SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Hipogonadyzm 2019

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 402

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Wiek 33 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 403
Witam
Wiem, że temat był poruszany kilkukrotnie, ale nie chcę odgrzebywać starych tematów, więc tu zwracam się do kolegów o rady. Zacznę od początku
2015 styczeń, po roku odczuwalnego spadku teścia i zrezygnowany po wizytach u lekarzy dla których teść w dolnej granicy jest ok bo się mieści w widełkach, postanowiłem w końcu konkretniej zająć się tematem. Żadnego towaru nie było.
Na początek poszły badania: estradiol 24,2 [7,63-42,6], FSH 2,91 [1,5-12,4], LH 3,31 [1,7-8,6], progesteron 0,79 [0,2-1,4], PRL 174,10 [86-324], SHGB 32,6 [17,3-65,8], testosteron 368 [241-827].
2015 Luty wizyta u M. Rabijewskiego. Z tego co wyczytałem to u niego standardowe - jest pan młody niecałe 29 lat, więc żeby zachować płodność nie będziemy stosować testosteronu a clostilbegyt. Przy dawce 1 dziennie 7 dni w tygodniu, teść nie schodził poniżej górnej granicy, a w najlepszy wynik z badań to 1487 [241-827], oczywiście estro cały czas lekko ponad normę. Nie powiem, zacząłem czuć się dobrze, była energia, agresja, mimo redukcji i małych węgli to był najlepszy mój okres pod względem treningowym, siła szła do przodu.
Na clomie leciałem schematem 3 miesięcznym, ilość tabsów na tydzień w danym "kwartale"- 7,7,6,5,4,3,2,1. Być może był jeszcze jeden okres 6 tabsów, bo starałem się przekonać Rabiego, żeby zostać na wysokiej dawce, bo też wizualnie młody wygląd się ruszył, na czym mi również nadal mi zależy. Generalnie jak widać ponad 2 lata.
2017 Październik. Nie będąc już na clomie wykonałem badania estradiol 31,4 [11,8-39,8], FSH3,5 [1,4-18,1], LH 2,72 [1,5-9,3], prolaktyna 6,9 [2,1-17,7], testosteron 512 [241-827].
2018 Marzec. Kontrolnie powtórzone badania FSH 4 [1,4-18,1], LH 3,39 [1,5-9,30], testosteron 513 [165-753]
Generalnie czułem się w miarę dobrze, więc już dałem nie śledziłem.
2018 Listopad. Jakbym znowu cofnął się do 2014, wiele głupich myśli, huśtawki nastrojów, deprecha.
Badania estro 25 [11,8-39,8], FSH 4,53 [1,4-18,10], LH 2,81 [1,5-9,3], prolaktyna 6 [2,1-17,7], testosteron 377 [241-827] więc powrót do stanu wyjściowego, pogesteron 0,355 [0,05-0,149] ponad dwukrotnie ponad normę.
W grudniu, styczniu powtórzyłem badania nic się nie zmieniło więc wybrałem się do pani doktor, która pisała na temat hipogonadyzmu.
Niczego ciekawego się nie dowiedziałem, miałem brać pół tabsa cloma dziennie, skoro 50 mg wyrzucało ponad normę.
Żadnej poprawy nie czułem, więc ponownie wybrałem się do Rabiego, ten stwierdził żeby zarzucić ponownie tabsa raz dziennie przez 7 dni w tygodniu.
I tu przez miesiąc brania też nie poczułem fajerwerków, wręcz momentami słabo. Przez miesiąc brania teść utrzymywał się na poziomie 620, 699, 661, prawie tyle co przy jednym tabsie na tydzień za pierwszym razem. Ciągle progesteron ponad normę 0,37 [0,05-0,149].
W międzyczasie załatwiłem sobie tak na wszelki wypadek prolongatum na okres ok. 9 tygodni (2x1 ml tygodniowo), hcg. Jeszcze nie ruszane.
Moje pytanie, wiem że szklanej kuli nie macie, ale czy może być tak że w jakiś sposób progesteron oddziałuje tak, że blokuje testosteron? Czy może być tak że przysadka już przyzwyczaiła się, albo czy to jest max ktory clom może wyciągnąć w moim wieku - 33 lata?
Fajnie jakby znalazł się również ktoś kto bił teścia mając hipo, żeby mieć rozeznanie jak to wygląda z odblokiem, czy jest w ogóle do czego wracać wtedy.
Nie ukrywam, że chciałbym mieć teścia powyżej (przez jakiś czas) czy to póki co na clomie, czy ewentualnie podając z zewnątrz, z uwagi na to że chciałbym nadrobić zaległości, będąc po 30 kiedy wyglądasz jak 26 latek nie jest fajnie. A zauważałem zmiany zresztą nie tylko ja, mając ponad normę.
Z tego co wyczytałem to prawdopodobnie do końca życia będzie trzeba podawać z zewnątrz albo sztucznie stymulować żeby to wszystko jakoś działało.
Mam nadzieję, że nie zanudziłem i komuś będzie chciało się temat ruszyć.




Zmieniony przez - Kurt w dniu 2019-03-04 22:16:26

Zmieniony przez - Kurt w dniu 2019-03-04 22:16:49
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1937 Napisanych postów 48713 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 487803
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 13 Na forum 225 dni Przeczytanych tematów 653
Z młodego wyglądu to trzeba się cieszyc a docenisz to za 10 -lat i test tu za bardzo nie pomoże . Spróbuj HCG , 2 tyś co 3 dni i i zobaczysz czy to zadziała dobrze na samopoczucie , bo testa winduje napewno szybciej niż clomifen . Po jakimś czasie na hcg rośnie estro i znowu lecisz w dół z energią życiową więc trzeba jakoś sensownie to na sobie wyprobować . Zresztą zbadaj sobie shbg , to więcej ci powie niż sam test całkowity .


Zmieniony przez - pro-ex w dniu 2019-03-05 21:27:10
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1937 Napisanych postów 48713 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 487803
pro-ex
Z młodego wyglądu to trzeba się cieszyc a docenisz to za 10 -lat ]


to kwestie co na pewnym etapie są na minus a później zmieniają się na plus

FIZJOSTEO - Fizjoterapia i Osteopatia
Sk. Ks. Kard. Wyszyńskiego 5 , Warszawa
www.fizjosteo.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Wiek 33 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 403
Młody wygląd nie jest zaletą, chyba że dla kobiety. Zwłaszcza kiedy w pracy mają cie za młodzika, co za tym idzie bez doświadczenia. SHBG zrobię,bo ostatni raz robiłem w styczniu 2015 przed clomidem i wynik wyszedł 32,6 [17,3-65,8]. W trakcie brania clomidu robiłem też DHT 908 [250-1000].
Ktoś rozwiązał jak zbić progesteron? Przypuszczam że to też przez niego p******ca dostaje, huśtawki nastrojów, brak libido, depresyjne stany, jakiś wrażliwy się zaczynam robić. Czy wejście na clom mając podwyższony progesteron może mieć wpływ na to że "odblok" nie idzie tak jak powinien?


Zmieniony przez - Kurt w dniu 2019-03-07 16:45:28
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1937 Napisanych postów 48713 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 487803
Kurt
Młody wygląd nie jest zaletą, chyba że dla kobiety. Zwłaszcza kiedy w pracy mają cie za młodzika, co za tym idzie bez doświadczenia.


będziesz miał 40 czy 50 lat to uznasz inaczej

FIZJOSTEO - Fizjoterapia i Osteopatia
Sk. Ks. Kard. Wyszyńskiego 5 , Warszawa
www.fizjosteo.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 13 Na forum 225 dni Przeczytanych tematów 653
Chyba nie pozostaje ci nic innego jak trzymanie się , zaleceń lekarza z którym zresztą możesz omówić różne metody leczenia w tym zmianę z clomidu na prolongatum a później powrót do cloma . Prawda jest taka że na tst zawsze czujesz się lepiej niż na wynalazkach typu clom i hcg ale istotna jest tutaj dawka . Wydaje mi się , że oni doskonale zdają sobie z tego sprawę i wiedzą że później pacjenci niechętnie z tego rezygnują a ważne jest również utrzymanie płodności .
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Endokrynolog okolice Koszalina