SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG] Dziennik faftaqa Vol. 2

temat działu:

Odchudzanie i forma po męsku

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 769969

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Anraz - no ale skąd wtedy węgle w diecie? No i czym chciąłbyś zastąpic "srednio szkodliwe" owoce? "Bardziej szkodliwym" mięsem? Jeśli spojrszymy na badania naukowe to się okaze że większe spożycie owoców koreluje zazwyczja z mniejszym ryzykiem wielu chorób i śmierci ze wszystkich możliwych przyczyn, w przypadku spożycia mięsa (czerwonego) sytuacja wygląda odwrotnie...

Owoce należa do tych pokarmó, któe cenięsobie niezwykle wysoko i uważam, że osoby aktywne fizycznie, a zwłąszcza odchudzające się mogą uizyskać wiele korzyści poprzez zwiększenie ich udziału w diecie (a np zmniejszenie udziału kcal pochodzacych z węglwodanó zbozowych i tłuszczów róznego typu).
Owoce to nie tylko fruktoza, zazwyczja zawartosc tego cukro w owocach wynosi około 4- 6%. Owoce to szereg związkó pozytywnie wpływajacych na zdrowei metaboliczne, a takze ze wzgledu na smak - substytut słodyczy. Nawet jeśli jednak uznalibyśmy, że owoce to głownei fruktoza to i tak nie jest to prawda tak straszna jak uważająniektórzy.
Bardzo ciekawych danych w tej materii dostarcza to badanie :
http://ajcn.nutrition.org/content/65/4/908.full.pdf html
Warto zauważyć, że w badaniu wzięły udział osoby otyłe i co istotne zastosowano u nich dietę bardzo bogatąw węglowodany (niemal 3/4 energii pochodziło z węgli), przy czym w jednej diecie udziałsacharozy (która składa się z glukozy i fruktozy) był niski, a w drugiej wyoski (było tam 120g cukru stołowego czyli 60g fruktozy) !!! I co się okazało? Tempo redukcji tkanki tłuszczowej w obu grupach było porównywalne (i zadowalajace). Nie zanotowano żadnego negatywnego wpływu tyakiej dawki fruktozy (60g) na parametry metaboliczne zwiazane z gosp lipidową (a mówi się, że duze dawki fruktozy = drastyczny wzrost triglicerydów, dalej VLDL, a dalej LDL). Oczywiscie brak takowych efekltó mozna wytłumaczyc kontekstem badania, ale wynik jest wymowny
To nie jedyna taka próba. Są też takie, gdzie wprowadzano duże dakwi fruktozy bez deficytu kalorycznego.

Problem z fruktozą jest wtedy gdy mamy duża nadwyżkę kcal w diecie i duży udział tłuszczów oraz gdy nasza aktywność jest niska. Niemniej raczje źrodłem problemów będzie tutaj rafinowana fruktza niż ta pochodząca z owoców.

W ogóle w kwestii fruktozy jest wiele przekłamań. M .in. mówi się, zę to ona odpowiada za epidemię otyłości i nadwagi w USA. Tymczasem średnie spożycie fruktozy w USA wynosi niecałe 40g (czyli mniej niż wynosi teoretyczny bezpieczny limit - 50g) i tylko minimalna część z tej puli (14%) pochodzi z owoców... W ogóle jesli choidzi o spożycie fruktozy to badania naukoe pokazują, że w USA notuje się tendencję znizkową, ale na Youtube mówi się co innego

sebaMarsz - naświeta będę jadł swiatecznie,a le nie wiem czy aparat przy stole wigilijnym wyciągnę
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
I ciekawostka: niecałę 2 tyg temu rozpocząłem wspólpracę z merżczyzną, któy od dłuższego czasu był na HFLC: jadł bardzo dużo tłuszczu (naprawdę sporo) i niewiele węgli. Po szczegółowym wywiadzie (*w planie jest start w zawodach) uznałem, że dalszą pracę nad sylwetką warto kontynuować na wysokich weglach. Zazwyczja w takich sytuacjach proponuje się stopniowe obcinanie fatu na rzecz zwiększenia ilości węgli. Mam jednak z tym kiepskie doświadczenia wiec z dnia na dzień zmieniliśmy układ diety, że węgle z około 10 - 15% powędrowały na niemal połowę dziennej dawki energii. Efekt: przyrost masy ciałą (najpierw spory bo ponad 1kg po 2 - 3 dniach- woda i idące z nią w parze pogroszenie zarysu sylwetki, a potem lekki spadek, ale i tak jest na +) , a do tego ubytek cm w talii, poprawa obwodów mieśniowych, bardzo wyraźny progres jesli chodzi o wydolnosc (zaledwie w 12 dni) oraz silna, aż wręcz dokuczliwa termogeneza utrzymująca się jeszcze 4 - 5h po treningu


Wspominam o tym, bo dawniej praktykowałem stopniowe zmiany w proporcji makroskładników niebiałkowych, ale finalnie uznałem że skoro nie praktykuję reverse dieting bo jest zbyt zachowawcze to i tutaj lepiej wprowadzac dynamiczne zmiany
Będę testował to dalej, ale pierwsze doswiadczenia bardzo pozytywne. Zwłąszcza że w tym wypadku wraz z wprowadzeniem wysokich wegli odpadł silny termogenik


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-12-21 16:26:35
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 345 Napisanych postów 9131 Wiek 27 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 111381
Super, pogratulować wyczucia Tobie, zaufania podopiecznemu i efektów przede wszystkim

'There is no secret
Secret is just CONSISTENCY WITH HARD WORK'

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 95 Wiek 36 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 4650
faftaq
I ciekawostka: niecałę 2 tyg temu rozpocząłem wspólpracę z merżczyzną, któy od dłuższego czasu był na HFLC: jadł bardzo dużo tłuszczu (naprawdę sporo) i niewiele węgli. Po szczegółowym wywiadzie (*w planie jest start w zawodach) uznałem, że dalszą pracę nad sylwetką warto kontynuować na wysokich weglach. Zazwyczja w takich sytuacjach proponuje się stopniowe obcinanie fatu na rzecz zwiększenia ilości węgli. Mam jednak z tym kiepskie doświadczenia wiec z dnia na dzień zmieniliśmy układ diety, że węgle z około 10 - 15% powędrowały na niemal połowę dziennej dawki energii. Efekt: przyrost masy ciałą (najpierw spory bo ponad 1kg po 2 - 3 dniach- woda i idące z nią w parze pogroszenie zarysu sylwetki, a potem lekki spadek, ale i tak jest na +) , a do tego ubytek cm w talii, poprawa obwodów mieśniowych, bardzo wyraźny progres jesli chodzi o wydolnosc (zaledwie w 12 dni) oraz silna, aż wręcz dokuczliwa termogeneza utrzymująca się jeszcze 4 - 5h po treningu




Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-12-21 16:24:46



Podpisuje się pod tym bo to moja osoba jest prowadzona przez Tadeusza każdy aspekt został poprawiony od siły wydolności kondycji lepszego snu samopoczucia, problemy były z libido wręcz zerowe teraz wszystko wróciło do normy, pas aktualnie coś kolo 3 cm w dół
waskularyzacja okrutnie mnie obsypało w kable wymiary stoją w sensie uda klatka może na lekki plus i biceps waga stoji w tym samym pułapie a tłuszcz się topi naprawdę jestem zaskoczony na plus po dłuższej współpracy pochwalimy się rezultatami
P.s dodam ze jestem po treningu barków i bicepsów dziś od 7 do 9 łącznię z cardio a termogeneze czuje do teraz

Zmieniony przez - -Kana- w dniu 2015-12-21 16:36:21
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
dideek - czas w którym tak modny jest lowcarb tworzy idealne warunki dla dietetyków, którzy proponują diety z przewagą węglowodanów. Niekiedy efekty jakie za sobą niesie mądre dodanie węgli do diety (i obcięcie fatu) mogą być wręcz zaskakujące dla osób, które uwierzyły, ze LC to najlepsza droga do poprawy kompozycji sylwetyki. Co ciekawe w przeszłosci niejednorkotnie obserwowałem, ze dodatnie węgli do diety i obcięcie fatu powoduje poprawę skłądu ciała i wydolnosci, ale wtedy zakładałem, że to zasługa IF-u (bo łączyłem to rozwiazanie ze skróćeniem okna). Teraz jednak wiem, że to nie IF za to odpowiada, a... węgle W w/w przypadku ryzyko było otyle duże, że z włączeniem WW szło w parze odstawienie srodkó termogennych. A tu taka niespodzianka

https://www.sfd.pl/JOANNA_SZYMANIAK_Sforcia__Dziennik_treningowy.-t1052123-s96.html - tutaj też opis relacji co robi połączenie wysokich wegli z dobrm treningiem (ostatni post Sforci na stronie)

-Kana- - dzięki za wpis.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 345 Napisanych postów 9131 Wiek 27 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 111381
To samo widać było u Wojtka przy wyjściu z redukcji - poszły węgle, poszła forma, nie ulało. Do tego był stosunkowo duży skok kcal.
Podejde do tego podobnie, o ile nie bedzie blokady psychicznej

'There is no secret
Secret is just CONSISTENCY WITH HARD WORK'

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Jak wspominałem koncepcja diety bezzbozowej, bezmlecznej i bez zbożowej to swego rodzaju gra intelektualna, ale jakby tak potraktować to na serio...

faftaq
Anraz - no ale skąd wtedy węgle w diecie?



Z ziemniaków oraz pseudo zbóż niezawierzających glutenu czyli głównie kaszy gryczanej oraz amarantusa i komosy ryżowej. Może też z manioku ;) No i jeżeli problemem faktycznie jest gluten to z samych zbóż kukurydza, ryż czy proso(kasza jaglana). Hmmm dieta jak w celiakii :]

Strączkowe sporadycznie.


No i czym chciąłbyś zastąpic "srednio szkodliwe" owoce?


Warzywami.

"Bardziej szkodliwym" mięsem?


Nigdzie czegoś takiego nie sugerowałem.

Owoce należa do tych pokarmó, któe cenięsobie niezwykle wysoko

[...]

a takze ze wzgledu na smak - substytut słodyczy.



Ja też bardzo je sobie cenię. Są bardzo relaksujące. Zwłaszcza jako zamiennik słodyczy reklamuję je je wśród znajomych i rodziny. Inna sprawa, że mało kto woli takie zamienniki :( No i te nowe doniesienia trochę mnie frapowały, ale teraz patrze na to z pewnym dystansem.

Bardzo ciekawych danych w tej materii dostarcza to badanie :
http://ajcn.nutrition.org/content/65/4/908.full.pdf html



Przeanalizowałem.

PS: Dziękuję za twój wysiłek.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
-Kana-
problemy były z libido wręcz zerowe teraz wszystko wróciło do normy


Sama zmiana diety załatwiła sprawę?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Anraz - w sumie poruszyłeś ciekawe zagadnienie dotyczące glutenu. TPodsyłam kilka badań, które poddają w wątpliwośc obiegowe twierdzenia dotyczącego tego składnika

Ale tak na szybko,

- wspomniałeś o diecie "jak w celiakii", jako opcji korzystnej. Dieta "jak w celiakii" niekiedy może być niezdrowia i negatywnie wpływać na stan mikroflory jelitowej:

http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=6371220

Ciuekawostka, w tym badaniu gluten prowadził do obniżenia poziomu triglicerydów:

- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10204832

Dieta bezglutenowa była też stosowana u sportowców, oto z jakim skutkiem:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25970665

Ciekawych danych w kwestii glutenu dostarcza też ta publikacja:

http://ajcn.nutrition.org/content/74/1/57.full.pdf

Co do niezdrowych zbóż, to polecam poczytać:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9589426

To co poniżej w publikacji to co prawda tyolko hipoteza, ale w świetle obiegowych twierdzeń wydaje się szczególnie warta przeczytania:

http://journals.cambridge.org/download.php?file=/NRR/NRR23_01/S0954422410000041a.pdf&code=8ba56b9edbbb5140bcc11dafcdd37ae9



Nie zarzucam tutaj linkami by namawiać do glutenu, ale wydaje mi się że w obhiegowym ujęciu zbyt czesto stawia się kropki i wykrzyniki tam gdzie powinny być znaki zapytania... Warto wziac pod uwagę, ze może to nie gluten jest przyczyną niektóych problemow, któe występują przy wysokim spożyciu wybranych zbóz u osób bez celiakii i NCGS

A co do libido, to zwiększenie spożycia węglowodanów może korzystnie na nie wpływać m.in. za pośrednictwem wpływu na produkcję testosteronu i jego wiazanie z białkami osocza oraz stosunek test:kortyzol: http://potreningu.pl/articles/4417/spozycie-weglowodanow-a-poziom-testosteronu




Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-12-22 10:38:18
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
faftaq
Anraz - w sumie poruszyłeś ciekawe zagadnienie dotyczące glutenu.


Kolejny pomysł na ciekawy artykuł ? ;)


faftaq
TPodsyłam kilka badań, które poddają w wątpliwośc obiegowe twierdzenia dotyczącego tego składnika


Wszystkie przejrzę, aczkolwiek im więcej linków tym większa szansa, że będę czytał tylko "CONCLUSIONS/RESULTS" ;)

Odrębna sprawa, że najciekawsze zawsze są metaanalizy/przeglądy systematyczne dotyczące danej kwestii.

- wspomniałeś o diecie "jak w celiakii", jako opcji korzystnej.


W kontekście twojego przedniego pytania o źródła WW podczas konstruowanie diety w konkretnym przypadku wspomniałem jedynie (albo, żeby nie było wątpliwości - to miałem na myśli), że taki dobór węglowodanów byłby jak w celiakii, co nie jest tożsame z tym, że uważam to za bezwarunkowo korzystne. Brakuje mi wiedzy, doświadczenia oraz przede wszystkim praktyki dietetyka klinicznego, by uważać cokolwiek. Scio me nihil scire. Natomiast z przyjemnością tworzę pewne konstrukcje do przedyskutowania lub zweryfikowania, bo daje to możliwość spojrzenia z jeszcze innej strony na obiegowe poglądy. Nie chciałbym też być zaszufladkowany jako kolejny neofita czy psychofan ;)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Seminarium z L. Nortonem - zapytanie

Następny temat

[BLOG] CZAJA MASA IF

WHEY premium