Depresja to coraz bardziej powszechne zjawisko w naszym społeczeństwie. Wynika to z wielu sytuacji, które nas dotykają — praca, brak pracy, zdrowie nasze i rodziny, wysokie koszty życia przy często niskich zarobkach, spadek poczucia bezpieczeństwa w szerokim tego słowa znaczeniu, natłok obowiązków i wiele innych. Na zakończenie Dla niektórych [...]
Niewielkie ilości snu, spora ilość stresu, czy duże obciążenia fizyczne i psychiczne towarzyszą nam przez sporą część naszego życia. Ma to miejsce zarówno w pracy, domu, czy na treningach. Czynnikiem zwiększającym je mogą być również błędy dietetyczne i treningowe. Podsumowanie Ekstrakt z różeńca górskiego bez wątpienia jest rośliną, na którą [...]
Twoje ciało potrzebuje białka do różnych celów. Wykorzystuje aminokwasy z białka do produkcji hormonów, enzymów, białek nośnikowych i przeciwciał, składników układu odpornościowego, które pomagają zwalczać infekcje. Dodatkowo twoje ciało wykorzystuje aminokwasy z białka do naprawy, w tym do odbudowy tkanki mięśniowej. Kiedy wykonujesz trening [...]
Wiele osób suplementujących spirulinę twierdzi, że odczuwa znaczący wzrost energii. Niewielkie badanie opublikowane przez dietetyków w Journal of Food Sciences and Nutrition sugeruje, że może być w tym sporo racji. Spirulina a zmęczenie Czy spirulina zmniejsza uczucie zmęczenia? Jeśli by poszukać odpowiedzi w literaturze naukowej to można znaleźć [...]
Jak wiemy z licznych, poprzednich badań, soki owocowe (i ogólnie wszystkie napoje słodzone) mają negatywny wpływ na masę ciała, glikemię, mogą prowadzić do otyłości i cukrzycy typu II. Z kolei świeże owoce wiąże się ze znacznie niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy. Oszacowano, iż ryzyko jest o 12% mniejsze dla osób, które codziennie jadły owoce, w [...]
Niezdrowa żywność ma to do siebie, że najczęściej bywa smaczna dzięki różnym dodatkom, ulepszaczom smaków itp. Jest jednak zgubna dla naszego zdrowia oraz sylwetki, dlatego też naukowcy postanowili poszukać sposobów, by łatwiej móc się oprzeć takim produktom. Co to dla nas oznacza? Świadomość tego, ile mamy na talerzu, wpływa na to, ile zjemy. [...]
[...] ograniczają ruchomość i sprzyjają przykurczom. Podsumowanie Wykorzystanie powtórzeń częściowych może być elementem podnoszącym intensywność wysiłku. Jednak, jak wskazują badania, niekoniecznie technika tego typu może przekładać się na wyniki sportowe. W budowie siły mięśniowej, dynamiki mięśniowej czy samych mięśni lepiej sprawdza się [...]
[...] czy preparatów SERM w trakcie redukcji nie rozwiąże problemu. Objętościowe treningi aerobowe wcale nie muszą być skuteczne w redukcji tkanki tłuszczowej. Referencje, badania: R.E. Van Pelt „Estrogen or raloxifene during postmenopausal weight loss: Adiposity and cardiometabolic [...]
Odkrycie roli witaminy D w procesach fizjologicznych oraz patologicznych stworzyło duże odgałęzienie w dziedzinie badań nad dietetyką, oraz suplementacją. Wykazano, że stanowi ona czynnik o pozytywnym, wielokierunkowym działaniu wobec m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy czy chorób nowotworowych. Ponadto w publikacjach [...]
Żylaki stanowią problem o naturze nie tylko estetycznej, ale również zdrowotnej. Chorobowy charakter tych zmian nie dotyczy tylko i wyłącznie bólu i uczucia ciężkości nóg oraz ich opuchlizny. Jest pewnego rodzaju odzwierciedleniem stanu zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Diosmina w leczeniu żylaków Diosmina jest związkiem chemicznym obficie [...]
[...] osoby, które go kilku-kilkunastokrotnie przedawkowkują. To nie znaczy, że stosowanie SAA nie niesie ze sobą innych, rozmaitych problemów, chociażby negatywnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy czy nerki. Referencje, badania, źródła naukowe: Welington Rodrigues Dose-Dependent Hepatic Response to Subchronic Administration of Nandrolone Decanoate
[...] grupa, która ćwiczyła, straciły na wadze. Zła wiadomość jest taka, że grupa stosująca dietę redukcyjną straciła też masę kostną, a ćwicząca nie. To na co wskazuje niniejsze badanie, to, że sposób, w jaki chudniesz, ma znaczenie. Dlaczego dieta bez ćwiczeń zwiększa utratę gęstości kości? Utrata tkanki tłuszczowej może prowadzić do zmniejszenia [...]
[...] i zdrowie metaboliczne. Wcześniej opisywano korzyści zdrowotne płynące z przyjmowania wapnia np. polegające na zmniejszeniu objawów zespołu metabolicznego, jednak w niewielu badaniach zbadano związki między spożyciem wapnia, mikrobiotą jelitową i metabolizmem gospodarza. Naukowcy ocenili wpływ suplementacji wapniem na skład drobnoustrojów [...]
Do utraty masy ciała dąży lub przynajmniej powinna dążyć blisko połowa ludzi zamieszkująca europejskie kraje rozwinięte i rozwijające się. Jeszcze 50 – 100 lat temu żywność nie wszędzie była jednak tak łatwo i w tak dużych ilościach dostępna, jak teraz. Wtedy poszukiwano sposobów na jak najlepsze zabezpieczenie magazynu kalorycznego organizmu, a [...]
Kofeina jest jednym z najpopularniejszych środków farmakologicznych na świecie. Według setek przeprowadzonych badań naukowych jest bezpieczna, choć może być nadużywana i może przynosić określone skutki uboczne. Większość osób kojarzy kawę z kofeiną jednak z racji, iż kawa zawiera sporo innych związków, jej działanie bywa bardzo różne. Ogólnie, im [...]
[...] który zatwierdzony został przez zespół Międzynarodowego Stowarzyszenia Żywienia Sportowego (z j. ang. International Society of Sports Nutrition, czyli ISSN). Przyszłe badania beta-alaniny Autorzy publikacji w podsumowaniu określili pewne nowe obszary, które mogą interesować naukowców zajmujących się naukami o zdrowiu oraz o kulturze [...]
[...] zapobiegać różnym infekcjom, od sepsy poporodowej po przeziębienie, niska jakość wielu badań i brak zrozumienia kontekstu, w jakim zostały przeprowadzone (stan odżywienia badanych, charakter czynnika zakaźnego itp.), dały pozornie sprzeczne wyniki. Środki przeciwdrobnoustrojowe na bazie siarki (sulfonamidy), które stały się dostępne przed II [...]
[...] dostarczają więcej energii w porcji, ale czy są bardziej sycące w porównaniu do węglowodanów? Jakie zagrożenia wiążą się z nadmierną konsumpcją węglowodanów? Przyjrzyjmy się badaniu naukowemu. Co oceniali naukowcy? Naukowcy oceniali wpływ posiłków na wydzielanie greliny, insuliny, sytość i głód. Podawano dwa rodzaje posiłków. 1217 kcal, 10% [...]
[...] kawy może spowolnić procesy starzenia się mózgu? Okazuje się, że kawa oprócz właściwości pobudzających, może także poprawić niektóre aspekty funkcji poznawczych. Niektóre badania sugerują, że spożywanie kawy ma związek ze spowolnieniem akumulacji białka amyloidu w mózgu, kluczowego czynnika w rozwoju choroby Alzheimera. Problem jednak jest [...]
[...] stan zdrowia. Jedna z analiz wykazała, że osoby przyjmujące inulinę, które cierpiały na zaparcia, doświadczyły częstszych wypróżnień i lepszej konsystencji stolca. W innym badaniu osoby starsze, które spożywały 15 g inuliny dziennie, zaobserwowały poprawę wypróżnień oraz stwierdzono lepsze wchłanianie wapnia i magnezu. Wiele doniesień sugeruje [...]