SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady przy garach, czyli luźne pogadanki o kuchni i nie tylko ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 276918

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 1014 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 32166
Mi się udało kupic migdałowe w sklepie ze zdrową żywnością około 12 złotych kosztowało

Misja na Rok 2014: Być zwyciężcą. (Prawdziwy zwyciężca według mnie to ten który pokona samego siebie czyli zarazem najmocniejszego i najsłabszego przeciwnika jakiego tylko może spotkać)

KONKURS : http://www.sfd.pl/Konkurs_/_Tamaqucci-t1015638.html
OBECNIE : http://www.sfd.pl/[Fit]DT_Tamaqucci-t1031280.html?master=1#post5 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 148 Wiek 39 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1275
Dziewczyny mam nadzieję że mnie poratujecie. Próbuję upiec chleb i okazuje się to dla mnie niewykonalne. A nie chwaląc się idzie mi świetnie przy pieczeniu ciast, zawsze mi wychodzą a ten chleb jakby się zawziął na mnie. Pierwszy bochenek poszedł do kosza, robiłam na zakwasie z mąki pszennej białej (tak się ona chyba nazywa), zaczyn mi nie urósł ale właściwy chleb urósł pięknie ale przegapiłam ten moment i mi opadł, a jak wstawiłam do piekarnika na drugi dzień to było już za późno. Teraz robię z mąki pszennej razowej, bo tamtej już nie mam, chleb jest w formie opatulony przy grzejniku od 14 i ani drgnie. Poprzedni urósł bardzo szybko a ten w ogóle nie rośnie. Co mogłam zrobić źle tym razem i mogę go jakoś uratować?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1189 Wiek 50 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 13096
Mozesz go uratowac dodajac drozdzy ale to juz bedzie inny chleb.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 148 Wiek 39 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1275
Kurcze nie mam drożdży. Zastanawiam się czy mogłam go zepsuć tym że dałam 0.5 lyżeczki soli? Bo tamten zapomniałam posolić
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1341 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35628
ciezko doradzić, nawet nie napisałas z jakiego przepisu pieczesz ten chleb, ile ma Twój zakwas ? Biała mąka pszenna to tu jest niejadana ;)
a sól raczej podnosi rosnięcie chleba, dlatego sklepowe sa słone

Zmieniony przez - etrala w dniu 2013-02-27 20:43:05
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1189 Wiek 50 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 13096
To daj proszku do pieczenia lub sody. Wyjdzie Ci taki substytut chleba.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 51 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1803
Chicken84
Dziewczyny mam nadzieję że mnie poratujecie. Próbuję upiec chleb i okazuje się to dla mnie niewykonalne. A nie chwaląc się idzie mi świetnie przy pieczeniu ciast, zawsze mi wychodzą a ten chleb jakby się zawziął na mnie. Pierwszy bochenek poszedł do kosza, robiłam na zakwasie z mąki pszennej białej (tak się ona chyba nazywa), zaczyn mi nie urósł ale właściwy chleb urósł pięknie ale przegapiłam ten moment i mi opadł, a jak wstawiłam do piekarnika na drugi dzień to było już za późno. Teraz robię z mąki pszennej razowej, bo tamtej już nie mam, chleb jest w formie opatulony przy grzejniku od 14 i ani drgnie. Poprzedni urósł bardzo szybko a ten w ogóle nie rośnie. Co mogłam zrobić źle tym razem i mogę go jakoś uratować?


ja dzisiaj tez piekłam po pierwsze zakwas żytni miał już na pewno tydzień nie pamiętam kiedy z nim zaczynałam i do tego mąka żytnia ja robiłam na typ 2000 ...i najpierw zrobiłam zaczyn który leżał 14h potem dopiero wymieszałam znowu składniki i do wyrośnięcia na 2-3h znowu mieszkałam i dopiero formowałam chleb i rósł mi 2h powinien do 3h ale mi sie czekać już nie chciało i wszystko wyszło ...ale początki też miałam kiepskie teraz po prostu zrobiłam nowy zakwas bo chyba tamten był kiepski zakalec mi zawsze wychodził
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 148 Wiek 39 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1275
To nie była mąka pszenna tylko żytnia, musiałam źle napisać, a kolor miała taki biały. A zakwas mi się robił przez tydzień, dawałam po 2 łyzki wody i mąki rano i wieczorem. Zakwas mi ładnie zbąbelkował i miał ten zapaszek specyficzny. Potem wziełam szklanke zakwasu i dałam poł szklanki mąki ale żytniej razowej, bo tej żytniej zwykłej już nie miałam. I to zarabiałam i musiałam dolać wody bo bylo za gęste a ponoć im bardziej płynne tym lepiej rośnie. Rosło cały dzień i nic nie urosło, tak jak poprzednio. Dziś dałam 2 i pół szklanki mąki żytniej razowej i znów musiałam dać wody bo było za gęste. Dolewałam o trosze i końcem końców dolałam jedna szklankę wody. Wyrabiałam przez ok 20 minut, dałam pół łyżeczki soli. Masa zrobiła się taka że swobodnie ściekała mi z ręki. Przełożyłam ją do wysmarowanej foremki, przykryłam ściereczką i 2 grubymi złożonymi w kostkę ręcznikami i postawiłam przy nagrzanym grzejniku. O ile poprzednim razem mi urosło w ciągu 2 godzin tak teraz w ogóle nie rośnie. Może to dlatego że ta mąka jest razowa i ma takie grudki? Bo ta żytnia biała wyglądała jak zwykła mąka,była drobniutka
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 51 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1803
ja wyrabiałam kilka sekund do połączenia składników i miałam masę lepiącą ale gęstą że nie ściekała... może znawczynie coś podpowiedzą :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 448 Wiek 110 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 13599
Moim zdaniem lepiej robić gęste ciasto chlebowe (gęsta maź), zbyt rzadkie nie rośnie lub trudniej je upilnować. Smaczny chleb wychodzi, gdy zakwas i mąka są w proporcjach pół na pół, np. 300g / 300g (patrz w kuchni: Oveja). Ja robię razowy zakwas z mąki 2000, a dosypuję białą mąkę, też żytnią.
Ciasto rośnie różnie – nawet 5-6 godzin, ale następne chlebki będą gotowe znacznie szybciej.
Nie wyrzucajcie zakwasu, jeśli nie spleśniał lub jakoś szczególnie nie zmienił zapachu. Po kilku godzinach od dosypania świeżej mąki jest znów gotowy do użycia .

W górach najważniejsze jest, by tam być i tak zwyczajnie się tym byciem cieszyć. http://www.sfd.pl/BlueCrocus_Po_zdrowie_i_sprawność-t887095.html 

Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening Brzuch, nogi

Następny temat

WIOSENNE PORZADKI - zabawa / start str24/ podsumowanie str35i36

WHEY premium