[...] zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej przekąski. Jest dobrym źródłem roślinnego białka, błonnika i wielu minerałów. Możesz kupić gotowy wyrób w niemal każdym sklepie, ale jego wykonanie jest tak banalne, że aż się prosi, żeby zrobić hummus samodzielnie.
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]
Zmielone nasiona kakaowca stanowią znakomity dodatek do wielu wyrobów, które wykorzystuje się na co dzień w słodyczach czy też piekarniach, zajmujących się wytwórstwem słodkości. Kakao, bo o nim mowa, to nic innego jak forma sproszkowana nasion, które rosną w rejonie Ameryki Południowej. Pod kątem żywieniowym wielu specjalistów uznaje je za [...]
[...] poziomu cholesterolu we krwi, który według badań może spaść nawet o 35 procent. Ponadto pożywienie "wolne od zwierząt" jest naturalnie przeciwzapalne – na ogół jest bogate w błonnik, przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze. Mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 Ciekawostką jest też to, że cukrzyca typu 2 idzie w parze ze spożywaniem dużej ilości [...]
[...] żołądka i dwunastnicy nie mogą prawidłowo przyswajać spożywanych substancji odżywczych. Spożywanie najbogatszych źródeł witamin, które z reguły zasobne są w tłuszcz lub błonnik, często wywołują o tych osób nieprzyjemne skutki uboczne. Co więcej, na niedobory witamin narażone są osoby z wieloskładnikowymi alergiami i / lub nietolerancjami [...]
[...] kaloryczności posiłków. Możemy używać w ich przygotowaniu zdrowszych produktów, takich jak pełnoziarniste mąki, naturalne słodziki oraz dodatek orzechów i owoców bogatych w błonnik. Przykładowo, ciastka z dodatkiem płatków owsianych, migdałów i suszonych owoców mogą być smaczną i sycącą przekąską, która nie zrujnuje naszej diety, oczywiści, o [...]
Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, to najlepiej postawić na profilaktykę. Dotyczy to także naszej skóry. Jednym z najlepszych sposobów, jest zwracanie uwagi na to, co jesz. Jedzenie może być świetnym sposobem na określenie tego, jak Twoje ciało reaguje na różne dietetyczne wybory. Wielu wegan bardzo sobie chwali wpływ swojej diety na cerę. Co [...]
[...] dobrze się odżywiać. W naszym menu znajdzie się mnóstwo zdrowych warzyw i owoców, produktów pełnoziarnistych, orzechów zawierających zdrowe tłuszcze i produktów bogatych w błonnik i przeciwutleniacze. Korzyści jest naprawdę sporo. Podsumowanie Weganie nie jedzą produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego, które zostały wymienione w artykule. [...]
Mylne jest założenie, że to, co wegańskie, to jednocześnie jest zawsze zdrowe, fit itp. Sięgając zatem po wegański majonez, nie oczekujmy od niego, że będzie on niskokaloryczny (no, chyba że takie będzie jego założenie), ze świetnym składem i w ogóle będzie można uznać, że oto mamy sposób na zajadanie się majonezem bez żadnych konsekwencji. [...]
[...] dwunastu tygodni zmiana diety poprawiła zdrowie psychiczne badanych osób. Dieta ta nie była zbyt skomplikowana: wyeliminowano przetworzoną żywność, wzbogacono posiłki o błonnik, produkty pochodzenia roślinnego i dodano zdrowe tłuszcze. Połączenie mózg-jelita Mózg i jelita są ze sobą ściśle połączone i działają synergistycznie. Składniki [...]
Jednym z największych problemów, z którymi borykają się osoby na dietach roślinnych, jest odpowiednie zbilansowanie poziomu podaży białka. Niektóre wegańskie produkty spożywcze być może są bogate w białko, jednak przy okazji mogą doprowadzić do nadmiarów niektórych substancji w organizmie. Na szczęście dla przeciwników konsumpcji mięs, ryb, [...]
[...] zatem nawet jeśli woda „wyciąga”, to kalorie te można uzupełnić smacznym, odżywczym i niskokalorycznym koktajlem białkowym oraz odpowiednio zbilansowaną dietą zasobną w błonnik, a ubogą w cukry. Źródło Grigg MJ, Thake CD, Allgrove JE, King JA, Thackray AE, Stensel DJ, Owen A, Broom DR. Influence of water-based exercise on energy intake, [...]
W piękny lipcowy dzień mało kto myśli o przeziębieniu. Inaczej jednak sytuacja przedstawia się jesienią i zimą. Wtedy każdy, kto chce zachować pełnię sprawności intelektualnej (szkoła/praca) i cieszyć się możliwością wykonywania zaplanowanych treningów, stara się zrobić wszystko, aby uniknąć przeziębienia oraz grypy.
Cukier to tzw. puste kalorie dające nagły i krótkotrwały zastrzyk energii. Niestety dieta bogata w cukier wpływa negatywnie na nasze zdrowie, sprzyja otyłości i uszkadza co najmniej 5 ważnych narządów w naszym ciele. Podsumowanie Cukier wpływa nie tylko na Twoją sylwetkę, ale również na funkcjonowanie wielu narządów. Jeśli stopniowo ograniczasz [...]
[...] wyizolowane flawonoidy mogą zachowywać się nieco inaczej niż w swoim naturalnym otoczeniu. Ponadto, rośliny zawierają także wiele innych, cennych składników odżywczych, np. błonnik. Są jednak sytuacje, kiedy nie mamy wystarczającego dostępu do warzyw czy owoców, więc w takich sytuacjach forma suplementu będzie dobrym ratunkiem. Podsumowanie To, [...]
Napoje roślinne (lub tzw. mleka roślinne) to popularna alternatywa dla mleka krowiego. I choć różnią się smakiem, to często ratują sytuację, kiedy chcemy zjeść płatki lub wypić białą kawę, a z różnych przyczyn spożycie mleka nie wchodzi w rachubę. Z tej opcji często korzystają również wegetarianie i weganie. Jedną z propozycji jest napój migdałowy [...]
[...] beta karoten i inne kartenoidy. Jarmuż – ma wpływ na stężenie cholesterolu i tłuszczów, Słodki ziemniak (batat) -zmniejsza uszkodzenia wątroby, zawiera beta karoten i błonnik. Pochrzyn skrzydlaty – zmniejsza przerost wątroby, gdyż zawiera diosgeninę, Awokado – zawiera adiponektynę, ma wpływ na lipidy, Banan – ma wpływ na [...]
[...] zdrowia – od schorzeń sercowo-naczyniowych, po problemy gastryczne, czy demencję – jest zbyt niski poziom konsumpcji warzyw i owoców w diecie. Poza tym, że zapewniają one błonnik stymulujący mikrobiotę jelitową oraz bogactwo antyoksydantów chroniących komórki organizmu, to jeszcze wpływają na stan odżywienia dzięki zawartości witamin oraz [...]
[...] papierosów) oraz przetworzonej i masowo importowanej żywności może przedłużyć życie oraz zwiększyć poziom samodzielności na starość. Efekt ten wzmocnić można dietą bogatą w błonnik, potas i magnez, a także umiarkowaną, ale regularną aktywnością fizyczną. Interwencję ruchowo-żywieniową poleca się podjąć, kiedy poziom cholesterolu całkowitego od [...]
Zmieniając swoje nawyki żywieniowe, pierwsze, o czym często słyszymy to konieczność wyeliminowania z naszej diety pieczywa. Powodów ku temu znaleźć można kilka i bez wątpienia mają one sens. Podsumowanie Bez wątpienia pieczywo białkowe Allnutrition Proteinoeo Bread jest ciekawym wyborem dla osób, które niekoniecznie chcą lub mogą z różnych [...]