[...] sativa L.) jest najpopularniejszym, komercyjnie uprawianym warzywem liściastym w wielu krajach na całym świecie. Liście sałaty, spożywane głównie na surowo, zawierają błonnik pokarmowy, kilka ważnych w dietetyce minerałów, witaminy (np. witaminę B9 i witaminę C) oraz związki bioaktywne (np. karotenoidy i związki fenolowe; Kim, Moon, Tou, [...]
[...] sam fakt spożywania głównie owoców, warzyw, roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych oraz ograniczenie mięsa i produktów przetworzonych. Choroby serca Diety bogate w błonnik i zdrowe tłuszcze są dobre dla zdrowia serca. Należą do nich z pewnością diety wegetariańskie i ich różne odmiany. Dostarczają one także spore ilości [...]
[...] uniknąć przejadania się. Co więcej, potrzeba więcej energii na samo strawienie białka. WHEYROSE - Przepyszny koktajl białkowy ułatwiający odchudzanie Jedz pokarmy bogate w błonnik Pokarmy bogate w błonnik mogą sprzyjać utracie tłuszczu, szczególnie z okolic brzucha. Błonnik zwiększa uczucie sytości, a także poprawia funkcjonowanie jelit. Ćwicz [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
[...] został poddany przed zapakowaniem. Polega on na obróbce termicznej przy użyciu pary wodnej, dzięki temu ryż ten zachowuje więcej składników odżywczych. Jest on bogaty w błonnik oraz witaminy z grupy B. Jego ziarna należą do odmian długich, więc po ugotowaniu wykazuje właściwości sypkiego. Basmati - również należy do odmiany ryżu o długich [...]
Wiele badań wskazuje, iż owoce mają znaczenie dla osób odchudzających się. Naukowcy sądzą, iż owoce przez zawartość błonnika, niską gęstość energetyczną, wpływ na zmniejszenie podaży energii, wydłużenie okresu sytości, wpływ na mikroflorę jelit, zawartość niezbędnych składników odżywczych lub inne nieznane mechanizmy, mogą mieć wpływ na [...]
[...] Dieta ketogeniczna - jakie suplementy mogą mieć zastosowanie? Ze względu na zmniejszone spożycie zbóż, warzyw i owoców, warto pomyśleć o suplementach zawierających błonnik. Ze względu na ograniczenie wielu produktów spożywczych, mogą występować również niedobory mikroelementów zwłaszcza: magnezu witamin z grupy B witaminy D selenu [...]
[...] które występują w otrębach, nasionach i roślinach strączkowych, wchłanianie utrudniają również niektóre polifenole, chociażby te zawarte w kawie czy herbacie, ale także błonnik i duże ilości wapnia. Pamiętać należy zatem o tym, że wapń jest składnikiem, który upośledza wchłanianie żelaza, więc należy tak komponować posiłki, aby nie zawierały [...]
Doczekaliśmy czasów, w których bycie na diecie, nie jest już kojarzone z monotonią i niejakimi smakowo posiłkami. Moda na bycie fitness zmotywowała producentów do prawdziwej "wojny" o gusta i wrażenia smakowe klientów. Bycie na diecie bywa trudne tylko wtedy, gdy trudno utrzymać się w jej założeniach lub gdy pokusa na słodycze bierze górę. Osoby [...]
W dzisiejszym świecie, w którym coraz więcej osób zmaga się z nadwagą i otyłością poszukuje się skutecznych metod utraty wagi, a dieta wolumetryczna staje się coraz bardziej popularnym podejściem. Opiera się ona na prostym założeniu - spożywania pokarmów o niskiej gęstości kalorycznej, ale wysokiej objętości, co może skutecznie zaspokoić apetyt, [...]
[...] tym ogrzewanie, wędzenie, solenie dojrzewanie, suszenie, marynowanie, ekstrakcję, wyciskanie lub połączenie tych procesów) alkohol. Z kolei produkty pełnoziarniste, bogate w błonnik, prawdopodobnie chronią przed CRC, być może przez poprawę wrażliwości ustroju na insulinę. Nie wiemy, czy tłuszcze w diecie sprzyjają rakowi jelita grubego. Cukier: [...]
Zdrowy przewód pokarmowy potrafi przerobić wiele różnorodnych substancji na drobniejsze cząsteczki, a następnie wchłonąć lub wydalić. Niestety z wiekiem lub na skutek różnych schorzeń, a także przez kiepską dietę i niezdrowy styl życia, wydajność trawienia i wchłaniania może ulec obniżeniu. Zaburzenia tych procesów wiążą się z pogorszeniem [...]
Wielu moich Pacjentów dopytuje bardzo często o wszelkiego rodzaju skróty, które ułatwiłyby im przeprowadzanie, trudnego (niewątpliwie) procesu, jakim jest redukcja tkanki tłuszczowej. Takie pewnego rodzaju poszukiwanie dróg na skróty, nie powinno nikogo dziwić. Jest to cecha naszego gatunku, że staramy się tak ułatwić sobie życie, aby było ono jak [...]
Na temat diety wegetariańskiej mówi się już od bardzo dawna po dziś dzień. Jest bardzo cenionym systemem żywieniowym, który wyklucza mięso, a w niektórych przypadkach również jaja, czy nabiał. Mimo wszystko ten fakt nie odstrasza dużej ilości społeczeństwa na całym świecie. Wielu wybiera ten styl życia z powodów religijnych, czy też zdrowotnych. [...]
[...] fermentacji wytwarza krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Karmią one i stymulują wzrost dobrych bakterii, tych, które już są w jelitach. Krótko mówiąc, prebiotyki są formą błonnika pokarmowego, który karmi naszą florę jelitową. Oto produkty bogate w prebiotyki: płatki owsiane banany nasiona lnu nasiona Chia szparagi cebula topinambur jabłka por [...]
Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]
[...] zielonej herbaty. Fasola i ciecierzyca Do roślin strączkowych zaliczamy między innymi fasolę kidney, fasolę jaś, ciecierzycę, soczewicę. Strączki to bogate źródło białka, błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Połączenie białka i dużej ilości błonnika sprawia, że strączki są niezwykle sycące. Zjadając szklankę ugotowanej [...]
Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]
[...] miały zastosowanie lecznicze i stanowiły ważną część diety ludzi. Dlaczego nasiona chia są od wieków tak popularne? Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i błonnika, a ponadto zawierają białko i minerały, w tym żelazo, wapń, magnez i cynk. Wiele publikacji zwraca uwagę na korzyści płynące ze spożywania nasion chia, m.in. na [...]