SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

błonnik

  • [...] 8,5%, substancje zagęszczające: przetworzone wodorosty morskie z gatunku Euchema, konjac; aromaty, warzywa suszone (cebula, czosnek), emulgator: metyloceluloza; sól, cukier, błonnik pszenny, skrobia modyfikowana, przyprawy, barwnik: tlenki i wodorotlenki żelaza Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 244 kcal Tłuszcz: 20,3 g (w tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4795 Data: 2022-11-02 09:31:34
  • Wege pasta w stylu greckim z serii Vemondo, to pasta mająca nawiązywać swoim składem do kuchni krajów śródziemnomorskich. Producenci zdecydowali się wykorzystać tutaj dwa rodzaje cukinii (żółtą i zieloną), oliwki, soczewicę zieloną i różne przyprawy.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2539 Data: 2023-03-14 08:07:43
  • Aktywność fizyczna sprawia, że wiele osób czuje się pobudzona. Kiedy jesteśmy senni i zmęczeni, to często rozpoczęcie ćwiczeń sprawia, że szybko się rozbudzamy, a poziom naszej energii rośnie - i to naprawdę dość szybko. Gdy rośnie temperatura Twojego ciała i przyspiesza się przepływ krwi, wówczas poziom Twojej energii rośnie, a psychika sprawia, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23708 Data: 2020-08-24 07:07:44
  • Co ciekawe, to pytanie zadają głównie panie, dlatego odpowiadając w tym artykule, pozwolę się zwracać głównie do nich. Uwaga - artykuł będzie zawierał pewną dozę uproszczeń, celem przedstawienia tego zagadnienia, jak najszerszemu gronu Czytelników. Podsumowanie Pamiętaj, to nie miłość do węglowodanów może być problemem. To głównie źle dobrane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3851 Data: 2021-02-03 18:01:56
  • Dość często, aby pozostać w formie cały rok, musimy się skupić na odpowiednim odżywianiu, które ma na celu dostarczenie tyle energii, ile jest niezbędne do treningowego progresu, a ogranicza magazynowanie tłuszczu. Jest to niezwykle trudna sztuka. Jednak niekoniecznie musisz szczegółowo codziennie dbać o to, aby nie przesadzić z kaloriami. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9666 Data: 2018-01-14 15:57:16
  • Ile kalorii ma fasola? Która fasola jest najzdrowsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni.  Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 925 Data: 2023-05-01 18:35:43
  • Pyszna przekąska - baton proteinowy w mlecznej czekoladzie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] znaczenie w kontekście regeneracji. Wykorzystano w jego składzie koncentrat białka serwatkowego, który charakteryzuje wysoka wartość biologiczna. Aminokwasy dla sylwetki i błonnik dla jelit Zawiera on korzystny profil aminokwasowy, który sprzyja odbudowie tkanek, co ma znaczenie szczególnie w momencie uprawiania aktywności fizycznej. Warto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 354 Data: 2023-06-17 21:22:34
  • Redukcja tkanki tłuszczowej z miejsc opornych nie jest łatwa. Jednak czasem okazuje się, że dieta osoby trenującej lub sam trening nie do końca spełnia wymogi klasycznego odchudzania, nie mówiąc o wsparciu redukcji tłuszczu z miejsc, w których lubi się on trzymać. Za mało pijesz wody Organizm człowieka zbudowany jest głównie z wody. Oznacza to, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13137 Data: 2018-01-18 11:31:57
  • Pistacje - 14 ciekawostek na temat pistacji

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pistacje to jedne z najsmaczniejszych orzechów! Mimo tego, że pistacje kupimy niemalże w każdym sklepie, nie są to orzechy cieszące się ogromną popularnością. Czego nie wiesz o pistacjach? I dlaczego warto włączyć je do diety? Wybieraj pistacje bez soli Na rynku dostępne są zarówno pistacje w łupinach, jak i bez, jak również pistacje naturalne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 37294 Data: 2018-01-22 10:25:20
  • [...] że są one robione z całych warzyw i owoców. Soki, które przetwarzane są przez sokowirówkę, zazwyczaj dostarczają nam tylko i wyłącznie cukrów. Wszystkie walory, które zawarte są w np. w skórce danego owocu czy części bogatej w błonnik, zostają wyrzucone do kosza. Dlatego też planując swój jadłospis, uwzględnij koktajle, a ogranicz mocno soki.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8642 Data: 2019-11-20 09:46:21
  • Insulina wywiera zróżnicowany wpływ na cały organizm, w szczególności na tkanki zwyczajowo łączone z tym hormonem tj. mięśnie szkieletowe, tkankę tłuszczową oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1246 Data: 2023-01-03 07:14:08
  • [...] (40%): cukier, miazga słonecznikowa, olej rzepakowy, mąka , kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyny , aromat”. Węglowodany: 63 g, w tym cukry: 22 g, błonnik; 3,8 g, białko: 11 g. Ogólnie wydawałoby się, że nie są one jeszcze najgorsze, ale przytłacza tu podaż węglowodanów, a szczególnie tych o szybkiej kinetyce (cukier [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2621 Data: 2021-08-30 23:18:38
  • Odpowiednia masa ciała to jeden z czynników determinujących nasze zdrowie, niezależnie od wieku. No, ale jeśli jesteś nastolatkiem, to pewnie nieco mniej myślisz o zdrowiu, a bardziej o swoim samopoczuciu i wyglądzie. Jeśli masz nadwyżkę kilogramów, to być może zastanawiasz się jak schudnąć, jak zrobić to szybko i najlepiej bez specjalnego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 996 Data: 2023-02-24 14:42:50
  • Jak zwiększyć spożycie białka? 8 prostych wskazówek

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] produktach spożywczych. Jedz więcej roślin strączkowych Rośliny strączkowe, takie jak fasola czy soczewica, należą do bogatych źródeł białka. Są także wyjątkowo bogate w błonnik, który sprzyja uczuciu sytości. Szklanka gotowanej fasoli dostarcza ok. 14 g białka do naszej diety. Z kolei dodanie ugotowanej soczewicy do makaronu z sosem to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 801 Data: 2023-08-07 09:35:45
  • [...] czy nie. Każdy jednak może zadziałać prewencyjnie, czyli unikać przejadania się przed treningiem. Warto wtedy ograniczyć produkty tłuste, bogate w cukier czy dużą ilość błonnika. Nie powinno się także pić przesadnej ilości płynów. Najbezpieczniej odczekać około dwóch godzin po posiłku lub postawić na jakąś małą przekąskę. Jeżeli z kolei [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13944 Data: 2019-06-25 18:42:22
  • Powoli wdrażasz się w nową rolę, uczysz opieki nad dzieckiem i z pewnością co jakiś czas pojawia się myśl - "jak tutaj wrócić do swojej formy sprzed ciąży". Powinniśmy powiedzieć, żebyś dała sobie czas, cieszyła się chwilami spędzonymi z maluszkiem, że wszystko w swoim czasie... Jednak wiemy, że nie takiej odpowiedzi oczekujesz, szczególnie jeśli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3645 Data: 2019-09-12 12:13:37
  • Mąka kokosowa - właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Wartości odżywcze 100 g mąki kokosowej dostarczy 443 kcal, w tym: 18 g białka 15 g tłuszczu (w tym 14 g kwasów tłuszczów nasyconych) 59 g węglowodanów (w tym 38 g błonnika, 7 g cukrów) 0,15 g soli Witaminy i minerały 3,3 mg witaminy C 0,06 mg tiaminy 0,02 mg ryboflawiny 0,54 mg niacyny 0,054 mg witaminy B6 26 µg kwasu foliowego 0,24 mg [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5173 Data: 2017-11-12 12:41:26
  • Jakie pralinki jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2645 Data: 2017-11-07 09:39:51
  • Jakie owoce i warzywa jeść zimą?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] wcale nie odbiegają od świeżych owoców i warzyw, a także kiszonki korzystnie wpływające na naszą mikrobiotę jelitową. Wszystkie oferują różnorodne składniki odżywcze, błonnik, witaminy i przeciwutleniacze. Źródła: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2475299122130660?via%3Dihub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 555 Data: 2023-01-31 18:53:04
  • [...] pięć posiłków. Mając świadomość, że do następnego posiłku już niedaleko, nie będzie Cię korcić, żeby przesadzać z jedzeniem i zjadać większe porcje. Jedz produkty bogate w błonnik W ciągu dnia spożywaj dużo zdrowych, bogatych w błonnik pokarmów, które pomagają zaspokoić głód na dłużej. Należą do nich produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2588 Data: 2022-04-13 17:08:58