SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Hipogonadyzm - pomoc

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1633

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 17 Na forum 53 dni Przeczytanych tematów 234
siemanko, zapytałem w tytule gdzie szukać pomocy ponieważ byłem u dwóch lekarzy i mi nie pomogli zbytnio.
Ogólnie od 8 roku życia mam ginekomastię i nagle przytyłem sporo kilogramów, byłem dzieckiem nieśmiałym oraz zestresowanym, dziś mam 25 lat i w sumie dalej taki jestem ale w mniejszym natężeniu i w miarę normalnie żyje (praca itp)
moim problemem jest słaby rozwój płciowy, ginekomastia plus mam małe jądra (40 mm x 20mm) i maly penis, dodatkowo mam bardzo słaby zarost ktory nie rośnie na policzkach tylko od dołu twarzy i na szyjii, ogólnie rzecz biorąc hipogonadyzm jak się patrzy lecz gdy trafiłem do jednego lekarza to stwierdził oględnie że z narządami nie ma tragedii ale ogarnął mi rezonans przysadki z powodu piersi i podwyższonej prolaktyny (w marcu 2023 prolka 28,20 NG/ml a w maju 20,90 NG/ml) rezonans wyszedł git czyli nie mam guza a lekarz stwierdził że taka prolaktyna nie powoduje u mnie objawów obniżonego testosteronu(mam praktycznie wszystkie psychiczne i fizyczne objawyniedoboru testosteronu a jego wartość u mnie wacha się między min. 426 a max 501, nizej dodam swoje wyniki bo robiłem różne w różnym czasie raz testo estro sghb a raz sam test). Po jakimś czasie trafiłem do innego endokrynologa który zlecił test blokowania kortyzolu (wyszedł git) i 17hydroprogesteron (wyszedł git)zbadał jądra usg i stwierdził że są w normie a te rozmiary co podałem to objętość chyba 10.5 ml więc bardzo mało i stwierdził że moje objawy to indywidualne cechy i nie ma mowy o trt - to był mój cel tych wizyt, chciałbym się tutaj dowiedzieć jak rozmawiać z lekarzami by ich przekonać, lub jakieś konkretne namiary na lekarzy bądź kliniki. Ogólnie też pytanie czy bardzo słabe owłosienie klatki piersiowej, słaby zarost który na policzkach prawie nie rośnie przy wynikach testo 400-500 ng/dla i Dht 556,60 PG/ml może świadczyć o rozj**anym receptorze androgenowym? (Czekam na wyniki badania na mutacje AR i polimorfizm cag) Prócz tych obajow które wyżej wymieniłem słabo mi wyszedł cholesterol i krzywa cukrzycowa. Co robić? Poniżej wstawiam wyniki które niestety są z różnych dat ale postaram się je jakoś zrozumiale wypisać
moj najlepszy wynik testo z marca 2023
testo 501 NG/dl norma 249-836
Estradiol 27,80 pg/ml norma 11,30 -43,20
prolaktyna 28,20 NG/ml norma 4,04 - 15,20
LH 7,69 miu norma 1,70 - 8,60
FSH 6,19
Tutaj wynik z testo sghb albumina z września
Testo 492 NG/dl
Shbg 24,20 nmol/L
Albumina 4,86 g/dl
wynik z kalkulatora Testosteron wolny:
11.3 ng/dL = 2.29 %

Testosterony biodostępny:
297 ng/dL = 60.5 %
Sory ogólnie za chaos ale nie umiem pisać tematów a wolę odpowiadać na pytania, co sądzicie o tych wynikach, powinien przy takich wynikach mieć objawy eunuchodizmu czy jest tutaj problem z wrażliwością na androgeny?
te obawy to: małe jądra mały penis, ginekomastia, skąpe owłosienie ciała i twarzy, tendencja do otyłości (za młody byłem aktywny bardzo a nie chudlem) teraz od stycznia cisnę na domowej silce i coś tam rosnę ale mam bardzo mało siły co dawało mi się we znaki od małolata gdyż przegrywałem szarpanki ze znacznie lżejszymi przeciwnikami, siła ogółem teraz rosnie ale słabo, rozwinę ten wątek jeśli ktoś zapyta, ogólnie mam też słabo wyczuwalne jabłko Adama
Z psychicznych objawów to ogólnie można rzec słaba psycha, wrażliwość, uległość, nieśmiałość i ogólnie prędzej odpuszczam niż się postawie komuś (w skrócie ciota/lamus), drażliwość i ogólnie nie panuje nad emocjami. Co robić? Myślicie że z takimi wynikami da radę dostać htz? Objawy jak dla mnie są jasne, nawet skórę mam delikatna i mocno świecąca. Jeśli ktoś chce pomóc a ciężko mu się czyta ten tekst to proszę zapytajcie a odpowiem konkretnie, tutaj podczas takiego lania wody wszystko mi się miesza, bardzo możliwe że jakichś objawów zapomniałem wymienić i pewnie z czasem je dodam.
Wzrost 176 waga 99 kg
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 17 Na forum 53 dni Przeczytanych tematów 234
siemanko, tym razem to nie jest mój rozpaczliwy wysryw. Trafiłem na normalnego lekarza i zgodził się na HTZ na próbę (2 miesiące) muszę tylko zbadać nasienie i skoro już zrobiłem badanie genu AR i wynik będzie za około miesiąc, to poczekać na ten wynik i z tym do niego wrócić, poinformował mnie że u ludzi którzy przy normalnym poziomie testosteronu mają objawy eunuchodizmu terapia może nie przynosić efektów stąd 2 miechy na próbę. On proponuje plastry lub długi testosteron, gdzies obiło mi się o uszy że w trt lepiej stosować krótki teść i częste iniekcję, może jest tutaj na forum ktoś na trt i zna się na tym, ja się nie znam i nie wiem czy warto podejmować dyskusje na to by bić krótkiego. Proszę o odpowiedź lub poznowelenie na założenie tematu: osoby na trt mam kilka pytań do was
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12162 Napisanych postów 160716 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1235590
Witaj,
badania najlepiej skonsultowac z endokrynologie, on bedzie odpowiedzialny za ewentualne leczenie w zakresie hormonalnym, czy namierzenie przyczyny hipogonadyzmu.

Co do Twoich pytań:

1. Słabe owłosienie klatki piersiowej i słaby zarost przy wynikach testosteronu 400-500 ng/dl i DHT 556,60 pg/ml mogą sugerować obniżoną wrażliwość na androgeny. Jednak potwierdzenie tej diagnozy wymaga dodatkowych badań.
2. Zmienne wyniki prolaktyny mogą sugerować problem z przysadką, ale ponieważ rezonans nie wykazał guza, przyczyna tego stanu może być inna np. przewlekly stres, kortyzol
3. Małe jądra, mały penis, ginekomastia, skąpe owłosienie ciała i twarzy, tendencja do otyłości, słaba siła mięśniowa, słabo wyczuwalne jabłko Adama, słaba psychika, wrażliwość, uległość, nieśmiałość, drażliwość i problemy z kontrolą emocji mogą być objawami niedoboru testosteronu, ale mogą też wynikać z innych przyczy np zespol cushinga
4. Wzrost 176 cm i waga 99 kg sugerują nadwagę, co może również wpływać na poziom testosteronu i inne hormony, wiec mozna tez zadbac o aspekt masy ciala, wtedy rowniez problemy z cukrem moga sie unormowac.

Co do rozmów z lekarzami, ważne jest, aby były one otwarte i szczere. Możesz przygotować listę pytań i problemów, które Cię obchodzą, i przedstawić je lekarzowi w sposób systematyczny. Możesz też poprosić o skierowanie do specjalisty, jeśli uważasz, że Twoje problemy wymagają bardziej zaawansowanej diagnostyki i leczenia.
1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 17 Na forum 53 dni Przeczytanych tematów 234
Dzięki za wyczerpująca odpowiedź, niestety lekarze na których trafiłem twierdzą że to nie hipogonadyzm a moje objawy to indywidualne cechy czy coś takiego, kortyzol jak badałem to miałem lekko podwyższony (bodajże o 2 jakiejś jednostki ponad normę), lekarz chyba by zauważył symptomy zespołu cushingaa i kierował na badania a tego nie robił więc raczej odpada, miałem robiony test blokowania deksametazonem to kortyzol się zablokował, to chyba wyklucza przerost nadnerczy z zaburzeniem wydzielania androgenów. W ogóle czy przy tak małych jądrach (obj.10,5 ml) możliwe jest osiągnięcie testosteronu odpowiedniego dla wieku czyli ponad 600 ng/dl w sposób naturalny? (poprzez ćwiczenia siłowe, zrzucenie wagi, odstawienie alko i suplementacji która wspiera testosteron?)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12162 Napisanych postów 160716 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1235590
W ogóle czy przy tak małych jądrach (obj.10,5 ml) możliwe jest osiągnięcie testosteronu odpowiedniego dla wieku czyli ponad 600 ng/dl w sposób naturalny? (poprzez ćwiczenia siłowe, zrzucenie wagi, odstawienie alko i suplementacji która wspiera testosteron?)

tutaj wazny jest tez wynik testosteornu wolnego. Bo ilosc testosteornu calkowitego jets tylko czesciowym wskaznikiem.
wynik testo 501 NG/dl dotyczy testa wolnego?
Wielkosc jader nie ma wplywu na mozliwosci produkcji hormonow, pod warunkiem, ze jets to cecha osobnicza. Czyli nie zmienila sie ich wielkosc na przestrzeni lat, czy tez w wyniku czynnika zewnetrznego jak podawanie lekow

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 17 Na forum 53 dni Przeczytanych tematów 234
No jądra po prostu rozwinęły mi się do takiego rozmiaru, nigdy raczej większe nie były.
W ogóle co może być powodem ginekomastii w wieku 8 lat? Zazwyczaj robi się ona chyba w wieku 13,14 lat. Może podczas stresu zalewa mnie prolaktyna? Jak to zbadać?
Testo 501 to testosteron całkowity a wolnyTutaj wynik z testo sghb albumina z września
Testo 492 NG/dl
Shbg 24,20 nmol/L
Albumina 4,86 g/dl
wynik z kalkulatora Testosteron wolny:
11.3 ng/dL = 2.29 %

Testosterony biodostępny:
297 ng/dL = 60.5 %
Ogólnie planuje iść niedługo do innego endokrynologa, możesz napisać mi wszystkie badania jakie mogę zrobić? W sensie hormony plus nawet dodatkowe
Aktualnie czekam na wynik mutacji genu AR i polimorfizm CAG, kariotyp też badałem mam dobry męski, myślę by zbadać jeszcze swoje kości czy nie mam słabej gęstości. Chce iść do lekarza i mieć czym udowodnić że mimo w miarę normalnego poziomu testo nie spełnia on swojej funkcji w organizmie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6337 Napisanych postów 76368 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 756785
Myślę, że jeżeli dwóch lekarzy postawiło diagnozę, która jest odmienną od tego, co Ty sądzisz na temat opisanego problemu, to raczej nie pozostaje nic innego, jak zgodzić się ze specjalistami w tym kierunku. Oczywiście, możesz jeszcze spróbować spróbować opinii trzeciego. Znając jednak tor leczenia mężczyzn w przypadku problemów hormonalnych, to na narodowy fundusz zdrowia niewiele uzyskasz. Myślę, że jednak nie ma za bardzo wyjścia. Możesz też próbować w prywatnych klinikach, ale tutaj musisz liczyć się ze sporymi wydatkami i to niestety regularnie co miesiąc.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12162 Napisanych postów 160716 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1235590
ja bym po prostu poszukal innego specjalisty, zerknij
https://doktoralicja.pl/
masz fajna ekspertke od hormonow, zajmuje sie ciezkimi przypadkami byc moze poradzi jakies rozwiazanie.
Na chwile obecna bym tez nie robil dodatkowych badan tylko poczekal na wskazowki ewnetualne lekarza co jeszcze mocna by bylo zdiagnozwac. Mysle, ze na forum nikt nie bedzie dysponowal az tak duza wiedza zeby cos poradzic juz obencie w tak skomplikowanym przypadku. O ile mozemy cos tam podpowiedziec, rzucic jakis pomys, tak konsultacja z lekarzem jest tutaj jednak podstawa

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 17 Na forum 53 dni Przeczytanych tematów 234
leczę się tylko prywatnie, no cóż ja obstawiam obwodowy hipogonadyzm czyli niewrażliwość tkanek, jednak mam nadzieję że to nie mutacja w genie androgenowym(wynik badania za 1700 zł wszystko wyjaśni). Może kiedyś trafię na lekarza który spojrzy trochę szerzej na ten problem, gdyby mój problem dotyczył tylko wyglądu zewnętrznego to bym odpuścił ale mam słabe libido, problemy metaboliczne więc nie mogę tego zrobić bo w wieku 30 lat będę otyłym cukrzykiem z depresją. Z kliniki zamierzam skorzystać w ostateczności gdy nie uda mi się u prywatnych lekarzy. Dziwię się tym lekarzom bo w internecie są informacje o hipogonadyzmie obwodowym i nikt nie stwierdza że to cechy indywidualne tylko normalne zaburzenia które trzeba leczyć, tak syndrom MAIS przy mutacji AR.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 17 Na forum 53 dni Przeczytanych tematów 234
sory od razu za double post ale postanowiłem że pójdę jeszcze raz do endo, powie mi ktoś jakie badania powinienem mieć ze sobą by uniknąć sytuacji w której nic się nie dowiem bo brakuje jakiegoś badania
testosteron, shbg, estradiol, prolaktyna, LH, FSH, prolaktyna, coś jeszcze? z góry dzięki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12162 Napisanych postów 160716 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1235590
sory od razu za double post ale postanowiłem że pójdę jeszcze raz do endo, powie mi ktoś jakie badania powinienem mieć ze sobą by uniknąć sytuacji w której nic się nie dowiem bo brakuje jakiegoś badania
testosteron, shbg, estradiol, prolaktyna, LH, FSH, prolaktyna, coś jeszcze? z góry dzięki


mozna dorzucic progesteron, opcjonalnie tsh i tarczycowe ft3 i ft4 ktore gdzies tam tez moga miec wplyw na nasze maopoczcie, a nawet zachowanie emocjonalne, reakcje stresowe itd. Reszte juz zostaw decyzji specjalisty, jezlei bedzie potrzebowal jeszcze jakies badania

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 17 Na forum 53 dni Przeczytanych tematów 234
wszystko robiłem kiedyś lub teraz i wychodzi dobrze, tylko prolka teraz 23 przy testo 498 i estradiol 37 gdzie kiedyś przy podobnych wynikach był max 27, dodam że wtedy byłem 10 kg cięższy. Tarczyca wychodzi git ale na usg pokazuje Hashimoto, myślę że moje tkanki są oporne na wszystkie hormony. Jutro idę do lekarza ale nie mam już nawet nadziei na lepsze życie, pozdro
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Problemy psychiczne - porady

Następny temat

Niskie ciśnienie i tętno

WHEY premium