Wątroba jest jednym z najważniejszych organów bez których nie da się kontynuować życia. Nawet niewielkie uszkodzenia hepatocytów mogą mieć ogromne znaczenie dla całego ustroju człowieka. Oto 20 roślin które mają wpływ na zdrowie wątroby.

Buraki – betaina zawarta w ekstraktach z buraka (Beta vulgaris L.) ma działanie indukujące wydzielanie żółci. Ma więc ogromne znaczenie dla zdrowia przewodów żółciowych i wątroby.

Kapusta warzywna i inne odmiany kapusty – działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwrakowe (zawierają diindolilometan, glucoraphanin)

Marchew – działanie antyoksydacyjne, zawiera beta karoten i inne kartenoidy.

Jarmuż – ma wpływ na stężenie cholesterolu i tłuszczów,

Słodki ziemniak (batat) -zmniejsza uszkodzenia wątroby, zawiera beta karoten i błonnik.

Pochrzyn skrzydlaty – zmniejsza przerost wątroby, gdyż zawiera diosgeninę,

Awokado – zawiera adiponektynę, ma wpływ na lipidy,

Banan – ma wpływ na marskość wątroby, wpływ pektyny,

Wiśnia – działanie antyoksydacyjne,

Figowiec – przeciwdziała stłuszczaniu wątroby,

Cytryna – zmniejsza uszkodzenia wątroby,

Papaja – działanie antyoksydacyjne,

Granat właściwy – działanie przeciwnowotworowe,

Arbuz zwyczajny (zawiera cytrulinę, likopen) – działanie antytoksyczne, obniża poziom cukru we krwi,

Jęczmień zwyczajny - przeciwdziała stłuszczaniu wątroby,

Kukurydza - działanie antyoksydacyjne,

Ryż brązowy - działanie przeciwzapalne, antocyjany i tokoferol.

Owies - działanie antyoksydacyjne,

Pszenica – ma wpływ na metabolizm tłuszczów,

Sorgo dwubarwne - działanie antyoksydacyjne,

Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus L.) – stymuluje produkcję żółci, działa ochronnie na wątrobę, antyutleniająco i wpływ na stężenie cholesterolu,

Oczywiście, jeśli ktoś nadużywa hepatotoksycznych leków (np. SAA), alkoholu czy narkotyków to będzie trzeba czegoś o wiele silniejszego aby przywrócić funkcjonowanie wątroby (np. Thiazolidine-4-carboxylic acid zawarty w leku heparegen). Dla zdrowia wątroby mają znaczenie także dysmutaza ponadnadtlenkowa (SOD), jest enzymem antyoksydacyjnym, GSH-Px (peroksydaza glutationowa) oraz CAT czyli katalaza.

Referencje:1. Yong-Song Guan 1 , 2 , * and Qing He 1 , 2 “Plants Consumption and Liver Health” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4499388/ 2. R.Farbiszewski “The effect of heparegen on antioxidant enzyme activities in ethanol-induced liver injury in rats” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/074183299290039D 3. http://www.wple.net/plek/numery_2012/numer-10-2012/1129-1131.pdf

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)