

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Surowe warzywa kojarzymy jako te bardziej wartościowe i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2414 Data: 2019-11-24 14:26:43
  • [...] poprawę regeneracji - tutaj uwaga, aby nawet w tym początkowym okresie nie przesadzać z objętościami i częstotliwością treningów. Jeśli będziemy dużo ćwiczyli, a mięso czerwone będzie u nas na cenzurowanym, szybciej pojawi się czerwona lampka i będzie można ponownie zacząć kolejną suplementację kreatyną. Jednak najczęściej nie mamy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4211 Data: 2021-11-05 10:12:15
  • [...] wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer prevention [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1545 Data: 2023-02-24 07:30:55
  • [...] od tego, jaki postawi sobie cel. Jeśli chce schudnąć, zwykle spożywa więcej posiłków, ale każdy z nich ma mniej kalorii. Spożywa dużo wysokiej jakości białka- chude czerwone mięso, pierś kurczaka, białka jaj i ryby. W przypadku węglowodanów zwykle spożywa brązowy ryż lub makaron pełnoziarnisty. Źródła tłuszczu pochodzą z orzechów, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1641 Data: 2021-02-05 23:44:01