Co do LC, ja na <50g czasami czuje się bardzo słabo, dzisiaj w pracy parę razy na 4 piętro i czułem za każdym razem spore zmęczenie, wczoraj ciężkie wyroki, może to po części ich zasługa, a może poprostu nie do końca to mi tak pasuje? Pewnie lepszym wyjście jest CBL, gdzie niby to LC, ale wegli jest sporo;) No ale do tego trzeba mieć już sensowny BF. Mnóstwo tu skrajnie różnych stanowisk na forum i do tego każde podejście ma świetnego przedstawiciela;)
...
Napisał(a)
Przepraszam, masz rację trochę się zapedzilem zvtym offtopem. To raczej temat do przeanalizowania w moim dzienniku.
Co do LC, ja na <50g czasami czuje się bardzo słabo, dzisiaj w pracy parę razy na 4 piętro i czułem za każdym razem spore zmęczenie, wczoraj ciężkie wyroki, może to po części ich zasługa, a może poprostu nie do końca to mi tak pasuje? Pewnie lepszym wyjście jest CBL, gdzie niby to LC, ale wegli jest sporo;) No ale do tego trzeba mieć już sensowny BF. Mnóstwo tu skrajnie różnych stanowisk na forum i do tego każde podejście ma świetnego przedstawiciela;)
Co do LC, ja na <50g czasami czuje się bardzo słabo, dzisiaj w pracy parę razy na 4 piętro i czułem za każdym razem spore zmęczenie, wczoraj ciężkie wyroki, może to po części ich zasługa, a może poprostu nie do końca to mi tak pasuje? Pewnie lepszym wyjście jest CBL, gdzie niby to LC, ale wegli jest sporo;) No ale do tego trzeba mieć już sensowny BF. Mnóstwo tu skrajnie różnych stanowisk na forum i do tego każde podejście ma świetnego przedstawiciela;)
...
Napisał(a)
a jak sie masz czuc skoro na ketony nie jestes przestawiony a glikogenu nie masz? Krotko/srednio lancuchowych tluszczy tez pewnie nie spozywasz, a pozniej zdziwienie ze no carby czy low carb not for me
...
Napisał(a)
faftaq
- 160g białka (przy czym starałem się unikać białek najbardziej insulinogennych),
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-04-01 10:45:53
Czy chodzi poprostu o białka zawierające spore ilości leucyny, izowaliny, izoleucyny czy lizyny w swym składzie, czy jeszcze jakis inny mechanizm?
Przepraszam za offtop, jak możesz napisz tylko TAK/NIE, nie do końca .. jak cos to poszukam dalej :)
pzdr
ziomus polej ,jordan gouda jordan gouda wodna wodna wodna wodna zbliza sie koniec chlodna bomba bomba bomba - k***A ZASNOLEM !
...
Napisał(a)
jw. też ciekawy jestem o co chodzi, pierwszy raz spotykam sie z takim stwierdzeniem i bardzo mnie to zaciekawiło jakbyś mógł Tadeusz rozwinąć to byłbym bardzo wdzieczny
...
Napisał(a)
faftaq
Fryto - niektóe osoby dośc dobrze znoszą niskie wegle - o ile pułap kcal jest odpowiednio wysoki i jest odpowiednia dawka tłuszczu. NIeraz jednak czas adaptacji do tego stanu trwa kilka tygodni, a nieraz - nigdy nie następuje w stopniu zadowalającym. JA na keto czułem się dobrze, ale miałem trenigi o niskiej objętości. Z moich obserwacji wynika że niektóre osoby przy bardzo niskich ww dośc szybko obserwują u siebie obniżenie poziomu h. tarczycy, zwłaszcza T3...
No właśnie problem polega na tym, że większość ludzi nie rozumie, że rozwiązanie optymalne nie zawsze jest najlepsze dla każdego. Najlepszym rozwiązaniem jest zawsze podejście indywidualne. Ja sobie nie wyobrażam robić redukcji na LC, choćby nie wiem kto i jak mnie do tego namawiał.
Hard work & dedication
...
Napisał(a)
chudywysokigrubas - ciąc węgle trzeba umieć Opcji jest wiele:
- albo obcinasz do pułapów medium (26 - 40% podazy energii) - wtedy najczęsciej LC tolerowane jest dość dobrze o ile aktywnośc nie jest ekstremnalnie wysoka
- albo wprowadzasz dietę LC z ładowaniami
- albo wchodzisz w keto - ale poswięcasz czas na adaptację w poczatkowym okresie np. luzując z treningami
Eugene, Hekade - produkty białkowe podnosza poziom insuliny, niektóre przewyższają w tej materii wiele prod węglowodanowych. W skrócie - obrazuje to poniższy obrazek
Jak widac najbardziej insulinogenne są białka serwatkowe - co ciekawe one też są mocno termogenne i mają dośc dobre referencje jeśli chodzi o wspomaganie redukcji tkanki tłuszczowej: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21228266 - to taka ciekawostka która pokazuje, że to iż "coś" podnosi insulinę, nie oznacza, że utrudnia odchudzanie
Fryto - no nie wszyscy diobrze reagują na LC, ale niekiedy można popracować nad dietą tak by była lepiej tolerowana
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-04-01 23:06:24
- albo obcinasz do pułapów medium (26 - 40% podazy energii) - wtedy najczęsciej LC tolerowane jest dość dobrze o ile aktywnośc nie jest ekstremnalnie wysoka
- albo wprowadzasz dietę LC z ładowaniami
- albo wchodzisz w keto - ale poswięcasz czas na adaptację w poczatkowym okresie np. luzując z treningami
Eugene, Hekade - produkty białkowe podnosza poziom insuliny, niektóre przewyższają w tej materii wiele prod węglowodanowych. W skrócie - obrazuje to poniższy obrazek
Jak widac najbardziej insulinogenne są białka serwatkowe - co ciekawe one też są mocno termogenne i mają dośc dobre referencje jeśli chodzi o wspomaganie redukcji tkanki tłuszczowej: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21228266 - to taka ciekawostka która pokazuje, że to iż "coś" podnosi insulinę, nie oznacza, że utrudnia odchudzanie
Fryto - no nie wszyscy diobrze reagują na LC, ale niekiedy można popracować nad dietą tak by była lepiej tolerowana
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-04-01 23:06:24
...
Napisał(a)
akurat podwyzszonego poziomu insuliny przez bialko nie ma co sie obawiac w keto, bialko nasila produkcja glukagonu, z kolei glukagon tez jest opdowiedzialny za ketony.
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/f9/36/62/f93662cd71f46fedacd2b0f234bfa12c.jpg
ta tabelka jest b.dokladna ;)
Zmieniony przez - tanieodzywianie w dniu 2016-04-01 23:36:27
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/f9/36/62/f93662cd71f46fedacd2b0f234bfa12c.jpg
ta tabelka jest b.dokladna ;)
Zmieniony przez - tanieodzywianie w dniu 2016-04-01 23:36:27
...
Napisał(a)
ale glukagon to odpowiedź zwrotna
najpierw rośnie insulina, a wzrost jej poziomu błyskawicznie hamuje ketogenezę. Dlatego ograniczałem spożycie takich białek, by ketoza była stanem chronicznym.
Wspomniałem o tym bo pytałeś o moje działania mające na celu wywołanie ketoadaptacji.
EDIT: ale w w/w tabelce nie ma wheya
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-04-02 00:14:51
najpierw rośnie insulina, a wzrost jej poziomu błyskawicznie hamuje ketogenezę. Dlatego ograniczałem spożycie takich białek, by ketoza była stanem chronicznym.
Wspomniałem o tym bo pytałeś o moje działania mające na celu wywołanie ketoadaptacji.
EDIT: ale w w/w tabelce nie ma wheya
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-04-02 00:14:51
...
Napisał(a)
Wlasnie ostatnio widzialem badania z ktorych wynika o ile sie nie myle ze
A) jesli mamy wysoko glukagon to podbita znacznie insulina tym bardziej bez udzialu ww nie wywali przenigdy z keto
B) nawet jak by mialo na chwile przerwac chroniczne keto, to mamy i tak nadrekompensate w postaci znacznej wiekszej ilosci ketonow
A z ta tabelka, a to feler nie ma wheya :p
Zmieniony przez - tanieodzywianie w dniu 2016-04-02 06:33:13
A) jesli mamy wysoko glukagon to podbita znacznie insulina tym bardziej bez udzialu ww nie wywali przenigdy z keto
B) nawet jak by mialo na chwile przerwac chroniczne keto, to mamy i tak nadrekompensate w postaci znacznej wiekszej ilosci ketonow
A z ta tabelka, a to feler nie ma wheya :p
Zmieniony przez - tanieodzywianie w dniu 2016-04-02 06:33:13
...
Napisał(a)
Panie Tadeuszu, jak Pan sądzi, jeżeli ktoś ma ma lc problemy z tarczyca, od razu konwersja do t3 siada a jednocześnie ma lekką insulinoopornosc, to powinien bardziej iść w stronę wyższych wegli jednak, czy znalezc takie optimum ww, gdzie tarczyca będzie się w miarę "trzymac" a jednoczesnie gospodarka weglowodanowa nie ucierpi? Zawsze mam z tym kłopot na redukcji
3
Poprzedni temat
Seminarium z L. Nortonem - zapytanie
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201
- 202
- 203
- 204
- 205
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210
- 211
- 212
- 213
- 214
- 215
- 216
- 217
- 218
- 219
- 220
- 221
- 222
- 223
- 224
- 225
- 226
- 227
- 228
- 229
- 230
- 231
- 232
- 233
- 234
- 235
- 236
- 237
- 238
- 239
- 240
- 241
- 242
- 243
- 244
- 245
- 246
- 247
- 248
- 249
- 250
- 251
- 252
- 253
- 254
- 255
- 256
- 257
- 258
- 259
- 260
- 261
- 262
- 263
- 264
- 265
- 266
- 267
- 268
- 269
- 270
- 271
- 272
- 273
- 274
- 275
- 276
- 277
- 278
- 279
- 280
- 281
- 282
- 283
- 284
- 285
- 286
- 287
- 288
- 289
- 290
- 291
- 292
- 293
- 294
- 295
- 296
- 297
- 298
- 299
- 300
- 301
- 302
- 303
- 304
- 305
- 306
- 307
- 308
- 309
- 310
- 311
- 312
- 313
- 314
- 315
- 316
- 317
- 318
- 319
- 320
- 321
- 322
- 323
- 324
- 325
- 326
- 327
- 328
- 329
- 330
- 331
- 332
- 333
- 334
- 335
- 336
- 337
- 338
- 339
- 340
- 341
- 342
- 343
- 344
- 345
- 346
- 347
- 348
- 349
- 350
- 351
- 352
- 353
- 354
- 355
- 356
- 357
- 358
- 359
- ...
- 360
Następny temat
[BLOG] CZAJA MASA IF
Polecane artykuły