SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

błonnik

  • Ryż czy komosa ryżowa, co zdrowsze i lepsze na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 769 Data: 2023-10-15 20:50:00
  • Która kasza jest najlepsza? Porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Dzięki temu nie nabiera dużej ilości wody podczas gotowania. Cena ok. 1,7 zł za 400 g. Czasami dostępna w markecie Biedronka. Powszechna w hipermarketach. Zawiera aż 16 g błonnika. W 100 g produktu znajduje się 352 kcal. węglowodany 78 g (w tym błonnik 16 g) białko 10 g tłuszcz 1 g Wartości odżywcze Witaminy: A, C, D, E 0 mg, K 2,2 ug B1 0,2 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26771 Data: 2017-09-08 09:54:49
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] iż takie postępowanie nie ma sensu, o ile ktoś nie musi wykluczyć tego składnika z jadłospisu. Produkty wolne od glutenu są wielokrotnie droższe i ubogie w mikroskładniki, błonnik. Ponadto mogą prowadzić do zaburzeń stężenia cukru we krwi, zaburzeń lipidowych i zwiększać ryzyko sercowo-naczyniowe. A ja nie lubię, nie mogę, nie umiem... Wiem, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28678 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • Mit zdrowego błonnika

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] toksyny wydalały się z organizmu, a tkanka tłuszczowa powinna znikać w mgnieniu oka. Przekonują nas o tym wszyscy jednakże, jeżeli próbowałeś wzbogacić swoją dietę w błonnik, istnieje duże ryzyko, że nie odczułeś żadnej różnicy lub wręcz przeciwnie, było tylko gorzej. Nie należy się martwić, ponieważ nie jest to nic dziwnego. Kolejnym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4607 Data: 2017-09-02 11:30:16
  • Jakie placki do tortilli wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dostępność, placków jest mniej niż w pozostałych. Suchar Wraps Tortilla Bezglutenowa Skład: woda mąka ryżowa margaryna roślinna substancja utrzymująca wilgoć: sorbitol błonnik jabłkowy białko sojowe skrobia ryżowa sól substancja zagęszczająca: guma guar, guma karobowa środek zakwaszający: kwas winowy konserwant: sorbinian potasu Może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 30254 Data: 2017-09-13 11:29:23
  • [...] odżywczą dobrej jakości batona powinno być białko, a dodatkowo powinien się charakteryzować brakiem dodatku cukru. Wiele rodzajów batonów proteinowych zawiera jeszcze sporo błonnika, dzięki czemu dają one sytość i korzystnie wpływają na przewód pokarmowy. Dostępne są w różnych, słodkich smakach, co czyni je nie tylko szybkim, ale i smacznym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 644 Data: 2023-05-17 11:33:01
  • Jeśli stawką jest bycie najlepszym, to niestety trzeba przyjąć, iż kontuzje będą się zdarzały. Pomimo że staramy się trenować bezpiecznie, trzymamy dietę i uzupełniamy ją suplementami, to kontuzja są nieuniknione. Oprócz wyżej wymienionych produktów żywnościowych, jak i składników mineralnych, osoby w okresie kontuzji, chcące szybciej wrócić do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2879 Data: 2020-06-01 21:03:18
  • Jaka dieta przy hipoglikemii? Czy mogę mieć hipoglikemie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Warto jednak zauważyć, że dodanie do potraw bogatych nawet w węglowodany złożone źródeł białka i tłuszczów może również pomóc w kontrolowaniu poziomu glikemii. Podobnie jak błonnik, białka i tłuszcze opóźniają opróżnianie żołądka i uwalnianie glukozy do krwi, co może przyczynić się do utrzymania równowagi glikemicznej. Dlatego też dieta powinna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 443 Data: 2024-04-08 11:43:43
  • [...] przyczyniła się do większej poprawy glikemii (mniejsze stężenie insuliny, spadek wskaźnika HOMA-IR). Co jest skuteczne, a co nie, dla redukcji masy ciała? diety bogate w błonnik mogą mieć wpływ na redukcję masy ciała diety zawierające pokarmy o niskim indeksie glikemicznym diety o niskiej zawartości węglowodanów, dużej podaży protein i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27435 Data: 2019-02-19 10:38:08
  • [...] doczekać się wystąpienia plamicy wątrobowej. Tiopuryny mogą powodować biegunki oraz toksyczne zapalenie wątroby. Podsumowanie 1. W dzień zawodów unikaj pokarmów bogatych w błonnik. 2. Stosowanie środków z grupy NLPZ/NSAID powinno być ostatecznością, szczególnie dla biegaczy, gdyż sam wysiłek długotrwały może powodować problemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14994 Data: 2017-12-08 23:36:10
  • Ile kalorii ma pizza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ser zawiera sporo wapnia oraz witamin z grupy B sos pomidorowy to źródło prozdrowotnego likopenu, a także witaminy A i potasu cebula jest bogata w witaminę C, chrom i błonnik, a ponadto pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu Zdrowsza wersja pizzy Pizzę można przygotować również w nieco zdrowszej wersji, wykorzystując mąkę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 173872 Data: 2017-07-29 12:38:43
  • Która dieta najlepiej chroni mięśnie w trakcie redukcji?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] posiadają diety niskotłuszczowe i niskowęglowodanowe, zarówno pod względem utraty LBM, jak i tłuszczu, Prawie taką samą skuteczność posiadają diety VLCD, lowcarb, bogate w błonnik i niskotłuszczowe – tylko znów niestety naukowcy stosują często tą samą nazwę do kompletnie odmiennych programów dietetycznych. Jednak w niektórych badaniach grupa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7140 Data: 2019-08-25 09:27:04
  • [...] węglowodanów, 30% tłuszczów. Szczególny nacisk kładzie się na zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych (pochodzenia zwierzęcego) i zwiększenie spożycia pokarmów bogatych w błonnik, takich jak owoce i warzywa. Te ostatnie mogą zarówno promować sytość, jak i dostarczać szeroką gamę dobroczynnych mikroelementów. Zmniejszenie dziennego poboru [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4008 Data: 2020-04-08 11:42:20
  • Kształtowanie sportowej sylwetki i rozwój mięśni są celem większości mężczyzn. Również panie coraz częściej realnie określają swój cel, zamiast opowiadać o „ujędrnianiu”, „tonizowaniu” i „poprawie napięcia” mięśni. Dawniej kobiety obawiały się treningu masowego, gdyż myślały, że zamienią się w Schwarzeneggera. Sądziły, że nazwanie inaczej swojego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13639 Data: 2020-11-25 07:50:24
  • [...] czy wydolnościowych, jak diety z dodatkiem węgli. Wybieraj te źródła, które nie są zasobne w cukry. Powinny one być dodatkowo bogate w minerały, witaminy i błonnik. Nie raz spotykamy wartości w gramach na kilogram masy ciała, jakie powinniśmy dostarczyć w naszej diecie, jednak myślę, że nie ma co wychodzić z tego typu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18507 Data: 2018-04-21 13:24:36
  • Od wielu lat wiadomo, iż rodzaj, temperatura obróbki termicznej i przechowywanie gotowego produktu ma wpływ na skrobię zawartą w ziemniakach czy ryżu. Czy warto gotować, chłodzić i ponownie podgrzewać ryż i ziemniaki? Czy takie działanie ma jakikolwiek sens? Jak to właściwie jest? Jaki ryż jest najlepszy? Faktycznie, ugotowany, chłodzony w 4°C i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1044 Data: 2022-08-11 07:10:24
  • Dopalacze i hamulce dla metabolizmu

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] wysokoprzetworzone charakteryzują się niższą gęstością składników odżywczych (tj. niższą zawartością i różnorodnością składników odżywczych na kalorię), mniejszą ilością błonnika pokarmowego i nadmiarem cukrów prostych (glukozy, fruktozy) lub dwucukrów (lub ich odpowiedników, np. sacharozy, syropu glukozowo-fruktozowego), co czyni je [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3151 Data: 2019-05-22 12:10:30
  • Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 470914 Data: 2017-10-10 15:00:28
  • Czy na diecie wegańskiej można budować mięśnie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być wskazane wybieranie żywności o niskiej zawartości błonnika. Żywność, taka jak: ryż, makaron i gryka, zawiera mniej błonnika, niż owies, soczewica, fasola i pieczywo pełnoziarniste, a usunięcie skóry z bulw i warzyw [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2100 Data: 2019-11-04 09:19:07
  • [...] 5,1 g, a węglowodanów 5,7 g. Cukry stanowią minimalną część kaloryczności, jest to około 0,5 grama, jednak nie jest to cukier dodany. Ponadto odżywka ta oferuje 1,8 grama błonnika na 100 gramów, co jest dodatkowym atutem dla osób dbających o zdrowe odżywianie. Nie można też zapominać o antyoksydantach obecnych naturalnie w roślinnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 512 Data: 2024-04-05 08:18:06