Polecam make gryczana. Kupilam w Kauflandzie 1kg za okolo 5zl. Jest biala i pieklam z niej juz szarlotek a takze zageszczam sosy. Pierogi tez mi chodza po glowie z tej maki:-)
ja robię blendowane zupy z czego popadnie... najbardziej chyba lubię białą ( cebulową ) ;-) zieloną ( z różnych zielonych warzyw ) , czerwoną ( na bazie pomidorów i czerwonej soczewicy ) i żółtą ( kalafior, cebula, i kurkuma ) kolorki kolorki :)
ciezko doradzić, nawet nie napisałas z jakiego przepisu pieczesz ten chleb, ile ma Twój zakwas ? Biała mąka pszenna to tu jest niejadana ;) a sól raczej podnosi rosnięcie chleba, dlatego sklepowe sa słone Zmieniony przez - etrala w dniu 2013-02-27 20:43:05
To nie była mąka pszenna tylko żytnia, musiałam źle napisać, a kolor miała taki biały. A zakwas mi się robił przez tydzień, dawałam po 2 łyzki wody i mąki rano i wieczorem. Zakwas mi ładnie zbąbelkował i miał ten zapaszek specyficzny. Potem wziełam szklanke zakwasu i dałam poł szklanki mąki ale żytniej razowej, bo tej żytniej zwykłej już nie [...]
odnośnie selera - można też sobie zrobić gulasz mięsno-warzywny i dodać tam seler pokrojony w kosteczkę. kiedyś też jadłam zupę z kapusty (kapusta biała, seler naciowy, pomidory i właściwie co Ci się zamarzy ;-) )
Ja bardzo lubię białą rzodkiew - właśnie np. do pogryzania do posiłku. Smakuje jak rzodkiewki, tylko jest trochę łagodniejsza i słodsza. Bardzo smaczna ;-)
jak smakuje biała rzodkiew? szukam jakiegoś warzywka które mogłabym brać do pojemnika i podgryzać na surowo razem z posiłkami. do tej pory była to zawsze marchewka ale jestem już cała żółta i ludzie zaczynają na to zwracać uwagę:/ nie lubię pietruszki i selera, ogórek zielony robi się miękki i nieapetyczny po paru godzinach w pojemniku(a teraz [...]
jak smakuje biała rzodkiew? szukam jakiegoś warzywka które mogłabym brać do pojemnika i podgryzać na surowo razem z posiłkami. ... Ja to zabieram ze sobą różne warzywa: surowe - ogórki, pomidory, sałatę lodową, kalarepę (jest twarda), rzodkiewki, kapusta pekińska co do ogórków, to często zabieram w całości i kroję w razie potrzeby, ale ja nie [...]
Ja też mam kombuchany dylemat (znowu }:-( ), będę bardzo wdzięczna za pomoc, bo nie chcę zepsuć grzyba. A więc dziś rano przerwałam pierwszą fermentację. I teraz pytanie czy dobrze to zrobiłam? :-D Oddzieliłam dziecko grzybka (tą białą warstwę na górze) od starego i wzięłam się za płukanie grzybowej mamuśki. Od spodu była taka warstwa z brązowym [...]
Ja też mam kombuchany dylemat (znowu }:-( ), będę bardzo wdzięczna za pomoc, bo nie chcę zepsuć grzyba. A więc dziś rano przerwałam pierwszą fermentację. I teraz pytanie czy dobrze to zrobiłam? :-D Oddzieliłam dziecko grzybka (tą białą warstwę na górze) od starego i wzięłam się za płukanie grzybowej mamuśki. Od spodu była taka warstwa z brązowym [...]
Agnese a czy Ty masz nadwagę czy jesteś otyła i się odchudzasz, ze musisz wyliczać co go grama ilość fruktozy? Daj sobie spokój z tym, jedz a nie przejmujesz się w tym momencie nie istotnymi drobnostkami. Heh..ja cały czas myślałam, że to ograniczenie fruktozy nie tylko dla redukujących się jest, tylko dla wszystkich na całe życie pomijając dni [...]
Dziewczyny mam pytanie z cyklu kto pyta nie błądzi :) Wczoraj w sklepie zastanawiałam się nad kaszą gryczaną :) Obok siebie stały kasza gryczana prażona i gryczana biała. Jaka jest między nimi różnica? któraś jest zdrowsza? bardziej polecana?
mam pytanie o fasolę @-) za każdym razem jak moczę białą fasolę to już po godzinie strasznie jej się marszczy skórka i często się otwiera na pół... denerwuje mnie to, bo bardzo nieapetycznie to wygląda... no i później robi się z niej bełt... czy ktoś wie, dlaczego tak się dzieje :-? ??? co robię źle? może do wody trzeba czegoś dodać? próbowałam ją [...]
Owsiane zawierają śladowe ilości glutenu - o ile nie masz celiakii, to raczej nie ma potrzeby z nich rezygnować. No chyba, że źle na nie będziesz reagować, a do kupienia są również takie zupełnie gluten free certyfikowane, ale dość drogie. Co do alternatywy dla chleba i kanapek, to ja czasem gotowałam białą kaszę gryczaną dodawałam do tego jajko [...]