Coraz częściej w Internecie spotyka się twierdzenia, które nie są podparte żadnymi faktami. Czasem „rekomendacje” np. dotyczące stosowania witamin, tworzy bujna fantazja różnorakich autorów. Niesamowite właściwości przypisuje się witaminie B12. Kiedyś niektórzy sportowcy stosowali domięśniowe iniekcje, które miały poprawiać wytrzymałość czy [...]
Cynamon to pyszna przyprawa o silnym działaniu przeciwutleniającym. Kilka kontrolowanych badań wykazało, że cynamon może obniżać poziom cukru we krwi i poprawiać wrażliwość na insulinę. Długoterminową glikemię zazwyczaj określa się mierząc hemoglobinę A1c, która odzwierciedla średni poziom cukru we krwi w ciągu 2-3 miesięcy. Skąd się biorą [...]
Kiedy zaczynasz spotykać się z kimś nowym, łatwo jest zgodzić się na wszystko. Ona lubi wino? On też je pije! On serwuje bajgle z masłem orzechowym na niedzielne śniadanie? Ona chętnie je zjada! Jedno preferuje białą kawę z odrobiną cukru? Drugie też zaczyna taką pić. Kiedy zagubisz się w błogości nowo odkrytej miłości, ciężko jest powiedzieć NIE [...]
[...] zmiennego narażenia na stres, ekspozycji na promieniowanie UV, promieniowanie elektromagnetyczne itd. Niemniej od wielu lat, dzięki pracy naukowców z IARC wiemy, iż mięsa czerwone i wysoko przetworzone mają potencjał rakotwórczy, więc najlepiej jest ich unikać. Referencje: Weller M. Vegetarian diets and cancer risk [...]
Różne rodzaje raka stały się prawdziwą plagą XXI wieku. Co roku eliminują przynajmniej 10 milionów ludzi, w tym ponad 608 tysięcy w USA (na 1,9 mln nowych przypadków odnotowywanych każdego roku w Stanach Zjednoczonych). Czy naturalny polifenol resweratrol, występujący w winogronach, winie, orzeszkach ziemnych i suplementach diety ma wpływ na [...]
Zainteresowanie pulsoksymetrem znacznie wzrosło na skutek pojawienia się epidemii. Badanie, które wskazywało nam poziom tlenu we krwi, było jedną z metod diagnozy, informacją - czy mamy problemy z kondycją płuc. Urządzenie na rynku istnieje jednak już od bardzo dawna i może być ciekawym gadżetem również w kontekście treningowym. Z artykułu dowiesz [...]
Większość osób podczas treningu skupia swoją uwagę głównie na ilości powtórzeń w serii, samej ilości serii czy obciążeniu, jakie stosowane jest w danym ruchu. Jednak istnieje jeszcze tempo wykonywania powtórzeń, którym również możemy manipulować. Tempo wykonywania serii będzie wpływało bezpośrednio na to, jak długo ciężar będzie oddziaływał na [...]
[...] na insulinę. W badaniach Dong HU. i wsp. wykazano, iż u ludzi podawanie 1-1,5 g berberyny dziennie miało silny wpływ na obniżenie HbA1c (glikozylowanej hemoglobiny). Krwinki czerwone mają okres życia szacowany na 120 dni, dlatego glikowana (glikozylowana) hemoglobina jest użytecznym testem pokazującym długookresową glikemię w ustroju człowieka (w [...]
[...] po 36-48 h od ostatniego posiłku (kwasy tłuszczowe służą jako źródło energii i np. mogą zasilać powstawanie glukozy, której potrzebują w pewnym stopniu mięśnie, ale bardziej czerwone krwinki i mózg). U diabetyków stężenie glukagonu po posiłku nie spada! I faktycznie, u osób zdrowych cynamon promował fizjologiczny poposiłkowy spadek stężenia [...]
Choroba wieńcowa jest odpowiedzialna za dużą śmiertelność i zachorowalność na całym świecie. Płytki krwi biorą udział w rozwoju miażdżycy, a zmniejszenie aktywności płytek za pomocą leków zmniejsza częstość występowania i ciężkość choroby. Aspiryna - korzyści i ryzyko Aspiryna bywa stosowana w profilaktyce (bądź leczeniu) zawału serca oraz udaru [...]
Tarczyca jest niewielkim gruczołem, który znajduje się w okolicach szyi i posiada kształt zbliżony do "motyla". Pomimo że jest ona mała, odpowiada za bardzo ważne funkcje, wpływając m.in. na tempo pracy serca i tempo metabolizmu. Tarczyca odpowiada również za proces termogenezy, jak i wykorzystanie składników pokarmowych diety. Co warto [...]
[...] kilka kroków, aby znacznie zmniejszyć narażenie na te związki. Zanim rozpalisz grilla, poznaj kilka istotnych faktów, aby zminimalizować ryzyko zachorowania. Ogranicz/unikaj czerwonego mięsa i mięsa przetworzonego Jeśli często grillujesz staraj się unikać przyrządzania i spożywania czerwonego mięsa. Badania wykazały, że czerwone mięso wiąże się [...]
[...] uszkodzeniem i śmiercią. Bogaty jest również w kwas chlorogenowy, który działa antyoksydacyjnie. Jest więc warzywem wszechstronnie działającym na organizm człowieka. Buraki czerwone Buraki to warzywa, które dobroczynnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Bogate są w azotany, czyli substancje, które wpływają na ilość syntezy tlenku azotu, [...]
Dużo mówi się o pokarmach, które szkodzą naszym zębom. Do produktów, które silnie przebarwiają szkliwo zębów zaliczyć możemy kawę, herbatę, czerwone wino. Dużo rzadziej mówi się o pokarmach wykazujących przeciwne działanie. Czy takie produkty istnieją? Jeśli tak, to co jeść i pić, by zęby były bardziej białe? Okazuje się, że odpowiednie pokarmy i [...]
Kiedyś nie zdawano sobie sprawy, jak wielką rolę w rozwoju licznych chorób odgrywa stan zapalny, w tym przewlekły, o niskim natężeniu powiązany nadmiarem tkanki tłuszczowej. Szczególnie chodzi o tłuszcz zgromadzony w głębszych warstwach tułowia (wisceralny), a nie tylko pod skórą. Podsumowanie Należy dążyć do wyeliminowania z diety produktów [...]
[...] proszku pomidorowego, w porównaniu z żywionymi normatywnie, nowotwory eksponowanej na promieniowanie ultrafioletowe skóry pojawiały się średnio o połowę rzadziej. I chociaż czerwone pomidory wydawały się nieco skuteczniejsze od pomarańczowych, to pojawiające się tutaj różnice zostały uznane ostatecznie przez naukowców za nieistotne [...]
Surowe warzywa kojarzymy jako te bardziej wartościowe i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz [...]
[...] poprawę regeneracji - tutaj uwaga, aby nawet w tym początkowym okresie nie przesadzać z objętościami i częstotliwością treningów. Jeśli będziemy dużo ćwiczyli, a mięso czerwone będzie u nas na cenzurowanym, szybciej pojawi się czerwona lampka i będzie można ponownie zacząć kolejną suplementację kreatyną. Jednak najczęściej nie mamy [...]
[...] wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer prevention [...]
[...] od tego, jaki postawi sobie cel. Jeśli chce schudnąć, zwykle spożywa więcej posiłków, ale każdy z nich ma mniej kalorii. Spożywa dużo wysokiej jakości białka- chude czerwone mięso, pierś kurczaka, białka jaj i ryby. W przypadku węglowodanów zwykle spożywa brązowy ryż lub makaron pełnoziarnisty. Źródła tłuszczu pochodzą z orzechów, [...]