Szacuny
3
Napisanych postów
125
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
3334
Zaczynam trening siłowy. Planuję skorzystać z planu dla początkujących z tego forum. Cel redukcja. Mam problem z określeniem, od jakiego ciężaru zacząć. Wiem, że to sprawa indywidualna, ale może ktoś mi doradzi chociaż, jaki to ma być procent mojego ciężaru maksymalnego. To,co znalazłam w necie jest sprzeczne - niektórzy mówią, że to powinno być 50% CM, inni, że na redukcji warto wziąć mniejszy ciężar, żeby wykonać więcej powtórzeń. Jak to jest konkretnie przy redukcji?
Szacuny
39
Napisanych postów
3267
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
134398
A jak zaczynasz trening siłowy, to skąd niby znasz swój ciężar maksymalny? O ile pamiętam, to plan dla początkujących ma podane zakresy powtórzeń, masz brać takie obciążenie, żeby w ostatniej serii Ci było trudno dobić do zadanej ilości. Pierwszy trening z danego planu to jest zawsze "macanie się" z obciążeniami, bo nawet jak robiłaś już dane ćwiczenie, to teraz możesz mieć inny zakres, robić to po innym ciężkim ćwiczeniu itp.
Szacuny
3
Napisanych postów
125
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
3334
Bardzo dziękuję za odpowiedź, ktoś na siłowni powiedział mi, że mam na pierwszym treningu obliczyć swój ciężar max tzn. podnieśćraz tyle, iledam radę udźwignąć, a potem odjąć od tego połowę ciężaru i z takim obciążeniem startować. Inny trener w tej samej siłce powiedział, że ta połowa to za dużo na redukcji, stąd moje pytanie...
Szacuny
39
Napisanych postów
3267
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
134398
Ten "ktoś na siłowni" to się do podania do sądu kwalifikuje... Przecież Ty się dopiero uczysz ćwiczeń i techniki, robienie maksów na pierwszym treningu to jest proszenie się o poważną kontuzję. Zresztą trening dla początkujących się w dużej mierze opiera na maszynach, tam ciężko nawet o maksach mówić.
Zasada jest jedna, niezależnie od redukcji czy nie: ciężar ma być ciężki Powodzenia!
Szacuny
18
Napisanych postów
202
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
26160
Witam ponownie. Wykonuję obecnie takie coś:
1. Wyciskanie sztangi płasko.
2. Rozpiętki na płaskiej ze sztangielkami.
3. Push Press
4.Przysiad przedni
5. Rdl
6.wznosy z opadu
7. Wiosło sztangielką w oparciu.
8. Odwrotne pompki
9. Uginanie przedramion(biceps)
Chcę dodać do tego plan B, czy coś takiego jak poniżej może być?
1. Pompki
2. Przysiad bułgarski
3. Wspięcia na palce stojąc
4. Wiosło sztangą
5. Dzień dobry
6. Wznosy nóg z leżenia
7. Spięcia brzucha
8. Spięcia skośne
9. wznosy ramion bokiem
10. Francuskie uginanie (triceps)
11. uginanie młotkowe(biceps)
Gra to jakoś czy słabo?
Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
23
cześć, mam takie pytanie od 2 msc jestem na diecie ułożonej przez dietetyka i trenuje 4 razy w tygodniu trening ułożony przez trenera. Jest to trening siłowy przeplatany z cardio. Nie powiem słudłam 5 kg od pasa w górę, wiem mam taką figurę gdzie dopiero nogi w późniejszym czasie chudną, zastanawia mnie tylko fakt że przez te 2 msc nogi mi przytyły i to na tyle że nie dopinam sie w spodnie które były luźne. Czy to może byc przyczyna treningu siłowego?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6781
Napisanych postów
36331
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
682100
mika94
cześć, mam takie pytanie od 2 msc jestem na diecie ułożonej przez dietetyka i trenuje 4 razy w tygodniu trening ułożony przez trenera. Jest to trening siłowy przeplatany z cardio. Nie powiem słudłam 5 kg od pasa w górę, wiem mam taką figurę gdzie dopiero nogi w późniejszym czasie chudną, zastanawia mnie tylko fakt że przez te 2 msc nogi mi przytyły i to na tyle że nie dopinam sie w spodnie które były luźne. Czy to może byc przyczyna treningu siłowego?
Brak wszechstronności i kompletności jeśli idzie o trening. Duże różnice w stosowanym obciążeniu oraz metodach treningowych w przypadku dołu i góry. Twoje predyspozycje.
Ogólnie trudno sensownie coś powiedzieć mając tak mało danych o Tobie i Twoim treningu oraz diecie.