SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

błonnik

  • [...] dolegliwości trawienne, w tym wspomniane wzdęcia, ale także zgagę, rozstrój żołądka i inne. Dlaczego wegańskie jedzenie powoduje wzdęcia? Głównym winowajcą jest zazwyczaj błonnik pokarmowy. Błonnik znajduje się głównie w owocach, warzywach, produktach pełnoziarnistych i roślinach strączkowych. I żeby była jasność — błonnik zapewnia nam wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2995 Data: 2022-08-20 13:09:21
  • [...] to właśnie teraz obserwujemy gwałtowny wzrost zainteresowania tą rośliną. Wynika to z większej potrzeby wzbogacania naszej diety w produkty bogate w składniki odżywcze. Moc błonnika  Istnieją dowody na to, że błonnik nierozpuszczalny jest bardziej sycący i bardziej ogranicza głód niż błonnik rozpuszczalny. Ponadto nasiona po zmieszaniu ich z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2270 Data: 2020-12-08 08:27:01
  • W ostatnim czasie zauważyć można coraz większy odsetek ludzi, którzy świadomie rezygnują z jedzenia mięsa i przechodzą na wegetarianizm. Dieta wegetariańska eliminuje z diety wszystkie lub tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianizm nie jest też jednostronnym rodzajem diety. Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5895 Data: 2017-07-25 09:17:16
  • Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, po co Ci są jelita? Jeśli tak, to z pewnością Twoja odpowiedź krążyła wokół tematów trawiennych, ale czy wiesz, że zdrowie tego narządu to także klucz do zdrowia psychicznego i fizycznego? Jelita to nie tylko miejsce, przez które przechodzi pożywienie. Okazuje się, że aż 70% układu odpornościowego "znajduje" się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1953 Data: 2023-01-31 19:25:43
  • 15 pokarmów na które czekają Twoje mięśnie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Zarodki pszenicy Zarodki pszenicy są naładowane dobrymi substancjami: cynkiem, żelazem, selenem, potasem, witaminami B, aminokwasami rozgałęzionymi, argininą, glutaminą i błonnikiem. Zarodki pszenicy są również dobrym źródłem oktakosanolu. Badania sugerują, że suplementy oktakosanolu mogą zwiększać siłę mięśni i wytrzymałość mięśni poprzez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 43089 Data: 2018-04-14 11:44:48
  • Jednym ze sposobów na odchudzanie jest przestawienie się na zdrową żywność. Wiedza na temat tego, jakich pokarmów warto unikać, może się okazać bardzo wartościowa w kontekście kontroli wagi i poprawy zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków.  Przetworzone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4676 Data: 2020-01-02 22:18:30
  • Wydawać by się mogło, że jelita i kości mają ze sobą niewiele wspólnego. Rozwój badań naukowych nad funkcją naszych jelit jest obecnie na tyle zaawansowany, że dysponujemy wieloma danymi na temat niezwykłych właściwości układu pokarmowego. Dane te potwierdzają, że około 70% naszej odporności uwarunkowane jest od kondycji jelit. Można z powodzeniem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2687 Data: 2021-09-29 07:06:41
  • O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Jeśli chcesz uzyskać z nich jak najwięcej korzyści, ważne jest, abyś odpowiednio dobrał dla siebie suplementy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3231 Data: 2020-04-24 10:52:09
  • Jakie żelki po treningu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Żelki, ostatnio modne wśród sportowców, choć zazwyczaj były ulubieńcem dzieci. Obecnie powstała moda na jedzenie żelków po treningu. Co kryje się w tej małej przekąsce o różnych kształtach? Czy znaleźć można takie, które można wprowadzić w dietę? Jutrzenka Akuku! Żelki serduszka 90 g Skład: syrop glukozowy cukier woda żelatyna wieprzowa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23478 Data: 2017-09-28 08:02:30
  • [...] które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje zdrowie i samopoczucie także [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 874 Data: 2023-06-06 08:06:40
  • [...] g Tłuszcz 2,3 g Błonnik 17,3 g Jęczmień perłowy Wartość energetyczna 352 kcal Węglowodany 77,7 g Białko 9,9 g Tłuszcz 1,2 g Błonnik 15,6 g Jak widać, jęczmień ma więcej błonnika, a pszenica traci go dość sporo podczas przemiału. Wynika to z tego, że większość błonnika znajduje się w warstwie otrębów ziarna. W mące pełnoziarnistej otręby są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3061 Data: 2021-10-07 16:08:15
  • Płatki owsiane czy płatki jaglane?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] w swojej diecie. Porównując jednak plusy i minusy obu, z uwagi na koszt, dostępność, wyższą zawartość składników mineralnych i mniejsze przetworzenie produktu, oraz więcej błonnika, płatki owsiane są bardziej wartościowym produktem. Nie warto jednak bazować tylko na nich, np. z uwagi na niską zawartość fosforu, prostotę obróbki czy mniejsze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34422 Data: 2017-11-01 11:51:35
  • 9 kłamstw dotyczących węglowodanów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Węglowodany dość często utożsamiane są z cukrem, co posiada wydźwięk negatywny, gdy o nich wspominamy. Jednak wymaga pewnego sprostowania. To, że cukry należą do grupy węglowodanów, nie oznacza, że słysząc słowo węglowodany, musimy mieć przed oczami biały cukier stołowy i pełną paletę jego następstw negatywnych przy nadmiernej konsumpcji. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10738 Data: 2018-02-21 11:14:07
  • Substancje antyodżywcze

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pomimo iż o substancjach antyodżywczych ostatnimi czasy robi się coraz głośniej, nie każdy jeszcze o nich słyszał, a na pewno mało kto wie, jak dokładnie one działają i w jakich produktach substancje te występują. Czym tak naprawdę są substancje antyodżywcze? W czym występują? Czy należy na nie uważać? A może to kolejna dietetyczna ściema - [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6209 Data: 2017-08-12 12:41:26
  • Ile kalorii ma mandarynka? Wartość odżywcza mandarynki

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] do swojego ulubionego koktajlu lub domowego soku. Podsumowanie Mandarynka to niewielkich rozmiarów, słodki i soczysty owoc. Tak jak inne cytrusy zawiera mnóstwo witamin i minerałów, błonnik oraz niewielką ilość kalorii. Dostępne są w sprzedaży przez niemal cały rok, ale bez wątpienia odgrywają ważną rolę w naszym życiu w okresie zimowym.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 672 Data: 2023-03-10 09:38:01
  • Cztery zdrowsze alternatywy dla białego ryżu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost poziomu glukozy we krwi i zapewnić uczucie sytości na dłużej. Podsumowując Biały ryż nie zajmuje wysokiej pozycji pod kątem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3452 Data: 2018-11-13 10:02:18
  • [...] muskulatury – bo proteiny też są niezbędne. Musisz zapewnić ciału dowóz wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a nie tylko „suchego rozkładu makro”. Owoce, warzywa (błonnik), zdrowe tłuszcze (np. z grupy omega-3, omega-9, najmniej powinno być tych z grupy omega-6) powinny być elementem Twojej diety. Kluczowy jest okres w ciągu kilku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8530 Data: 2019-06-08 21:58:26
  • Węglowodany proste - charakterystyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Węglowodany występują w pokarmie w postaci cukrów prostych, dwucukrów, skrobi i błonnika. Błonnik jest dla człowieka nieprzyswajalny, ale pełni istotną rolę (m.in. przez swój wpływ na jelita, wydzielanie śliny, wiązanie wody, wpływ na ukrwienie jelit itd.). Do monosacharydów zaliczamy np. fruktozę, glukozę, erytroza , rybozę, rybulozę, glicerozę, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4218 Data: 2018-09-27 12:05:17
  • Wiele osób twierdzi, iż obecnie mamy do czynienia ze skokowym wzrostem ilości nowotworów. Niektórzy sugerują, że powodem jest telefonia komórkowa, inni że zamienniki cukru (słodziki), jeszcze inni że przyczyną raka jest cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Czy cukier ma z nim związek? Dane dotyczą 61 226 kobiet w wieku od 40 do 74 lat. Zbadano [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2089 Data: 2020-10-10 10:38:24
  • [...] dlatego też przede wszystkim swoją dietą i sposobem życia należy się „ratować” od występowania takich dolegliwości. Wprowadzenie odpowiedniej ilości płynów, a także błonnika do diety okazać może się zbawienne. Jednak są takie przypadki, gdzie zaparcia mają inne podłoże. Wtedy warto próbować pomóc sobie naturalnie, aby unormować system [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8650 Data: 2018-03-14 12:50:12